Minden 3x, 4x annyiba kerül a csomagolásmentes boltban,... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ezt cáfolom, hogy csak a gyümölcsökről és zöldségekről beszéltem. Nem is értem, miért írod, hiszen már a 2. hozzászólásomra is reagáltál. Már ott sem csak a zöldség-gyümölcs volt hangsúlyos.
Hidd el, hogy a vásárlásba én is beleértek több mindent. Hiszen már a 2. hsz. is erről szólt: "Teljesen kiküszöbölni a műanyag csomagolást egyelőre lehetetlen, mert eleve műanyag csomagolásban vannak bizonyos termékek. Sajnos nagyon sok."
A nejlonzacskót pedig azért a zöldség-gyümölcs vásárlásnál említettem, mert - többek között - ezek vásárlásakor mellőzhető, hogy letépek a gurigáról egy-két-három zacskót, azokba teszek mondjuk 1 kg krumplit, 4-5 szem paprikát, 5 szem almát. Ezekre jó a saját zacskó.
" Lehet, hogy te nem vásárolsz ilyen termékeket, de sokan vannak, akik a zacskók ellen ágálnak, de nem veszik figyelembe, hogy mennyi más helyen nem törődnek a műanyag jelenlétével." - ezt miből gondolod?
Mármint a mondandódnak azt a részét, hogy az "ágálók" csak a zacskókra figyelnek, és más nem jut eszükbe a műanyagokról? Én pont az ellenkezőjét gondolom. Valahol el kell kezdeni. Ha ez a saját zacskó, akkor az.
A zacskózás csak egy icipici szelet abból, miként lehetünk egy kicsit környezettudatosabbak. Az általad felsorolt néhány terméket képtelenség ott helyben helyettesíteni bármivel is, hiszen adott a csomagolása.
A saját zacskó parányi lépés, de lépés.
Mivel itt a csomagolásmentes bolt a téma, én erre fókuszáltam.
Persze a környezettudatosság sokkal széles körűbb.
Itt, a hoxán már többször leírtam a gondolataimat ennél sokkal bővebben.
Itt ennyit láttam jónak és elégnek.
az, hogy lebomlik, az már bizony nagyon is számit. Ahogy az is, hogy hol termeled az áramot, és megfulladsz e a füstben (lásd elektromos autok, ill fűtés)
a csomaggolásmentes bolt, ha sokszorosán adja a termékeket, akkor a franc fog ott vásárolni, akkor vásárolok marinéninél a piacon tésztát, ott se kell műanyagban vennem, vihetek edényt.
Itt a csomagolásmentes bolt a hülye, nem az, aki nem hajlandó extrém módon túlárazottan urizálni
De te csak a gyümölcsökről és zöldségekről beszélsz. Ezeket leszámítva kábé még a cserepes növények és a ruhák nincsenek becsomagolva a multiban. De szinte minden más igen. Ha én bevásárlásról gondolkozom, és az abból származó csomagolásokról, akkor abba beleértem a háztartási fogyócikkeket, a higiéniai termékeket, az élelmiszereket, stb. is. Ezeket hogyan oldod meg viszonylag környezettudatosan?
A zacskós példát csak azért mondtam, mert ha beteszel a kosaradba mondjuk egy Domestost, egy tusfürdőt, egy ketchup-ot és egy kólát, akkor úgy kábé 2000 darab zacskónak megfelelő mennyiségű csomagolási műanyagot viszel haza. Lehet, hogy te nem vásárolsz ilyen termékeket, de sokan vannak, akik a zacskók ellen ágálnak, de nem veszik figyelembe, hogy mennyi más helyen nem törődnek a műanyag jelenlétével.
Akkor most ezt vagy elhiszed, vagy nem. Egyetlen palackot, dobozt, üveget sem váltottam még vissza. Minimálisra vettem a PET palackos italok vásárlását, majdhogynem nullára. Egy-egy üveg szörpöt vásárolok. Üvegeset.
A visszaválthatókat odaadtam másnak, aki elviszi beváltani.
Nálunk van itthon üveggyűjtő kukánk is a papíros és műanyagos szelektív mellett.
Egyébként sem hiszek abban, hogy az újrahasznosítás nem termel újabb szemetet.
Nem. Nincs minden becsomagolva. Pont azt írtam, hogy bár nagyon sok áru előrecsomagolt, a zöldségek, gyümölcsök nem. Előfordul ott is előre csomagolás, de nem ez a meghatározó. Többségükben magunk választhatjuk ki. Ezekhez írtam megoldásként a saját zacskó használatát.
"Megspórolsz pár darab egyszerhasználatos zacskót. De az azokban lévő műanyag mennyisége összesen nem tesz ki egy PET palacknyit sem." - ezt nem egészen értem. Illetve nem biztos, hogy jól értelmezem. Azt mondod ezzel, hogy a multikban ingyenesen kapható nejlonzacskókba csomagolás se nem oszt, se nem szoroz?
Dehogynem! Sok-sok év alatt a rengeteg vásárló milliónyi zacskót használ.
De javíts ki, ha nem jól értelemezem, mert te nem így gondoltad.
A lényeg az, hogy továbbra is fenntartom, hogy igenis lehet környezettudatosabban vásárolni a multikban is. Csak törekedni kell rá. Egy fecske nem csinál nyarat.
Ezek a boltok nem vehetik fel a versenyt a multikkal. Úgy értem, nem tudják felvenni a versenyt. Több összetevős, hogy miért nem.
A multikban is lehet környezettudatosan vagy legalább környezettudatosabban vásárolni.
Többször felmerült már ez a téma. Több fórumban is. Teljesen kiküszöbölni a műanyag csomagolást egyelőre lehetetlen, mert eleve műanyag csomagolásban vannak bizonyos termékek. Sajnos nagyon sok.
Amit mi tehetünk: magunkkal viszünk saját zacskót a mérős cuccokhoz (zöldség, gyümölcs).
Amíg a vizek, üdítők PET palackban vannak, addig hiába van a visszaváltás lehetősége - a szennyezés eleve kiküszöbölhetetlen. Már ha csak a mikroműanyagok negatív hatását mondom, akkor is bőven sok. A szennyezésről, amit ezekkel idáig is okoztunk, nem is beszélek.
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a csomagolásmentes boltról?
- Milyen "álneveken" szerepelhet a cukor a termékek csomagolásán?
- Találtam a hűtőben 20dkg gyári csomagolású trappista sajtot, 4napja lejárt a szav.-ja. Ti mit kezdenétek vele?
- Párom február 2-án jön haza, addigra szeretnék lefogyni kb 2-3 kilót. Valami tuti diétás dolog? Amit meg lehet venni minden boltban!
- Észrevettétek már, hogy nálunk minden vitamin legalább 2-3x annyiba kerül mintha külföldről rendelnéd?
- Hagyományos mérleg (testsúly mérésre) hol, milyen boltban kapható? Mindenhol csak digitálisakat látok