Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Minden 3x, 4x annyiba kerül a csomagolásmentes boltban,... fórum

Minden 3x, 4x annyiba kerül a csomagolásmentes boltban,... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

16. PöttyösPanka (válaszként erre: 13. - Plavalaguna)
tegnapelőtt 07:23
Igen, sokat számít. De attól mert van egy-két jó pontja, még ugyanúgy számítanak azok a területek, ahol átlagon felül szennyezi a környezetet. Az elektromos autó nagyon jó példa erre. Nem pöfög az orrod alá. De ettől még nagyon is problémás környezettudatosság szempontjából. Csak hát ugye az számít, amit látunk, és az tetszetős. Amit meg nem látunk, például, hogy mi lesz később az akkumulátorával, az nem a mi gondunk.
15. PöttyösPanka (válaszként erre: 14. - Smaragdzöld 🐉)
tegnapelőtt 07:18
Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy hogyan oldod meg egy multiban a környezettudatosabb vásárlást a zöldség-gyümölcsöt leszámítva. De úgy látom, hogy nem kapok annál konkrétabb választ, mint hogy saját zacskót viszel, és te nem csak a zöldségekről és gyümölcsökről beszélsz. Hát jó. Ha nem akarsz, nem válaszolsz a kérdésemre.
14. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 9. - PöttyösPanka)
dec. 19. 16:26

Ezt cáfolom, hogy csak a gyümölcsökről és zöldségekről beszéltem. Nem is értem, miért írod, hiszen már a 2. hozzászólásomra is reagáltál. Már ott sem csak a zöldség-gyümölcs volt hangsúlyos.

Hidd el, hogy a vásárlásba én is beleértek több mindent. Hiszen már a 2. hsz. is erről szólt: "Teljesen kiküszöbölni a műanyag csomagolást egyelőre lehetetlen, mert eleve műanyag csomagolásban vannak bizonyos termékek. Sajnos nagyon sok."

A nejlonzacskót pedig azért a zöldség-gyümölcs vásárlásnál említettem, mert - többek között - ezek vásárlásakor mellőzhető, hogy letépek a gurigáról egy-két-három zacskót, azokba teszek mondjuk 1 kg krumplit, 4-5 szem paprikát, 5 szem almát. Ezekre jó a saját zacskó.

" Lehet, hogy te nem vásárolsz ilyen termékeket, de sokan vannak, akik a zacskók ellen ágálnak, de nem veszik figyelembe, hogy mennyi más helyen nem törődnek a műanyag jelenlétével." - ezt miből gondolod?

Mármint a mondandódnak azt a részét, hogy az "ágálók" csak a zacskókra figyelnek, és más nem jut eszükbe a műanyagokról? Én pont az ellenkezőjét gondolom. Valahol el kell kezdeni. Ha ez a saját zacskó, akkor az.

A zacskózás csak egy icipici szelet abból, miként lehetünk egy kicsit környezettudatosabbak. Az általad felsorolt néhány terméket képtelenség ott helyben helyettesíteni bármivel is, hiszen adott a csomagolása.

A saját zacskó parányi lépés, de lépés.

Mivel itt a csomagolásmentes bolt a téma, én erre fókuszáltam.

Persze a környezettudatosság sokkal széles körűbb.

Itt, a hoxán már többször leírtam a gondolataimat ennél sokkal bővebben.

Itt ennyit láttam jónak és elégnek.

13. plavalaguna (válaszként erre: 12. - PöttyösPanka)
dec. 19. 15:38

az, hogy lebomlik, az már bizony nagyon is számit. Ahogy az is, hogy hol termeled az áramot, és megfulladsz e a füstben (lásd elektromos autok, ill fűtés)

a csomaggolásmentes bolt, ha sokszorosán adja a termékeket, akkor a franc fog ott vásárolni, akkor vásárolok marinéninél a piacon tésztát, ott se kell műanyagban vennem, vihetek edényt.

Itt a csomagolásmentes bolt a hülye, nem az, aki nem hajlandó extrém módon túlárazottan urizálni

12. PöttyösPanka (válaszként erre: 11. - Plavalaguna)
dec. 19. 14:43
Azt ugye tudod, hogy a papírcsomagolás sem sokkal jobb környezetterhelés szempontjából, mint a műanyag? Szeretik a papírt kiemelni, mert lebomlik. De egy termék esetében ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire környezetbarát, az egész életciklusát kell vizsgálni, és nem elég csak kiragadni egy nekünk tetsző részt.
11. plavalaguna (válaszként erre: 9. - PöttyösPanka)
dec. 19. 14:14
Azért multiban is van csomó minden papírcsomagolásban. Én pl tésztát sose muanyagcsomagolásost veszek. de tényleg van zacskóm a pékárunak, a zöldség gümölcsnek saját, én mikor nem volt divat is saját szatyorral, táskval jártam boltba. szörpöt én is az üvegeset veszem nem a muanyagcsomagolásút. Nekük multiban vásárolva is 2-3 hetente telik csak meg a szemetes a 4 főre.
10. PöttyösPanka (válaszként erre: 8. - Érdekes73)
dec. 19. 10:26
Mert anyagában hasznosítják újra. Darálékot készítenek belőle, és abból újra palackot vagy más műanyag terméket fröccsöntenek. Ha tömörítés nélkül gyűjtenék, akkor egy teherautóra csak nagyon kevés palack férne fel. Ezért sokkal több üzemanyagot kellene felhasználni a gyűjtésénél, mire egy kör helyett 8-al szállítanák el, ami szintén indokolatlan pazarlás.
9. PöttyösPanka (válaszként erre: 6. - Smaragdzöld 🐉)
dec. 19. 10:22

De te csak a gyümölcsökről és zöldségekről beszélsz. Ezeket leszámítva kábé még a cserepes növények és a ruhák nincsenek becsomagolva a multiban. De szinte minden más igen. Ha én bevásárlásról gondolkozom, és az abból származó csomagolásokról, akkor abba beleértem a háztartási fogyócikkeket, a higiéniai termékeket, az élelmiszereket, stb. is. Ezeket hogyan oldod meg viszonylag környezettudatosan?

A zacskós példát csak azért mondtam, mert ha beteszel a kosaradba mondjuk egy Domestost, egy tusfürdőt, egy ketchup-ot és egy kólát, akkor úgy kábé 2000 darab zacskónak megfelelő mennyiségű csomagolási műanyagot viszel haza. Lehet, hogy te nem vásárolsz ilyen termékeket, de sokan vannak, akik a zacskók ellen ágálnak, de nem veszik figyelembe, hogy mennyi más helyen nem törődnek a műanyag jelenlétével.

8. Érdekes73 (válaszként erre: 7. - Smaragdzöld 🐉)
dec. 19. 10:13
Jól tetted. Csapvizet iszom így én se termelem a palackokat de a környezetemben gyűlik így használom a visszaváltós automatát és hallani ahogy begyűri a műanyagot és összetöri az üveget.
7. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 5. - Érdekes73)
dec. 19. 09:49

Akkor most ezt vagy elhiszed, vagy nem. Egyetlen palackot, dobozt, üveget sem váltottam még vissza. Minimálisra vettem a PET palackos italok vásárlását, majdhogynem nullára. Egy-egy üveg szörpöt vásárolok. Üvegeset.

A visszaválthatókat odaadtam másnak, aki elviszi beváltani.

Nálunk van itthon üveggyűjtő kukánk is a papíros és műanyagos szelektív mellett.

Egyébként sem hiszek abban, hogy az újrahasznosítás nem termel újabb szemetet.

6. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 4. - PöttyösPanka)
dec. 19. 09:42

Nem. Nincs minden becsomagolva. Pont azt írtam, hogy bár nagyon sok áru előrecsomagolt, a zöldségek, gyümölcsök nem. Előfordul ott is előre csomagolás, de nem ez a meghatározó. Többségükben magunk választhatjuk ki. Ezekhez írtam megoldásként a saját zacskó használatát.

"Megspórolsz pár darab egyszerhasználatos zacskót. De az azokban lévő műanyag mennyisége összesen nem tesz ki egy PET palacknyit sem." - ezt nem egészen értem. Illetve nem biztos, hogy jól értelmezem. Azt mondod ezzel, hogy a multikban ingyenesen kapható nejlonzacskókba csomagolás se nem oszt, se nem szoroz?

Dehogynem! Sok-sok év alatt a rengeteg vásárló milliónyi zacskót használ.

De javíts ki, ha nem jól értelemezem, mert te nem így gondoltad.

A lényeg az, hogy továbbra is fenntartom, hogy igenis lehet környezettudatosabban vásárolni a multikban is. Csak törekedni kell rá. Egy fecske nem csinál nyarat.

5. Érdekes73 (válaszként erre: 2. - Smaragdzöld 🐉)
dec. 19. 09:32
A visszaváltós automaták egybe gyűrik /törik a műanyag flakonokat és az üvegeket is. Azt vajon hogy hasznosítják ?
4. PöttyösPanka (válaszként erre: 2. - Smaragdzöld 🐉)
dec. 19. 08:17
Hogyan tudsz a multiban környezettudatosabban vásárolni? Ott minden be van csomagolva. Megspórolsz pár darab egyszerhasználatos zacskót. De az azokban lévő műanyag mennyisége összesen nem tesz ki egy PET palacknyit sem.
dec. 19. 07:59
Engem nem fogott meg az a bolt. Sőt, kimondottan zavart, mert védtelennek éreztem a termékeket.
dec. 19. 07:56

Ezek a boltok nem vehetik fel a versenyt a multikkal. Úgy értem, nem tudják felvenni a versenyt. Több összetevős, hogy miért nem.

A multikban is lehet környezettudatosan vagy legalább környezettudatosabban vásárolni.

Többször felmerült már ez a téma. Több fórumban is. Teljesen kiküszöbölni a műanyag csomagolást egyelőre lehetetlen, mert eleve műanyag csomagolásban vannak bizonyos termékek. Sajnos nagyon sok.

Amit mi tehetünk: magunkkal viszünk saját zacskót a mérős cuccokhoz (zöldség, gyümölcs).

Amíg a vizek, üdítők PET palackban vannak, addig hiába van a visszaváltás lehetősége - a szennyezés eleve kiküszöbölhetetlen. Már ha csak a mikroműanyagok negatív hatását mondom, akkor is bőven sok. A szennyezésről, amit ezekkel idáig is okoztunk, nem is beszélek.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook