Milyen mesét olvasnátok szívesen a kisfiatoknak? (tudásbázis)
Szia!
Az én kisfiam most 6 és fél éves (szeptembertől iskolás). A kedvencünk a Rumini. Annyira magával ragadó, izgalmas, fantáziadús történet, hogy nem tudjuk letenni. Már kiolvastuk minden részét, most az utolsónál tartunk. Előtte Csipikét olvastunk, meg Rémusz bácsi meséje is nagy kedvenc volt, meg a Kis ló tündérországban. Faljuk a könyveket, járunk könyvtárba is. 3 éves kora körül az Anna Petit olvastuk állandóan, imádta. Ezelőtt meg minden állatos mese jöhetett, akkor még nagyon fontosak voltak a képek. A kelekótya kiskakast is el kellett sokszor olvasnom. És a Gőgös Gúnárt is rendszeresen lapozgattuk. Most Rumini után nem tudom, mi jön. Már előre sajnálom, hogy vége lesz. Engem is nagyon megfogott.
Nekem van ilyenem. Rajzolós mondókák, meg olyanok, amik közben valamit csinálni kell, pl. "Erre kakas, erre tyúk", és le van írva, mikor mit csináljunk. Szóval létezik.
De 5-6 éves korosztálynak ez már nem igazán való...
Azon gondolkodtam, milyen jó lenne egy lapozó könyvecske, amiben rajzolós rigmusok volnának, akár üres oldalakkal, ahol a mama mese közben rejzolná a mondóka ábráját:
Pont, pont, vesszőcske...
Kerekítek kereket, utána meg még egyet...
Volt egyszer egy hajó, a hajón volt egy ajtó...
Gyerekkoromban én úgy szerettem az ilyen rajzolókat, ha megtanultam, könnyű volt az ábrát is lerajzolni.
van egy matricás könyvünk. örököltük. semmi szöveg nincs benne, csak a lapok szélén az állatok képe és számok, hogy az adott oldalra hány cicát, kutyát, krokodilt, stb kell beragasztani. van, hogy ezt hozza, hogy meséljek neki belőle :D
de egyébként a megjelölt korosztálynak egy aranynap-féle mese már akár tetszhet is. a kicsi fiam még csak annyit ért belőle, hogy a nagy kígyó lenyeli ezüstholdat... és az már milyen jó buli, és meg kell nézni újra és újra, hogy hol van a kígyó hasában ezüsthold :) de amúgy a sztori nagyon jó... egy gyönyörű mesébe szőtt alternatív teremtéstörténet.
Kisfiam 2,5 éves, szereti a mondókás könyveket (százlábú, bóbita, mesebolt... mikor mi), abból össze-vissza válogat esti mese helyett néhányat.
ha mese, szinte mindegy mi. jöhet a kismalac és a farkasok, APG, Öreg néne őzikéje... de szereti Móricz Virágtól az Aranynapot is :) amikor kisebb volt, és csak a hang számított, a sztori nem, akkor meg simán olvastam neki a Narnia krónikáját :D
Az ên nagyobb kisfiam 4,5 éves. Ha könyvről van szó, nála is az Anna, Peti, Gergő könyv a sláger. Emellett persze nagyon sokat lapozgatunk más könyveket is, pl.a Vidám mesék, Bogyó és Babóca, ill.állatokkal, növényekkel kapcsolatos könyveket is szereti.
De a legnagyobb kedvenc, legyen szó a déli vagy esti alvásról, az általunk kitalált és elmondott mese. A témát ő szokta meghatározni, s mese közben is rendszeresen ad ötleteket, merre menjen a cselekmény.
Mese közben a kicsi, 1,5 éves fiam levesz a polcról egy könyvet, közénk furakszik, s azt lapozgatja.
Az én fiam 2,5 éves, Anna, Peti és Gergő könyv a sláger, meg a Bogyó és Babóca. A vidám mesék, A kicsi piros autó, Thomas a gőzmozdony, Tesz-vesz város. A verdák című könyvet is olvastatná velünk, de nagyon bonyolult a nyelvezete, ha lehet kerülöm, szerintem nagyon rossz a fordítása.
Van egy kedvenc könyvünk, Pagony kiadó A majom mamája, nagyon aranyos könyv, kár hogy hiánycikk a piacon, csak a könyvtárból tudtuk kivenni.
Szutyejev: Vidám mesék - mindegyik gyermeknél bejött.
Az állatmesék, a maguk tanulságaival mindig nyerők.
Pl Rónay György: A holló és a róka.
Mindig előre olvastam, majd "fejből" meséltem, így beszőttem a magam véleményét, kérdéseket is lehetett feltenni, megbeszélni.
És a Magyar népmesék karcsúsított formában: Kisgömböc, a Kecskegidák és a farkas, A kismalac és a farkasok...
Szeretik a refrénszerű cselekményt: pl A kóró és a kismadár..
Általában nem az olvasott mesét szerették, hanem a kötetlen mesélést.
Én csak azt tudom leírni, hogy az én fiamat mik érdeklik...
Ő 5 és fél éves, szereti a vonatokat (főleg tehervonatokat), érdekli nagyon az időjárás, leginkább a zivatarok, villámlás, stb., a bolygók és csillagok, aztán vulkánok, földrengések, tornádók és társaik.
Őt szerintem érdekelné valami űrutazásos dolog, másik bolygó meglátogatása (lehetne kicsit ismeretterjesztő jellegű, bele lehetne szőni háttérinfókat), ott találkozhatnának a szereplők űrlényekkel, csodalényekkel.
Tehervonatos mese is érdekelné, vagy amiben az említett katasztrófák közül szerepel valamelyik, persze semmiképp se legyen félelmetes, csak lájtosan...:)
Ja és az őslények is érdeklik, de dínós mese van egy csomó. Az szerintem jó és fontos, ha van a mesének valós háttere és tanulni is lehet belőle.
Szereti a tanmeséket is, amiket én találok ki neki pl. a rosszevő kisfiúról, vagy a kisfiúról, aki nem szeretett mosakodni meg hasonlók... Olyasmi, mint a Fognyűvő Manócska, na azt a könyvet imádja.
Attól, hogy van egy kép, még használja a fantáziáját, hiszen nincs minden lerajzolva. Kicsiknek kifejezetten jók a képes mesekönyvek, a képekről is el lehet beszélgetni, kérdeznek, stb..
A fórumindítóhoz: mennyi idős a kisfiad? Ezt fontos lenne tudni.
Általánosságban:
a gyerekek első meséi róluk szólnak, ők maguk a főszereplők. Elmeséljük nekik a napjukat, stb... Szintén fontosak ilyenkor a mondókák, versikék.
Később lehet majd könyvből mesélni. Az is változó, kit mennyi idősen kötnek le a mesekönyvből olvasott mesék.
2-3 évesen nagyon jók az Annapeti féle könyvek, majd az állatos mesék.
Kisiskolás korban jönnek a tündérmesék, népmesék.
nagyon osztom a véleményed majdnem tökéletes a tanácsod :-))) ugyan ezt írtam volna én is ,nem kiegészíteni szeretném hanem egy mondatot el venni :-))
nem nem nem kell a a színes kép és illusztrációó !!!
pontosan arra van szükség hogy a gyermek
A SAJÁT FANTÁZIÁJÁT VIGYE BELE !! ez kell ettől,fejlődik és okosodik .
miért kell hogy valaki be mutassa hogy milyen Pl egy hajós kapitány vagy egy bátor lovacska ??
A mesébe kell szőni ,minden el lehet mondani hasonlatokkal :-))
És a legprofibb fejből mesélni napi aktuális dolgokat és a gyermeket is beleszőni .
Itt lehet a gátlásait és a félelmeit oldani azzal hogy
Pl nagyon bátran viselkedett mikor ez és ez történt és kitartóan várt és a ecetera ecetera ............
További ajánlott fórumok:
- Milyen témájú cikkek keltik fel az érdeklődéseteket? Miről olvasnátok szívesen?
- 6 hónapos kisfiatoknak mekkora a súlya és hossza?
- Milyen témájú önsegítő könyvet olvasnátok szívesen?
- Ti mikről olvasnátok szívesen egy szülőknek szóló weboldalon?
- Miről olvasnátok szívesen egy magazin "óvodás" rovatában?
- Milyen témájú blogot olvasnátok szívesen?