Mifelénk, egyszerűen a petrezselyem a fehérrépa levele, zöldje! (beszélgetős fórum)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Más ötletem nincsen, de ha van időd, nézegessed meg ezeket a képeket, hátha megtalálod valamelyiken azt, amire gondoltál:
Nekem a tájszólásuk az ami nagyon észrevehető, de beszélgettem párral, akik nnagyon kedves/rendes emberek. A másik dolog amiről híresek, a hímzésük. Matyó világtalálkozó is volt ott.
Még sosem hallottam 🙂
Nálunk inkább csúnyán beszélnek, pl. hüttő=hűtő.
Nálunk is tájszólással beszélnek Texasban.
A Szegedi tájszólás nem is kirívó.
Amikor Gyöngyösről Miskolcra mentem, vagy fordítva, meg szoktam állni Mezőkövesden szódát inne. Ha elöre nem mondtam h kicsit vagy nagyot, akkor minding megkérdezték h "tis móónyát, vágy nágy móónyát?", mindegy ki volt a kiszolgáló.
Lehet, hogy nálatok egyértelmű. Nálunk - ha én kimennék a piacra, és zöldséget kérnék, az árusok zöme tuti megkérdezné, hogy milyen zöldséget. Mert sokféle zöldség van. Egyáltalán nem biztos, hogy kapásból fehérrépát/gyökeret/petrezselyemgyökeret értenének zöldségen.
Ahol én vásárolok, ott önkiszolgáló módszer van. Így aztán félreértés kizárva. Amilyen zöldségfélét akarok, olyat veszek. Pipa.
Petrezselyem,de Szeged mellett,egy pici faluban, ahol a tatám lakott,ott valóban zőccségzőgyje csak. :)
Érdekes ez a Szögedi hír, mert a HMVhelyiek jobban 'őznek. :) Mivel én tisztán e-vel beszélek, nem is hiszik el sokan, hogy Szőgedi származású vagyok. :)
A fontos az, h a zőőcccség zőőőődje jó a húslevesbe, nem úgy mint a répa-úúré.
Én legtöbbször összekötöm fehér cérnával, leszűrésnél pedig kidobom.
Ezért (is) szép a magyar nyelv:)
Sok szót, másik elnevezést tanultam már itt, amiket azelőtt nem is hallottam.
Mit mondhatnék.., Magyarország különböző pontjain számos ételnek van más neve. Ha nem értem, az étel neve alatt mit értenek , kérdezek, de soha nem javítok ki valakit ez miatt, hisz náluk, így hívják. Én sem fogom daragaluskának hívni a grízgaluskát, csak, mert más így ismeri. :)
Nálunk a tatámnak volt "csipötke",galuska,néha "nokédli",nudli .
Ha hallom, hogy valaki galuskát csinál a pörkölthöz, akkor én tudom, hogy tuti nem grízgaluska lesz. :)
Mondjuk én ritkán hallok ilyet már. :/ Ha mégis,mert van ilyen fórumtársunk, akkor kellemes boldogság tölti el a szívem. Szívesen olvasom.
További ajánlott fórumok:
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Kibeszélnéd a problémáid, társaságra vágysz vagy egyszerűen csak unatkozol? Gyere, beszélgessünk. :)
- "Aludik", "fürödik", "szihlógia", "a autó" stb. - az egyik fél primitívsége, megöli a kapcsolatot? Egyszerűen nem tudom megszokni....
- Szerintetek sok anya szül azért második, harmadik gyereket mert egyszerüen nem hajlandók visszavenni a munkahelyére?
- A törölközőket egyszerűen nem tudom jó illatúra mosni. Már sok mindent kipróbáltam. Mit tegyek?
- Fogyásom egyszerűen és eredményesen