Miért pattog ki a kukorica?
Bár sokan egészségtelen nasinak tartják a pattogatott kukoricát, azért az emberek többsége előszeretettel fogyasztja a mozikban, vagy éppen otthon. Egyszerű elkészíteni, hiszen már régóta lehet olyat kapni, amit csak a mikróba bedobunk, várunk 2-3 percet és máris kész a finom ropogtatni való.
Te gondolkodtál már azon, mitől pattog ki a kukorica?

Nyilván amit tanultunk iskolában fizikából és kémiából pont elég is a folyamat megértéséhez.
A jó pattogatott kukorica alapja az a fajta kukorica, aminek szemei gömbölyűek, opálos csillogásúak, és magas a keményítőtartalmuk.
Ez a keményítőtartalom az, ami meghatározza a már kipattogott kukorica nagyságát. És hát mint tudjuk, ha az alapból mind több végtermék lesz, az az előállító szempontjából szerencsés.
A kukorica termése, a szemek, vagy magvak három fő részből áll, úgymint magrejtő, csíra és magbelső. A magbelső az, ami minden gondos szárítás ellenére tartalmaz vizet, és a kemény, cellulózos héj ezt a vizet zárja magába.
A kukoricaszemeket gyorsan kell hevíteni, ezt magas hőmérséklettel lehet elérni. A hőmérséklet nagyjából 170-180 Celsius fokot takar. Ilyen hő hatására a magbelsőben lévő víz előbb forrni kezd, majd gőzzé alakul, ezáltal a térfogata megnő, és a kemény magrejtőt hirtelen megrepeszti. A térfogatot nem csak a gőz növeli, hanem a szem keményítőtartalma is, ami a hő hatására megduzzad. Mivel a hevítés gyors, így a keményítő is gyorsan duzzad és emiatt robbantja szét a héjat. A duzzadás addig tart, amíg a keményítő a nagy sebesség miatt lehűl, így megtartva a puha, fehér bolyhos rész formáját.
Ha esetleg kedvet kaptál egy jó kis pattogatott kukorica elkészítésére, akkor a jó hír az, hogy nem kell rögtön a mikrós verziót választanod, van ennél egészségesebb megoldás is.
Egy wokban, vagy mély serpenyőben forrósíts fel két-három kanál vajat.
Adj hozzá natúr pattogtatni való kukoricát.
Jól keverd el, majd egy fedővel fedd le.
Pár perc múlva a kukorica elkezdi őrült táncát, érdemes néha a serpenyőt megrázogatni.
Ha az összes szem kipattogott, akkor lehet ízesíteni fűszerekkel, sóval, vagy éppen cukorral.
Írta: Hogymikvannak!, 2025. február 17. 09:35
Fórumozz a témáról: Miért pattog ki a kukorica? fórum (eddig 1 hozzászólás)