Miért nem virágoznak a szobanövényeim? (tudásbázis)
valószínűleg nem optimális a környezet számára.
meg kell nézni, hogy az adott növénynek mennyi fényre, vízre, tápra van szüksége, és igyekezni kell ennek megfelelően nevelni. akkor van esély a virágzásra:)
Én egyszer télen is szoktam tápoldatozni, de a virágzás miatt tényleg tavasztól kell.
Én is csak egy mérettel szoktam nagyobb cserépbe ültetni a virágokat, ezért van az, hogy nyár végére valamelyik kinövi, és újra picivel nagyobba teszem.
Az tényleg igaz, hogy ha túl nagyba van ültetve, akkor csak a gyökere növekszik. És azért is jobb többször átültetni, mert a friss virágfölddel is kap "tápanyagot".
Tápoldatozni valóban nem télen kell, hanem tavasszal, nyáron főként, és kicsit ősszel. A legtöbb szobanövény nyugalmi időszakot él télen, ilyenkor leveleket sem igen hoz, és néhány kivételtől (meg a direk így előkészítettektől) eltekintve, nem is virágzik.
A virágos növényeknél általában a tápanyghiány, ha egyébként a növény szép, az okozója annak, hogy nem hoz virágot. Más típusú tápanyagra van szüksége a virágzáshoz, mint a levélnövekedéshez. Ezenkívül a legtöbb esetben az az oka, hogy nem virágzik egy növény, hogy átültetéskor túlzottan nagy cserépbe teszik, így a gyökerek növesztése elveszi az energiát. 1, max. 2 mérettel nagyobb cserépbe szabad csak átültetni.
Ezt elsősorban tavasszal, ha nagyon muszáj ősszel kell megtenni. Virágos növény esetében, ha bimbós vagy virágos már, akkor nem szabad, meg kell várni az elvirágzást, mert az átültetés megviseli, és ennek hatására ledobhatja a virágokat, bimbókat.
Köszi a válaszokat,tanultam belőlük,de szívesen várok még tippeket.
A levegő nem száraz,inkább párás benn.
Még nem ültettem át őket és tápoldatozni is tápoldatoztam kicsit,de még télen.-Gondolom nem akkor kellett volna:-)
Az lehetséges,hogy rossz helyen vannak,de akkor meg azt nem értem,hogy maga a növény szép dús,nő is-csak nem virágzik soha!?Hogy van ez?
ezt én is hallottam már!:)
nekem a vizipálmám a kedvencem, mostanában mégis "hiszitzik"..;))
ja, és szeretettel kell gondolni a növényekre!:))
lehet, hogy hülyén hangzik, de megérzik:))
szió! én már arra is gondoltam, hogy a víz is felelős lehet, amennyiben csapvízzel locsolod..:(
Szegeden nagyon kemény a víz - az én növényeim is csak vegetálnak, de látványos burjánzást sosem produkáltak még sajnos..:((
Javaslom Neked: [link]
Rengeteg tanács van, ahol nagyon sok növény speciális problémájára is kínál megoldást, de van a növényekről általános leírás is. Sok sikert!:)
Szia!
Hol nézzem meg,hogy mit szert?
Az egyik a rákvirág.
A többinek még nem tudom a nevét:-)
valószínűleg nem ideálisak számára a körülmények.
nézd meg hogy az adott növény milyen földet (tápanyag), páratartalmat, fényviszonyokat szeret, és annak megfelelően tartsd. amúgy van kimondottan olyan tápoldat is, ami a virágzást serkenti!
a kertészetben mindezeket nyilván biztosították a növényeidnek, azért voltak üdék, és virágzóak... aztán ha az ember hazaviszi, akkor egy idő után már egészen másképp néznek ki.
sok sikert a növényekhez!:))
További ajánlott fórumok:
- Írjunk szobanövényeket szóláncban
- Milyen szobanövényt érdemes nevelni, ami szép virágot hoz, nem szúr, illatos és nem kell sokat locsolgatni?
- Miért fehéredik ki a szobanövényeimen a föld? Mit tehetnék ellene?
- Miért hullámosodnak be a szobanövényem levelei? :(
- Miért száradnak el a szobanövényeim levelei?
- Melyek azok a szobanövények, amelyek a leggyakrabban virágoznak?