Miért káros az energiaital a fiatalok számára? (tudásbázis)
Egy nyolcadikos vagyis 13-14 éves gyereket tanulási színvonalba nem kellene egy 7-8 éves gyerekhez hasonlítani.
Az unokaöcsém két tannyelvű iskolába jár. Kollégiumról szó sem lehet, mert nincs is, vagyis ami lenne az pedig csak középsulisokat fogad.
Ha meg "szarnának rá" a szülei, akkor meg azért szólnák meg őket. Nem is első sorban ők hajszolják a gyereket egyébként. Sőt! Ők megpróbálják azzal is kordában tartani, hogy mint a TV nézést, mint a számítógépezést korlátozzák. Utóbbira csak hétvégén van lehetősége max. 2-3 órát mindkét nap és csak napközben. Ráadásul a gép a nagybátyámék szobájába van. Okos telefont pedig ötödikes koráig biztosan nem kap. Jelenleg egy régi nyomógombos telefonja van, amit viszont nem hordhat iskolába.
Sajnálom, hogy az unokaöcsédet ennyire kimeríti az iskola, a tanulás.
A szülőknek meg kell/kéne találniuk az egészséges egyensúlyt a tanulás, szabadidő és alvás között.
Nekem is van unokaöcsém - igaz, ő még csak nyolcadikos, de kemény suliba fog jelentkezni így nagyon jó jegyeket kell produkálnia. Az iskolába "bejár" a szomszéd faluba és bejáró lesz középiskolásként is.
És nem fáradt.:)
Otthon tanul beosztva az idejét, majd segít a kertben vagy a "kutyázik", ha van kedve ő készíti a vacsorát.
+ órákat is vesz angolból (a középfokú nyelvvizsgához) és magyarból (a felvételihez egy másik nagynénjétől)
Ő kéri a szüleit, hogy kérdezzék ki vagy magyarázzák el, ha valamit nem ért.
Szóval nekem más példám van a tieddel szemben.
A példád nem indokolja a gyermekek energiaital-fogyasztását. Semmivel nem indokolható.
Ki szeretné, ha a gyermekének szíve hirtelen megállna, látszólag minden ok nélkül. Merthogy azt is okozhat az energiaital túlzott fogyasztása. Rá is lehet kattanni, mint a drogra.
Sajnos ez van a magyar iskolákban.
De attól még ez nem ad okot az élénkítőszerek fogyasztására.
Azért elnézem az unokaöcsémet, hogy másodikosként 6-7 órája van és teljesen ki van merülve, amikor hazaér. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy otthon is kell tanulnia, mert a nagynénémék mindennap kikérdezik őt a másnapi tantárgyakból. TV-t hétköznap nemigen néz. Hétvégén pedig segítenie kell otthon.
Az unokaöcsémnek vasárnaptól csütörtökig legkésőbb 21:00 kell lefeküdjön. TV-t ez időt követően nem nézhet. Pénteken, szombaton van megengedve neki, hogy legfeljebb 22:00 óráig TV-t nézhessen. A nagynénémék ezt ellenőrzik is.
Azért is írtam azt, amit korábban írtam. És az ismeretségemben az ilyen szülők vannak többségben, nem azok, akik csak azért odaadják a gyereküknek a legújabb okos telefont "hagy játsszon", hogy ne kelljen túlságosan foglalkozni vele.
Szerintem ha este kevesebbet bámulja a képernyőt és rendesen kialussza magt az többet segít…
Semmi szükségük ilyesmire. Igazából egy felnőttnek sem, csak szépen hozzászoktunk és a szervezetünk már nem indul be koffein nélkül.
Bocsánat, egyáltalán nem mindenki működik így.
Én is voltam bejáró gimnazistaként. Tisztában vagyok mennyi fáradtsággal jár ez.
DE, semmilyen indok nem elfogadható a gyermekek, serdülőkorúak mérgezésére!
A szülő figyeljen oda, hogy a gyermek kellő időben aludjon és kellő mennyiséget pihenjen! Ne a számítógép vagy tévé előtt éjszakázzon, ne ott töltse a pihenésre szánt időt!
Ha belemegyünk, hogy mi minden káros a fiatalok (és a kevésbé fiatalok) számára, akkor hosszú lenne a lista.
Többek között a koffein miatt is káros, ahogy a kávé vagy a cola, mégis sok fiatal él ezekkel. A túl sok koffein sajnos szívproblémákat is idézhet elő.
Mindenkinek káros.
Annak tulajdonítom a szívritmus zavaromat, hogy tinikoromban sok energiaitalt ittam, jellemzően alkohollal. Úgy meg még rosszabb, összezavarja a szívet.
Ha kíváncsi vagy keress rá a neten! Rengeteg, szakemberek által megfogalmazott magyarázatot, választ találhatsz.
Felnőttként neked is tisztában kell lenned azzal, hogy a koffein tk. a legelterjedtebb drog.
Egy gyermek szervezetének semmi szüksége rá.
Mert kukába való szemét!
NomNom leírt róla mindent.
Kell egy szívinfarktus 13 évesen tesi órán?
További ajánlott fórumok:
- Iszol energiaitalt?
- Van köztetek olyan aki szintén energiaital függő?
- Mint tudjuk a terhesség alatti macskatartás káros lehet a magzat számára. Mit tudtok erről a témáról?
- Igaz, hogy csecsemőt/kisgyereket nem szabad termálvízbe vinni, mert káros számára?
- Káros az energiaital?( aggódom a fiamért, mert sokat fogyaszt belőle)
- Milyen fiatalok számára igénybe vehető lakásvásárlási állami támogatásra van lehetőség 2010 ben?