Mi a véleményetek arról, hogy sok szülő a pénzért küldi kisfiát locsolkodni? (beszélgetés)
Maga a szokás rossz. Nem az, hogy ezt egyesek kihasználják. Nem is ítélem el.
Hát én is tapasztaltam ilyet. Sajnos mikor nem sejtették hogy kinn állok az ajtoban,én is láttam ahogy megrángatják egyik másikat. Biztos fárasztó 20-25 gyerek egész nap. De hát a szivem szakadt meg.
Hú pedig ha tudnátok,hogy én mit láttam amikor anno visszamentem a bölcsibe 8 után mert a gyermekemnek még bevittem egy pulcsit. nem volt ott szülő,a gyerekek bent voltak a teremben és az egyik kislány nagyon sirt,a dajka vagy nemtudom ki az meg fogta a két kicsi vállát és orditott bele a gyermek arcába,hogy "ne ordits már kussolj már!" ezekkel a szavakkal.én lemeredtem és se köpni se nyelni nem tudtam. erre jött egy másik ott dolgozo aki meglátott és szólt a csajnak mert ez egy fiatal csaj volt,hogy " itt van egy anyuka". soha nem fogom elfelejteni. (bocs hogy leirtam,tudom,hogy nem is ide tartozik)
szerintem meg egy óvónő/tanítónő igenis próbálja nevelni a gyereket. nem csak a szellemi fejlesztés (lenne) a feladata...legalábbis én így csinálnám.
Hát igen hanem azokkal a szülőkkel akik ezt tanítják otthon. Amiről a kérdésem indúlt. Hogy menjen locsolkodni. Gyüjtsön pénzt. Én nem mondom hogy az ovonéninek észt kéne osztani, dehogyis.
az óvónő meg mit csináljon szerencsétlen.hidd el hogy tehetetlen,ő sem tud észt adni a szülőknek.mert itt nem a gyerekkel van a gond.
ez sajnos nem fog megváltozni csak rosszabb lesz. itt a szülők a hibásak. neked kell otthon valahogy megértetni a gyerekkel hogy nem az számit kinek mije van.csak az a baj,hogy a gyerekek még ezt nem értik és attól még kicikizik.ez most egy ilyen világ amire én nagyon haragszom. én amugy elvből sem vennék meg mindent a gyereknek amit kiejt a száján mégha megtehetném sem.
A mi ovinkba most volt bicikliverseny. Ilyen akadálypályás. Nagyon jó kis kezdeményezés ez,már tavaly is volt. A kislányomat kikuncogták mert nem vadi új csillogó a bicaja. Mégis többet megy vele mint akit kocsival visznek. Nekünk nincs autőnk úgyhogy mi télen sétálunk. Még jó hogy ő nem hallotta.
húú a gyerekek nagyon gonoszak tudnak lenni. egyszer a fiam ugy jött haza,hogy ő miért megy biciklivel a suliba (jelzem gyalog is mehetne mert 2 utcányira van) mert mindenkit kocsival visznek. de aztán egyszer az is baj volt,hogy a mi autónk nem audi meg bmw mert ciki,hogy suzukink van. én nagyon megértelek.
Tudom hogy nem az ovonéni dolga a nevelése a gyereknek. De Az ovodai gunyolódást ők tudnák megfékezni.Tisztelet a kivételnek.
Sajnos ez van kedves vaczila és nálunk megtörtént hogy a fülem hallatára nevették ki a fiamat a többiek hogy csak 3000-et gyüjtött és az ovonéni szó nélkül hallgatta.
A feltett kérdésem nem a tiszteletre való nevelésről szólt, csak a pénzről. Amivel a gyerekek utána egymásnak dicsekednek az oviban is már,hogy ki mennyit gyüjtött. És aki keveset azt kicikizik.
Szerintem ez egy régi, magyar szokás, amolyan hagyomány amit ápolni kell. (Kellene) Nem elsősorban a pénzért, de sok helyen azt kapnak. Ezért viszont nem a gyerekeket kell hibáztatni. Meg azért sem ha nem köszönnek máskor. Az illemre ugyanis a felnőtteknek kell (kellene) megtanítani őket.
Amugy hozzánk nem járnak idegenek.ez nem csak vidéken szokás?
szerintem pedig sokan a saját családjukról IS beszélnek...olvasd vissza. :)
... olvass vissza kicsit, nem a családi dolgokat ellenzi senki, hanem hogy vadidegen, soha nem látott gyerekek jönnek csapatostul.
Miért baj az,ha szegény gyereknek van egy kis pénze. egy évben egyszer van ilyen ünnep. most ugyis olyan nehéz a nagycsaládosoknak,hogy egy kis husvéti pénzt a gyerektől nem kellene sajnálni. amugymeg nem csak húsvétkor kellene adni a gyereknek. én nem ezresekre gondolok,de például egy nagybácsi vagy egy nagymama nem adhat neki egy 500.-at? ne legyünk már ennyire zsugorik. mindegy. én a gyereket nézem.
Sziasztok! Én azon akadok ki,amikor az utcában lakó gyerek a fejét is elfordítja ha köszönni kellene,de Húsvét reggel már 7-kor csönget mert jött locsolkodni. Na ne már...
Érdekes ez a kérdés, mert nagyon sok a családban a gyerek és épp ma vásároltam be 8000 Ft-ért csokikat. És semmi extrát , meg nem drága csokikat. Lehet hogy "olcsóbban" jöttem volna ki ha 200-ast kap mindegyik. De a fele úgy is csokit vett volna a pénzen .. :)
nem évekkel ezelőtt utaltunk rá, hogy nem kéne erőltetni ezt a locsolkodást, majd mindig azt mondzuk, hogy nem leszünk otthon húsvétkor, így nem is jönnek már.
:)
Elég borzasztó, felháborító! Én nem vagyok a híve. Csokit, tojást szívesen adok a rokon gyerekeknek, de pénzt nem szoktam családon belül, nem hogy idegennek.
Nálunk is megtörtént, hogy az unokaöcsénk (akkor volt kb. 6 éves) megkapta a kis ajándékait, s megszólalt, hogy "... de ...-tól még nem kaptam pénzt" - enyhén szólva kiakadtam, de tudom, nem a gyerek a hibás, hanem a sógornőmék és anyósomék akik már picinyen pénzéhesnek nevelik a lányom unokatestvéreit! Megjegyzem, nem tettük szóvá és figyelmen kívül hagytuk a gyerek megnyilvánulását.
Ugyanezen család, az unokahugi esete, igaz nem Húsvétkor: valamilyen kinőtt sapkát nem akart odaaddni egy másik uncsijának, erre az apja: "Add neki oda, fizetek ennyit, meg ennyit..."- s akkor csodálkoznak az ilyen szülők, ha a gyerekeik a későbbiekben gátlástalanul csak a pénzért fognak ezt, vagy azt megcsinálni.
locsolni nem nagyon.
de nálunk évek óta nem is jönnek hál isten.
hogyhogy a családtagot sem engeded be?
Én azt tapasztaltam pedig nem lakunk nagyvárosba hogy minimum 1000 ft-ot várnak. És lehet félreérthető volt az induló kérdésem. Nem úgy értettem hogy a szülő"koldulni" küldi a gyereket,csak azért hogy a gyerek gyújtsön. A rokonokkal más a helyzet szeintem is.gondolok itt nagymamára keresztszülőre.Köszönöm a hozzászólásokat.
ki enged be idegent locsolni?
én mondjuk már családtagot sem.
Sok éve, 2. osztályban a fiam volt az egyetlen az osztályban, aki tudta, hogy mit ünneplünk húsvétkor. :o))
Valóban nem erről szól a Húsvét,de a nyulról sem.De mindegy hagyjuk...Véleményem az,hogy nem dobálunk ötezreseket a rokon fiúknak,az a 200 forint meg nem vág földhöz senkit,évente 1x ki lehet bírni.Én adok mellé tojást is...
További ajánlott fórumok: