Mi a véleményetek arról, hogy a gyerek pénzt kap a házimunkáért? (beszélgetés)
Nem kritika, csak érvelés:
Én nem választanám külön, hogy "birodalmán kívüli" dolog, és ezért sem járna plusz az én értékrendem szerint.
Vegyük a tüzelő behordást, amit írtál. Ő is részesedik belőle, szerintem, hiszen ez az ára, hogy az ő szobájában se 10 fok legyen, hanem 21 mondjuk.
De így végigvehetném a fűnyírást, hólapátolást, kisboltba átszaladást is.
Jól írta itt valaki, hogy lehet jutalmazni, mással. Pl. több együtt töltött idővel, stb.
hű, nem is gondoltam hogy ilyen vitákat vált ki ez a téma!
ami a házimunka értelmét illeti, én nem konkrétan arra gondoltam, hogy pl. a saját dolgait rendbentartja a gyerek-ez természetes, és ezt kivétel nélkül el kell végezniük.
nyugodtan kontrázzatok ellenvéleményekkel, de én pl. egy fűnyírást, kocsimosást, a saját birodalmán kívüli takarítást, tüzelő behordását, állatok rendezését, illetve ezekben való segítséget érteném jutalmazandó munkán.
valahol meg kell tanulnia, hogy
1.)az elvégzett, és jól elvégzett munkáért jár valami, hogy a felnőtt világban is efelé forduljon, és ne ingyenpénzt várjon. tehát tanuljon meg dolgozni!
2.) a pénz értékét tanulja meg.
3.) felelősséget tanuljon,
4.) önnállóságot tanuljon.
szívesen várom a kritikákat is!
Bocsánat, már csak azért hoztam fel a zsebpénzt, mert valaki azt írta, hogy mennyivel jobb, ha zsebpénzt kap munka nélkül.
Pont ez a lényeg, hogy a zsebpénz az más téma, csak ezért írtam, ha az írásom első fele nem lenne érthető. A zsebpénz oké, munkától függetlenül.
A munka meg munka, családon belül, amiért ő "természetben" kap viszonzást, és így működik a család.
Ez a legnagyobb baromság, amit valaha is hallottam! Te pénzt kapsz azért, mert rendben tartod a háztartást? A gyereknek ugyanúgy kötelessége kivenni a részét az otthoni munkából, mint a család felnőtt tagjainak. Amit a munkáért kaphat az max. egy dícséret.
Te jó ég! Micsoda világban élünk! Nem csoda, ha olyanok a gyerekek, amilyenek!
A zsebpénzt nem "csak úgy, munka nélkül várja el". A zsebpénz más kategória, az egy jelképszerű havi apanázs, mert neki nincs még fizetése. Hordjon ki újságot, vigyázzon a szomszéd kisgyerekre, és akkor azért pénzt kap, és ez oké is.
A lényeg, szerintem, hogy a családban azért segítsen be a házimunkába, mert ő is itt él. Tényleg aztán befejeztem, mert már látom, hogy vérre menő viták lesznek ebből is. De pont a lényeg, hogy házimunkáért NEM! Szerintem elvi dolog sérül ebben az esetben a pénz által (akármilyen kis pénz). Én a férjem gyerekein ezt láttam, jó, lehet, hogy kritikusabb szemmel is néztem őket.
A sajátommal semmi ilyen gond nincs, igaz, ő is tudja, hogy nem tudna olyat kérni, amit ne tennék meg, de nekem sem kellett még kétszer kérni valamit tőle.
???durrr.....zsebpénzt megtoldani 500ft esetleg mert ezért azért ezt tetted és nagy segítség volt!
Na én ilyet nem vezetnék be,13éves fiam és nincs nálunk ilyen! Mondjuk,szerintem vagy vagy alap(NEM MINDEN GYEREK EGYFORMA!...mostani gyerekek sem olyanok,vagy se...!) vagy jót tesz a szülő ezzel ,vagy sem! (???)
Én nekem szó nélkül segít,nem kell pénz hozzá,az élet megkovácsolta a gyerekemet már most!!!
Így megfelelő időben rá lehet nevelni a gyereket a pénz helyén való kezelésére.
Ma még ez nem divat. Sajnos.
Mert ugye az sokkal jobb eredményt hoz, ha munka nélkül várja el a zsebpénzt? Alapból jár és tenni sem kell érte.
Nem mondom, hogy kategorikusan ki kell jelenteni, hogy ez a házi munka ennyit ér, amaz amennyit, de jó, ha a család megbeszéli, hogy mit várnak el a gyerektől és ezért mennyi zsebpénzt kap. "Plusz" munkáért "bónusz" zsebpénz jár.
Ha ezt jól csinálják nem hülyeség.
Én messzemenőkig elítélem. Amikor a férjemhez kerültem, kamasz gyerekei voltak, és ő perkált nekik azért, ha itthon segítettek valamit. Talán az első dolog volt, amire kifejeztem nemtetszésemet, de nem érdekelt.
Tanulja meg, hogy egy közösségben él, amibe mindenki beletesz valamit. Ő lenyírja a füvet, én megfőzöm az ebédet, az apja havat lapátol, stb...stb...
Nagyon félre lehet így nevelni gyerekeket, mert férjem lánya pl. nagyon lusta volt mindig, és ő úgy gondolta, nem kell neki pénz, de nem is csinált itthon semmit.
Tudom, mert én is voltam kamasz, persze, hogy utáltam felmosni, szemetet kivinni, porszívózni, boltba átszaladni, stb...
De valahogy mégis arra kéne trenírozni őket, hogy ez belülről jöjjön, még ha nemszeretem munka is. Már csak mert ha "kivesz" a közösből, akkor tegyen is bele, szerintem.
hülyeség
vannak dolgok amit meg kell tenni és nincs érte viszonzás,csupán "önmagáért" kötelesség,
ilyen a házimunka,
kövezettek meg,de nálunk vannak dolgok,amik sulis kortól kötelezően a gyerekek feladata(ágyazás,szennyes kivitele,ruha kikészítés,szobájuk takarítása-kis segítséggel),
ezen felül minden szünetben van 1-2 házimunka bevezetve:tavaly nyáron a porszívózás volt,jövő nyárra ők maguk szavazták meg egyik a mosogatást,másik a söprést
arról már nem is beszélve,hogy ha csak fizetség ellenében csinálja a gyerek ,akkor hogy tanul meg önzetlenül adni,segíteni vagy csak egyszerűen igényesen rendet tartani maga körül?
Ennél nagyobb hülyeséget...!
És majd eljön az idő, hogy megkéri a szülő valamire, és ő meg beint, hogy csak akkor, ha pénzt kap.
Egyik legnagyobb hiba pénzéhesre nevelni a gyereket, főleg ilyen formában!
Szia!
Nem feltétlenül rossz dolog ez. Olvastam és filmen is láttam ilyen rendszerű családokat.
Mindenkinél más válik be. Ha eléred vele a célt, akkor jó. Másnál más módszerek válnak be.
Tizenéves kor előtt azért én nem tenném.
További ajánlott fórumok:
- Mit gondolsz arról, ha egy nő nem igazán végez házimunkát, inkább dolgozik, karriert épít?
- Mit gondolsz arról a nőről, aki elhagyja a gyerekeit?
- Köteles vagyok e zsebpénzt adni a kamasz gyerekemnek?
- Hogyan segítsen a gyerek a házimunkában?
- Hogyan lehet kisgyerek mellett házimunkát végezni?
- Mit tudtok arról, hogyha a gyerekkel megy el vki táppénzre, akkor az kevesebb táppénzt kap?