Mi a véleményetek a nyírfacukorról? Próbálta már valaki? (tudásbázis)
Gyümölcscukorral addig nincsen baj, míg gyümölcsök formájában fogyasztod. Egyes források szerint napi 50 g körül van a máj feldolgozó képessége, de tény hogy ehhez már tetemes mennyiségű gyümölcsöt kell megenni. Minap összejött nekem az 53g fruktóz almákból :) A gyümölcsök rostjai meglehetősen lassan adagolják a fruktózt. Ha finomított formában fogyasztod, vagy a gyümölcsök kifacsart levével, akkor bizony az egy hatalmas adag a májnak, és bizony ha épp nincs arra az energiára szükséged, akkor az a májban zsírrá fog alakulni. Igaz, hogy nem vált ki inzulinválaszt, ezért etetik a cukorbetegekkel mint diétás édesítő szert. Fruktózon tartott patkányok mája olyanná válik mint az alkoholistáké. Tanulmányok bizonyítják, hogy a köszvény kialakulásában közrejátzik.
Én személy szerint mióta nem vagyok CH és csokika függő, azóta leszoktam az édesítésről. Mint már a xukor fogyasztásomról írtam kb. 2 kg-ra van szükségem éves szinten. Azóta még a savanyú almát is édesnek érzem, sőt még az eddig teljesen ízetlen zöldségek is édesnek tűnnek. Ha mégis valamibe kell egy kis édesítés, mert mondjuk mást is szeretnék megkínálni vele, akkor inkább steviát (jázminpakóca) keverem xukorral. Így anyagilag olcsóbb, stevia pedig már ázsiai országokban forgalomban van pár évizede. Steviának van egy iszonyú mellékíze, ami miatt a cseppeket nem szívesen használtam. Sütéshez még elmegy, nem érezni annyira. Viszont sikerült beszereznem tabletták formájában tiszta kivonatot, kávéba ezt szoktam tenni. Teát nem édesítem, sütésbe pedig ugyanettől a forgalmazótól vettem fehér por formában.
Xukor az jobbára mákdaráláshoz vagy tojás kikeveréshez, vagy tojáshabba fogy. A tojás sárgája sokkal de sokkal habosabb lesz tőle mint cukorral...
Lehet gyerekeknek is adni,a barnacukornál biztos jobb.Gátolja a fogszuvasodást,egyedül kelt tésztába nem jó,mert gombaölő hatása van.
Érdemes kipróbálni egy 25dkg-os csomaggal.Nálunk senki nem vette észre a váltást cukorról.Csak a pénztárcám.
Felesben használom gyümölcscukorral.
Én itt veszem:
Előtte negyed kilósakat szoktam venni, de nekem negyed kiló elég volt 2 hónapra. Tehát a kiló elvileg kihúzza 8 hónapot. De leyen csak fél év. Nekem annyit megér. Ha lapáttal eszitek, valóban húzós.
Nagyon megszerettem, piskótát, gofrit is készítek vele. Nagyon finom, és én is kevesebbet használok belőle, mint a hagyományos cukorból. Nem csak a cukorbetegnek adom a családban, nekem is segít, ha ehetnékem támad egy kis édességet. :)))
Az ára húzós, bár mostanában a kilósat sikerült 2945-ért vennem.
Sziasztok!
A százados úti herba házba 700ft/250gramm.Ez a leg barátibb amivel én eddig találkoztam Budapesten!
mellékíze van ez nem kérdés!
Bár drága de ez a nyírfacukor egy "csoda"!
szia,
akkor jó drágán veszed, én Xukor márkanév alatt veszem a xilitet 2500 forint/ kilóért. asszem létezik fél kilós is belőle 1400-ért, de mondjuk , úgy kevésbé éri meg.
Köszönöm.
Én a fél kilót vettem bioboltban 1900-ért....
Ez tetszett, köszi, hogy megmutattad! :) És egyre jobban tetszik a nyírfacukor...nekem ez jobban hangzik, mint a xillit....most már csak azt kéne kinyomoznom, hol a legbarátibb az ára. Ha vesztek, beírnátok, melyik boltban mennyi?
Fdóri, ha jössz, azért várom a részleteket, mert a stíviáról is sok jót olvastam! Volt növényem is, de elpusztult...:((((
Xilitol, mint nyírfacukor...
A nyírfa megcsapolását honfoglaló eleink is ismerték, alkalmazták. Ez a sztyeppei népeknél főleg tavasszal volt szokás, de a kapott édes lét megitták, sőt csecsemőknek is adták, mert torokfertőtlenítő hatása meggátolta a torokgyulladást, náthát.
A fogszuvasodást meggátolja, sőt a fogzománc visszaépülését segíti. Nem hizlal, mert a bejutott mennyiségnek csak kb. 42%-ka tud felszívódni, emiatt nem terheli az emésztőrendszert. Ezen túl még a száj, garat, hallójárat és orr bacilusokat is elűzi a nemkívánatos helyekről, mert a magtapadásukat ellehetetleníti.
Ezen a linken: [link] (5perc 20 körül) is látható egy nyírfa megcsapolás, Stara Basn (Amikor a nap isten volt) című Lengyel filmből.
Xilitol gyártás házilag, www.youtube.com/watch?v=dxuTuWeHDVw :)
Köszi. Azt is elárulod, miért jobb?
Hogyan adagolod, pl. sütikbe hogy hsaználod?
Én is mostanában vettem, nagyon finom, csak sajnos valóban drága.De ahol diabeteszes van, ott azt hiszem, nagyon jó szolgálatot tesz. Sütöttem vele, végre élvezhetővolt a diabetikus lisztből készült piskóta!! :))
Fdóri: mi az a jobb, amit találtál?
sziasztok!
azért a méz az durva cukorforrás ám! :) ha vki diabéteszes, nem hiszem, h sok mézet használ...
ez tényleg drága, nekem a terhességem alatt jött ki egy emelkedett cukoreredmény, ezért kell diétáznom, szénhidrát csökkentett módban :)
elvileg ez a nyírfacukor jó lenne, és amennyi cukrot én amúgy használok, még ki is húznám az egy kilóval a két éf fél hónapot bőven...
További ajánlott fórumok:
- "Hot Iron" Próbálta már valaki? Vélemények?
- Szerintetek aki a nyírfa pollenjére allergiás, az a nyírfacukorra is?
- Lehet-e nyírfacukrot tenni a barackbefőttbe normál cukor helyettesítése céljából?
- Miért fájnak a fogaim, ha túl cukrosat eszek? (mostanában csak nyírfacukort fogyasztottam)
- Tudja-e valaki, hogy mi a különbség a nyírfacukor, a xilit és a xukor között az árán kívül?
- Használta már valaki a nyírfacukrot? Olyan mint a stevia?