Mi a véleményetek a Leboyer féle szülési módszerről? (tudásbázis)
Ma találkoztam egy régi ismerősömmel,neki 3 hetes a babája és Ő is így szült ügyeletes orvosnál.Én is ilyen szerencsében részesültem csak egy másik kórházban.
Én kb. így szültem már 5 évvel ezelőtt is, szerintem ezt már sokfelé alkalmazzák, csak az ember nem tudja hogy ez az elnevezése.Zene amelyet én választottam, szinte semmi fény. A babát rögtön nekem adták, amíg lüktetett a köldökzsinor velem volt. Nem mosdatták meg csak bebugyolálták.
Na igen, csak ritka mint a fehér holló!
Én bevallom, tegnap hallottam először arról először, hogy ezt a fajta szülést Leboyer-féle szülésnek nevezik. Én, várandósként egyszerűen azon a gondolatmeneten indultam el, hogy mi lenne a legjobb elsősorban a babának, másodsorban nekem. Így született meg a "Leboyer-féle" szülésről az elképzelésem. Szerencsére itt, külföldön ez a természetes, így nem kell majd külön kívánságlistát benyújtanom.
Ez Magyarországon is működik ,van olyan orvos aki a természeres szülés híve,így nála ha nincs komplikáció meg is valósul!
A Leboyer könyvét végigsírtam :) Aztán a másik meg megnyugtatott ;)
Igen, állítólag itt sajnos annyira nem bevett szokás ez a módszer. Érdekes, hogy a kezembe került ez a könyv valahogy, jó hallani hogy sokaknak ez bevált. A másik könyvet is megnézem, amit ajánlottál.
Nem is olvastam utána és igen örülök, hogy itt ez a gyakorlat :) Szeretnénk kistestvért, de abszolút nem szeretnék Magyarországon szülni. Szóval, aki teheti beszéljen az orvosával, hogy megoldható-e ilyen formán a szülés.
Szia, én nagyon szeretnék így vagy nagyon hasonlóan szülni. Szerencsére nálunk a kórházban nagyjából ezt az irányelvet követik, nincs is orvos jelen. (Ausztria) Több szakirodalmat elolvastam a témában, nagyon szimpatikus. és igazából nem túl ördöngős dolog az egészségügy részéről megvalósítani, csak hozzáállás kérdése azt hiszem.
Esetleg a témával kapcsolatosan meleg szívvel tudom ajánlani a Mongan "Szülés ahol én irányítok" c könyvét, szerintem ez lényegében előkészíti a Leboyer féle szülést a szülő anya oldaláról is.
Nálunk ez majdnem egy órás procedúra volt.A köldökzsinort a férjem kb. 10 perc után vágta el. Még előtte a mellemre rakták, hogy egyen, úgy véresen, magzatmázosan. (Le sem mosták, sőt a kórházban nem fürdették meg, mert a magzatmáz sok fontos vitamint tartalmaz,ami később fontos a bőrének).
Hát én igy szültem, de nem tudtam ez egy módszer. A szülőszobán, ami egy hotelszobához volt hasonló, nagyon gyér kis lámpa világitott, hogy a szemét ne zavarja a nagy fény hirtelen (kvázi sötétben szültem) és mielőtt bárki nekem ugrana CTG-re voltam kötve, a szülésznő mellettem, figyelte az értékeket, ha valami gond lett volna, azonnal közbe tudtak volna lépni. Nem vették el tőlem a lányom, hanem rögtön a mellkasomra rakták. Gréta nem sirt fel, hanem nyöszörgött inkább. 2 hónapos lesz holnap, tényleg jó kis baba, de nem tudom, hogy ez a természetéből adódóan van-e igy, vagy a születése miatt? Tényleg ritkán van sirás, de az az éhség, vagy pelus vagy hasfájás miatt van. Én abszolút támogatom ezt a módszert, mert ez sokkal humánusabb szerintem. (Én Észtországban szültem)
Több felvételt is láttam (nem magyar) ilyen szülésekről. Nagyon megható és szép felvételek voltak. Persze nekem is tetszett ez a fajta megközelítése a szülésnek, csak azon kívül, hogy azokban a kórházakban ahol én szültem nem ez a divat, sajnos mind a két szülésem komplikációval is járt. Az én véleményem az, hogy egy normál lefolyású szülésnél ez egy nagyon jó módszer.
Pedig működik ;) és igen, így van, már a születés pillanatában nagyon sok dolog kódolva van, ami életünk során történni fog velünk.
Remek módszer, szerencsére egyre több orvos szorgalmazza.
Igen, most olvastam én is erről a módszerről. Pl. nem vágják el rögtön a köldökzsinórt, nem viszik rögtön méregetni a hideg (csupán pelenkával letakart) mérlegre (mert ugye az neki nagyon hideg a min.37 fok után), nem centizgetik azonnal, hanem rögtön a szülők kezébe adják és az átállás lassabb a kinti világra. Hagynak néhány dolgot, amelyet magától a természet elrendez: pl. a tüdők beindulása. Most olvastam néhány anyuka tapasztalatát, akik így szültek, hát érdekes, mondhatom nem gondoltam, hogy ez működne.
Azt mondják, hogy nem azért sír, mert az első levegővétel miatt szükséges. Állítólag ezzel a módszerrel nincsenek úgy megviseltetve, és nem feltétlen fog sírni. Ezért kérdeztem, hogy akik ismerik, mit gondolnak erről a módszerről.
Szia!Én babát várok és hozzám is a lehető természtesebb út áll közel. Persze kórházban, "biztonságos" körülmények között, de én is úgy gondolom, hogy már a születésünkkor történik valami, ami az egész életünkre hatással van. Nem a Tom-Cruise-Katie Holmes-féle, számomra extrém, "szcientológus-szülés" híve vagyok, hogy az anyukának meg sem lehet nyikkanni, de úgy gondolom, minél természetközelebbi a dolog, annál jobb.
Ha egy baba nem sir fel, az baj.
Ezt mondjak.
Sziasztok! Teljesen véletlen (vagy nem) került a kezembe egy könyv, ami erről a módszerről szól. Aki ismeri vagy hallott róla, mi a véleménye erről?
Pár szót írok, aki nem ismeri: Arról szól, hogy a babának a legkíméletesebben kell megszületnie, nem kell rögtön mindent "megcsinálni" rajta. Például a nagy neon fényeket lekapcsolják, csak kicsi lámpa van, ami nem zavarja a nagy sötétség után a babát. Emellett nem tisztítják ki rögtön a légutakat, mert ezt elrendezi a baba szervezete, hagyják, hogy az ő tempójában történjen az egész. Csendes születésnek is hívják, mivel az orvos is és a szülők is halkan beszélnek közben. Állítólag ezek a babák nem is sírnak világra jöttükkor, és sokkal nyugodtabbak lesznek az elkövetkezendő hónapokban is.
Nem vagyok még terhes (újra), de érdekelnek a vélemények erről. Köszönöm!
További ajánlott fórumok: