Mi a teendő, ha egy 15 hónapos kislány még mindig CSAK cicizik? (beszélgetés)
Ez nagyon sok mindentől függ... én egyébként hiszek abban, hogy az egészséges gyerek (sőt az egészséges felnőtt is) pontosan érzi, hogy mi kell a szervezetének... főleg a gyerek, és ami nem kell, elutasítja...
A tudomány pedig mindig fejlődik, honnét tudod, hogy 10 év múlva nem ez lesz a trend... vagy győznek a tápszer-gyártók, és már állapotosan tömjük magunkba a tápszert, hogy egészséges legyen a gyerek. :))
Nekem egyébként doktornő mondta, hogy szoptassak nyugodtan, rendben lesz az, mert én jó anyaként főztem ezerrel a bébipempőket és sírdogáltam hozzá, hogy éhen fog halni a gyerekem... :o)
Nem halt éhen, és látva a felnövését, az alakulását, ha elölről kezdeném, már tudatosan csinálnám ugyanígy. :))
Amúgy valóban mindenki úgy csinálja, ahogy a leghelyesebbnek tartja, és ahogy tudja... nagy valószínűséggel a legtöbb anya ugyanazt akarja, hogy életrevaló, egészséges gyermeke legyen, tehát nem kell leszólni azt, ha valakinek másképp jön össze. :)
Nos, az én leányom 18 hónapig csak szopott... aztán - ahogy írtam is alább - evett gyönyörűen, csodaszép, intelligens leány lett belőle, 19 évesen, biztosan áll a lábán... egyébként mindig magabiztos , talpraesett leány volt. A legnagyobb nyavalya is átment rajt mindig 2 nap alatt... és sorolhatnám, én az anyatejnek és a (viszonylag) sokáig tartó testi közelségnek tudom be. ... tehát cuppolom a tudományt. ;))
A fiamat 9 hónaposan (erővel) elválasztottam, ő se ismeri a betegséget, de az önbizalmáért később keményen megdolgoztunk. :)
már bocs, de ez nem ítélkezés, hanem orvosilag(szakmailag) alátámasztható tényekkel, hogy 6hónapos kor után az anyatej már semmire sem jó(mármint kiegészítésként igen, de nem fő étkezéseknek..), ha egy gyerek ezután nem kap mást csak anyatejet igenis nem fedezed a számára megfelelő energia szükségletet! Amúgy egy baba nem feltétlen azért nyammog egy új kaján, vagy "köpi" ki, mert nem ízlik neki, hanem az anyatej állaga ugyebár folyékony és hirtelen a pépes "vacakkal" nem tud mit kezdeni...nem érti, most mit is adtak neki, ilyenkor sok anyuka tévesen úgy reagálja le és még büszke is rá, hogy jaj szegénykének nem ízlett az új íz, sőt semmi...ez nem igaz...egyszerűen csak nem tud mit kezdeni vele, eleve teljesen máshogy kell nyelnie az anyatejet(azt ugyebár szopizza!teljesen más nyelvmunka, mint a nyelés!) és a pépes kaját, utóbbit ugyanis nyelnie kell és máhogy, mit amikor iszunk, próbáld ki! Úgyhogy először meg kell tanulnia, mi az a nyelés és nem szopizás...óriási a különbség, ilyenkor látható pl sokszor hogy "fuldokolnak" a babák a kajától és sokan megijednek a látványól. Pedig semmi extra nem történt, csak próbál szerencsétlen bébi nyelni!!!De ha anyuka ilyenkor megijed, ezzel megijeszti a babát is, és máris bőgni kezd, hiszen ő az anyukája metakommunikációjából sokat szűr le magának(próbáld pl ki, ha valami baj van és te mosolyogsz, akkor ő is mosolyogni fog, ha megijedsz vagy mérges vagy, ő is megijed és sírni fog...). Innentől kezdve pedig ördögi kör, anya megijed a baba fuldoklásától, vagy kiköpi a kaját esettől és máris azt szűri le a gyerek, hogy ez nem egy jó dolog(az evés). PL a fórumindító is írta, hogy a gyerek már a kanál látványától rosszul van...naná, sima pavlovi reflex, megtanulta, hogy a kanálhoz rossz élmény fűződik....
szóval 6 hó után igenis szükség van a gyümölcsökre, főzelékekre, majd a húsra is, 1 évesen meg simán eheti azt amit a felnőtt, persze kevésbé fűszeresen...(ez azonban nem zárja ki, hogy akár 2-3 éves koráig is szoptassa valaki a gyerekét, de hogy kizárólag az, azzal igenis az egészséges fejlődését gátolja, mondhatnám veszélyezteti a gyereke életét...és lehet a tied most "ránézésre" makk egészséges, ki tudja, milyen hiánybetegséget idézel elő neki pár év múlva...amiatt, hogy most nem kapja meg a szervezete azt, amire szüksége van)
:DDD
Én 6 hónapra terveztem az anyatejes táplálást, ez szombati nap volt, emlékszem. Vasárnap megfőztem neki szépen... evészet persze semmi, hétfőn elrohantam vele az orvoshoz, hogy "hjaaajjjj, ez a gyerek éhez fog halni, nem akar enni.", és mondta a doktornő kedvesen, hogy "neeem baj, anyuka.. szoptasson csak nyugodtan, majd a gyerek elválasztja magát, ha eljön az ideje". :)) Hát 1,5 év volt. :))
Hasonló cipőben járok a 15 hónapos kisfiammal.
Rettenetesen felháborodtam a hozzászólásokon!
Látszik,hogy a hozzászólóknak közük sincs a dologhoz, csak ítélkeznek,anélkül, hogy tudnák,pontosan miről is van szó...
Az én kisfiam az élő példa arra, hogy semmiben nem szenvednek hiányt az ilyen babák.
Ő most 12 kió, 89 cm,nagyon érdeklődő,barátságos gyerek,több, mint 50 szót használ.
6 hónapos korától 1 éves koráig minden egyes nap külön főzök neki,1 éves korától a miénket eszi,szintén minden nap frissen főzök. Mindennel próbálkoztunk-próbálkozunk már, naponta 3x. Aki nem csinálta,nem tudja, ez mit jelent,főleg,aki odatolja a bébiételt,aztán eszi-nem eszi nem kap mást...
A WHO ajánlása szerint 6 hónapos kortól már nem csak anyatejjel kell táplálni a csecsemőket, mert az önmagában nem fedezi a fejlődő szervezetük igényeit.
(Pláne 15 hónapig csak anyatejen, ez nagyon rosszul hangzik, nem csodálom, hogy nem fejlődik kielégítően.)
Azt mondja az anyukája, hogy eszeget ő, kíváncsi, hogy mi az, amivel kínálják, de egy-két falattal megelégszik, de az olyan kevés, hogy még nassolásnak is kevés.
Mindenesetre a vitamint javaslom neki én is!
Hát igen, azt hiszem itt van a megoldás kulcsa..
Nem akarják igazán, hogy a kislányuk normálisan egyen, nem tudom mi okból, talán így kényelmesebb, olcsó, mert szinte csak pelenkára kell költeni.
Mindenesetre köszönöm a véleményeket!
Üdv.
Én sem adtam mert nem kérte,bő félévig teát sem ivott csak szopott.Viszont azért el kell kezdeni óvatosan a hozzáplálást,rengeteg finomság van már amit lehet adni,biztos mindenki talál a babának és pénztárcájának megfelelő megoldást.Má
r aki akar...
Én sem hallottam még ilyenről, azért is kérdezlek titeket. Nem tudom, pontosan, kb 9 kg lehet, még nincs 80cm az biztos.
Az én Ritukám 7 hónapos, de már a májkrémes kenyeret eszi meg húslevest sok zöldséggel, hússal.
Ebben szinte biztos vagyok,mármint abban, hogy nem lett újra kínálva.
Kemény meló lesz, na de el kéne kezdeni....
Jah és már kb. 11hós korától a mi kosztunkat eszi!!
És szerintem ez általános dolog,nem mi vagyunk a kivételek ebben.
További ajánlott fórumok:
- Csak gyerekpszichológus tudna segíteni? 4 és fél éves kislányom szándékosan visszatartja a székletét...
- Segítsetek! Kislányom 3-4 hete köhög. Most azt mondta doktor néni, hogy a tüdeje tiszta...mi a teendő?
- A kislányom most ment első osztályba. 21 fős az osztálylétszám és az első nap padtárs nélkül maradt. Mi a teendő ilyenkor, mivel biztassam
- A másfél éves kislányom candidát kapott az antibiotikumtól, hasmenése van, nem akar enni semmit. Mi a teendő?
- Öt és féléves kislányomnak még tejfoga van, és a metszőfoga mögött jött ki a csontfoga. Ilyenkor mi a teendő?
- Mik a teendők, ha a már szobatiszta kislányom, tesó születése után visszaesik?