Mi a magyarázat a következő fizikai kísérletre? (tudásbázis)
Lehet, hogy alul és fölül ugyanannyi füst távozik, csak míg felül szabadon elszáll, alul a cső fala miatt nem tud azonnal elillanni, ezért összegyűlik, és akkor indul lefelé, amikor már annyi van belőle, hogy nem fér el. Így a koncentrációja olyan nagy, hogy látod a távozó füstöt, míg fölül keveredik a levegővel, így nem olyan látványos.
Vagy a ferde csőből a kisebb sűrűségű levegő csak olyan turbulens módon tud kiáramlani, hogy legfölül távozik, de alatta visszaáramlás jön létre, ami lefelé nyomja a belül felgyülemlett füstöt. Amúgy sem hiszem, hogy ha a cső tetején van a láng, akkor az egész csőben hozzávetőlegesen egyforma, a külső hőmérséklethez képest melegebb levegő van.
Olvastam ezt a kommentet és rögvest tekertem egy A/4 papirt, meggyújtottam felül
Talán félig égett el amikor alúl gyengén de jött a füst
Viszont nem értem akkor sem
A környező hőmérséklet és sűrüsége a tekercsen felül és alul is egyforma, a tekercsen belül mivel meleg levegő kisebb
Ha alúl felül nyomja a sűrübb levegő miért jön ki alúl és nem mindkét oldalt, vagy éppen felül?
Bizony, a sparheltba ezért gyújtottak be nyáron még kora hajnalban, amíg a kinti levegő nem volt melegebb, mint a benti.
Aztán utána már egész nap meleg volt a kémény, időnként megrakták a tüzet, ha főzni akartak.
Ja, mert a tetejét gyújtod meg.
Ez a rossz huzat példája, itt találod meg:
"mitől rossz a kémény huzata: nyilván megfordul a légáramlás. Az éjszakai hűvös időjárás hatására a kéményben is lehűl a levegő. A kéményen kívül viszont már felmelegedett néhány fokkal, így a kéményen belül nagyobb lesz a levegő sűrűsége a külső levegő sűrűségéhez képest. Begyújtáskor megfigyelhető, hogy a kályha ajtajánál az égő gyufa lángja nem befelé, hanem kifelé hajlik el. A levegő a kéményben lefelé áramlik, mert ott nagyobb a nyomás, mint a helyiségben. A különböző hőmérsékletű, így különböző sűrűségű levegővel töltött, a kémény és a külvilág alkotta közlekedőedény szárainak tetején most is ugyanakkora a légnyomás, de most a kéményben levő sűrűbb levegő miatt a külső, melegebb levegő nyomása fog lefelé lassabban nőni, mint a kéményben. Ezért a kályha nyílásánál belül nagyobb a légnyomás."
Kéményhatás? Na így nem ismerem. Kerestem mindenhogyan,de nem hozott fel semmi magyarázatot.
....de a kéményből fent távozik a füst....
Mindjárt ránézek így is.
A kéményhatás, nem?
Rá tudsz keresni.
Ha egy keskeny papirtekercset félig függőleges helyzetben meggyújtunk felül, akkor a füst alul távozik, a tekercs másik végén.
Miért?
További ajánlott fórumok:
- Újabb szólánc-Az adott szó első két betűje legyen a következő szó utolsó két betűje.
- SZÓjáték! Az előző szó végből elveszünk tetszőleges számú betűt, és azzal kezdjük a következő szót!
- Írjunk közösen 4 soros verset! A következő 1 sorral bővítse! Az 5. látogató indítson újat!
- Akassz le néhány betűt az elejéről és told a következő végére :D
- Városok - A város utolsó betűjével kezdd a következőt
- Fizikai magyarázat?