Mennyit kap egy kismama? (beszélgetés)
Szió!
Gratulálok a babához!
Megvolt a két éven belül 365 nap biztosított időd, ugye?
Tgyást 168 napig kapod, a szülési szabadság időtartama alatt. 28 nappal szülés dátuma előtt lehet kezdeni (nekem a max. táppénz több volt, mint a max. gyed, ezért én inkább táppénzen maradtam, amíg be nem feküdtem a kórházba). Ez jó kis pénz, nekem nettó 50-nel több volt, mint a fizum, mert nem vonnak belőle járulékokat, csak szja-t :) És ugye a fogantatást követő 91. naptól kérhetitek a családi kedvezményt.
Ha volt jutalmad az előző évben, akkor az is beleszámít az alapba, amiből számolják!
Gyed sajna a tgyáshoz képest nagyon kevés, családi kedvezménnyel nettó 106000, ehhez jön a családi pótlék. Ezt a Baba két éves koráig kapod, utána jön a gyes, ami fix összeg (vicc kategória, jelenleg 26ezer körül van nettóban).
Szia! Vannak feltételei annak,hogy megkapd ezeket a juttatásokat pl. a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosítottnak kell lenned, a szüléskor is. De nézzük az alapesetet, hogy megvan a biztosítási időd, folyamatos munkaviszonyod volt. Akkor először a TGYÁST fogod kapni. Ha folyamatos volt a biztositási viszonyod, akkor ezt a szülést megelőző év napi átlagkeresetéből számolják, annak a 70 %. Ezt 168 napig kapod, de már szülés előtt 28 nappal igényelheted. Ha ez lejárt utána jön a GYED, amit ugyanígy számolnak csak itt maximalizálva van, ez már nem lehet több a minimálbér 2X-sének 70%-nál. Mivel te a leirtak alapján többet kerestél, így ha a családi adókedvezményt is Te kéred olyan 110 ezeret fogsz kézhez kapni. Ennek időtartama is függ a biztosítási napoktól, de talán max. 2 év. Utána GYES van, ami most 28500 Ft.
A családipótlék ebben az évben 12200 Ft 1 gyerekre.
Ezenkivül igényelhetsz 1X anyasági támogatást, ami 64125 Ft és kaptok az államtól babakötvényt 42500 Ft.
Szocpol-nak most nagyon sok egyéb feltétele van, abban nem tudok segíteni.
Nagyjából összefoglalva ennyi.
Tgyar 168napig
Gyed 2éves koráig
Gyes 3éves koráig