Mellékállású egyéni vállalkozás mellett KATA-snak vagy alanyi adómentesnek érdemes lenni, ha lehet lesz egy alkalmazottam is? (tudásbázis kérdés)
Van könyvelő ismerősöm, de ő a kolléganőm. A munkahelyemen egyelőre nem akarom ezt beszéd témává tenni.
A másik könyvelő meg Pesten van, akihez fordulnék (én meg teljesen máshol).
Lényegében főállás mellett akarom kiváltani az egyénit és lehet később lenne 1 db alkalmazottam is. Csak ez az adózás nem tiszta teljesen, de majd utána járok.
Természetesen fogok könyvelővel konzultálni.
Ez nem az alkalmazottól függ, hanem, hogy mit akarsz csinálni a vállalkozásban. Egyébként a KATA-s is lehet alanyi adómentes, sőt, inkább úgy jó, mert nem kell bajlódni az áfá-val. Te a KATA-t, vagy a tételes adózás közötti különbséget gondolod. De még ennek sincs köze ahhoz, hogy van-e alkalmazott, vagy nincs.
Egyébként pedig jobb, ha keresel egy könyvelőt, mielőtt vállalkozást csinálsz.
További ajánlott fórumok:
- Egyéni vállalkozó vagy alkalmazott?
- Szerintetek ingatlaniroda alkalmazottai után ki fizeti a tb-t? Maga dolgozó - vállalkozó - vagy a cég. pl. Duna house-nál?
- Hogy járok jobban, ha kiváltom az egyéni vállalkozóit vagy ha maradok alkalmazott?
- Egy vállalkozó mennyit fizet egy 4 órás alkalmazottja után?
- GYED mellett egyéni vállalkozás fő- vagy mellékállásnak számít?
- Vállalkozó alkalmazottjától munkaidőben ellopják a mobilját, terheli-e a vállalkozót felelőség, kell-e fizetni a telót az alkalmazottnak?