Megnyúlt térdszalag esetén, van-e tapasztalata valakinek? Mit tegyek a gyorsabb gyógyulás érdekében? (tudásbázis)
Köszönöm a válaszaitokat! :)
Elmondom mi történt azóta. Tegnap elmentem a Baleseti Sebészetre megmutatni. Elmondtam, hogy voltam már szakrendelésen, kenegetem, fáslizom, s az egy hét alatt semmit nem javult. Itt alaposan megvizsgáltak, hajlították, emelték, forgatták. Persze, itt is elküldtek röntgenre, de az valóban csak a törést mutatja ki. Lényeg, a lényeg. Begipszelték. Combtól bokáig rögzítve van. Most így pihenek a héten. (eddig jártam dolgozni) Pénteken leveszik a gipszet, s akkor kapok brace-t. Ez egy tépőzáras rögzítő.
A gipszelő kérdezte, egy hete történt??? Hát azóta már félig gyógyult lenne, ha idejött volna rögtön.
No comment! :)
Az én térdem egy hasonló sérülésnél kétszeresére duzzadt, mivel reccsenés is volt, valószínűleg szakadt is. Semmit nem csináltak a sebészeten. Röntgen állítólag csak törést mutat ki, szalaghoz ct vagy mri kell, azt meg mire megcsinálják meggyógyul. Kenőcsöt sem kaptam csak, fáslit. 1 hétig szinte ráállni sem tudtam. 2-3 hét kellett mire ki tudtam nyújtani rendesen a lábam.
1 hónap múlva kezdtem edzeni (kézilabda), 2 hónap múlva éreztem, hogy futás közben ropog. Azóta futás csak fáslival és így is előfordul, hogy néha fáj. Mindez 15 éve volt.
Lehet én esetem súlyosabb volt, de pihentetni kell és pár hétig nem gondolni sportra:(
Erre sajnos csak egy megoldás van. A műtét. Térszalag rövidítő műtét. A szalag nem fog más módszerrel lerövidülni. Erősíteni lehet maximum gyógytornával, így az izmok beljebb húzzák a szalagokat.
Szerintem érdemes lenne, CT-re menned, ott kiderül, hogy valóban nagy mértékű e a megnyúlás, illetve van e vmi más gond...
Ha nagyon lazák, mindenképp műtétet javaslok, különben előfordulhat térdficam, ami borzasztó fájdalommal jár, és ezzel még jobban nyúlnak a szalagok.
További ajánlott fórumok:
- Ciklus beállítása babavárás érdekében
- Hipofízis adenóma-tapasztalatok, gyógyulások
- Ti hogyan tudtok elaludni félelem nélkül, ha egyedül vagytok éjszaka? Mit tesztek annak érdekében, hogy ne féljetek?
- Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében
- Náthából "gyors" gyógyulást, de hogyan?
- Mit teszel meg annak érdekében, hogy megőrizd vagy visszanyerd az egészséged?