Megmaradt héjában főtt krumpli... (beszélgetés)
Krumplis tészta, amiből bármi lehet, akár nudliként kifőzve (olaszul gnocchi), mi azt ettük most egyik nap, spenóttal. Amúgy zsemlemorzsásan beleforgattam a spenótba.
Lereszeltem a héjában főtt krumplit hámozás után, majd összegyúrtam tojássárgájával és a krumpli súlyához képest kb. kétszer annyi liszttel. Őrölt szerecsendió is jó bele egy pici, de én a spenótba is szoktam tenni. Persze pici só is kell a tésztába.
Lehet zsiradékban is kisütni, ha laposabb pogácsát formázunk belőle. Kicsike gombócokat is lehet készíteni, akkor jó levesbetét.
Ami még eszembe jutott, elég sokszor (főleg télen) amikor "sokadika van" csinálok krumpli-fasírtot:
krumplit megfőzöm akár sós vízben, akár héjában, összetöröm, nyers tojás-liszt-só-bors-fokhagyma és 1-2 db apróra vágott főtt tojás = ezekből fasírt nagyságú gombócokat formázok. Zsemlemorzsába beforgatva egy kicsit meglapítva tenyérrel, zsírban/olajban kisütöm. Kelkáp. főzelékhez, vagy akár egy paradicsom-mártáshoz, hasonlóhoz tökéletes: has telik vele! :)))
Szálára vágott vöröshagymát dinsztelsz, majd a kockára vágott krumplit beleforgatod, sóval,borssal, egy gondolatnyi cukorral megszórva összeforgatod. Pici ecettel/citromlével meglocsolva, köretként melegen tálalod!
Tojással, liszttel, sóval összegyúrod, lehet belőle:
- núdli vízben kifőzve mákos, diós, grízes
- krumplis lángos elnyújtva, zsírban sütve
- gombóc-leves
- szilvás gombóc
További ajánlott fórumok:
- Héjában főtt/sült krumplihoz mit lehet adni vacsira?
- Évek óta nem csináltam héjában sült krumplit. A hal...
- Olyan krumplis tésztát készítettem, ahol a főtt tészta...
- Főtt tojást, héjában, héja nélkül hűtőben hány napig lehet tárolni, megenni? Mennyi idő alatt romlik meg?
- Milyen ételek készíthetők héjában sült krumpliból?
- Megmaradt vízben főtt rizsem, lehet belőle rizskochot csinálni?