Még mindig etetnek-tudatos vásárlás (beszélgetés)
Jaj, nem- nem! ez Vegabondos, natur Vega- mix. Nemrég fogyott el, de többet nem veszek belőle.
A vegeta naturt kipróbálom majd, köszi az ötletet!
És ebből a mentaszörpből mennyi lesz? Én rendszeresen főzök mentateát, mindenki szereti nálunk :)
Biztos, hogy Vegeta Naturt vettél? Ez az eredeti Podravka gyártmány, halványzöld csomagolásban- én már vagy 2 éve ezt használom. Szuper az összetétele, és ebben van só is.Nem a legolcsóbb, de legalább nincs benne semmi vacak.
Mentaszörp: 2 liter vízbe beledobok 2 feldarabolt citromot, és 2-3 nagy marék mentalevelet. 1-2 napot letakarva pihentetem, majd az egészet mindenestől egy lábosba felteszem főzni és beleöntök 2 kg cukrot. Pár percig forralom, maj beleteszek kb. 1 teáskanál citromsavat (nekem granulátum van- de én inkább még egy nagyobb citrom levét tettem bele, mert nem volt épp citromsavam). Üvegekbe leszűröd és dunsztba hagyod kihülni.
Köszi az ötletet. Vettem én is méregdrágán az egyik hipermarketben, de nem sok ize van... Amugy sómentes ez.
A mentaszörpöt hogy csinálod? Érdekelne a recept :)
Én a múlt héten már megcsináltam az első adag menta szörpömet- isteni lett. Most készül a második adag. Mindig lehet valamiből szörpöt ccsinálni. Most jön majd a bodza, eper és a többi gyümölcs.Ebben tényleg nincs csak amit én tettem bele.
Fűszerkeveréket lehet nagyon sok fajtát kapni, amiben nincs semmiféle adalékanyag sem. Próbáld ki a Vegeta Naturt- nincs benne adalék, suinezőanyag csak a fűszerek, zöldségek és só.
Én nem eszek műanyag kaját :) Nasinak inkább sütök valamit. De az tényleg borzasztó, hogy emmnyivel drágább az az étel, ami kicsit normálisabbnak tűnik.
A fűszerkeverékekre is rá merik irni, hogy természetes, meg bio, és közben tele vannak mindenféle aromával, izfokozóval. Már jó ideje letettem ezekről a termékekről, hát nincs is meg a tipikus íze a levesemnek, de majdcsak megszokjuk ezt is. Nem azt mondom, hogy rossz a leves, csak kevésbé intenziv az ize.
Szörpöt csinálhatunk otthon is. Nayósom rendszeresen gyárt bodzaszörpöt. egyszerűen imádom- én magam még sosem próbáltam- de az is tele van cukorral. Viszont nincs benne tartósítószer és szinezék...
Már a sóba is tesznek csomósodást gátló anyagot. Láttátok?
Nem tudom az OÉTI hogy működik, én csak a reggeli ital vs tej dologra emlékszem. Én személy szerint ebben még nem találtam kifogásolnivalót, mindenre rá van írva, hogy mi van benne. Apróbetűvel. Választás van, az, hogy a jó minőségű kaját a lakosság nagy részének megfizethetetlenek nem az OÉTI hibája, de sajnos tény. :(
Na jó, megyek és megeszem az egészségtelen nasimat, felvállalom, hogy én műanyag kaját eszek:D
Nem támadlak, meg valahol meg is értelek, csak rossz példát hoztál föl, vagy rosszul fogalmaztad meg. Én csak azt mondom, hogy ha komolyan ki akarsz kerülni minden ilyet, akkor a boltban kell elolvasnod mindent. És kikerülni akkor sem fogod tudni 100%ban. Valahol igen, a gyártók hibája, de valahol nem, hiszen megveszik az emberek.
Persze mondanám, hogy ne itasd szörppel a gyerekeket, mert hűűűdeegészségtelen (na ez támadás lenne), de nem mondom, mert nem tudom mennyi szörpöt isztok. Néha jó az, bár bevallom én agybajt kaptam, amikor exem folyton szörpikével itatta a gyerekét. Tipikus műdolog, az esetek 95%ában.
Na, megyek dolgozni, szóval nem támadásból nem reagálok :)
hát...
akkor épp ideje egészségesre váltanod....
utánna nézel és találsz olyat ami fonom, egészséges és még olcsóbb is mint amivel "etetni" akarnak....
Persze, hogy nehéz. Csak nem értem a kiíró felháborodását. Ha zavarja, akkor olvassa el a boltban, hogy mi van ráírva és ha zavarja akkor hagyja ott.
Ha már háborogni akarnék, akkor nem ezen a szörpön tenném, hanem azon, hogy az egészségesebb ételek annyival drágábbak. És abban sem vagyok biztos, hogy ami bio az tényleg bio.
Mondjuk szerintem a mi gyerekkorunkban is volt ennyi műanyag (hm, nagymamám jaffa szörpje:)), aztán akkoriban senkit sem érdekelt.
További ajánlott fórumok:
- Hétköznapi mérgeink...hogyan induljunk el a tudatos vásárlás felé?
- Milyen a jó iskolatáska, mire kell figyelni a vásárláskor, mennyibe kerül átlagosan egy jó iskolatáska?
- Idősávos vásárlás szempontjából a kínai vegyes bolt minek minősül?
- Tudatos vásárlás, spórolás, menütervezés, kamrafeltöltés. Ti hogy csináljátok?
- INSUMED por vásárlás
- Méz vásárlása közben, hogyan/miről ismerhetem fel, hogy a méz eredeti vagy hamisított?