Málnás linzertorta (más gyümölccsel is jó) recept


*Tészta*
15 dkg Rama
1 dl cukor
1 tojás
kb 3,5 dl liszt
1 kávéskanál sütőpor
*Tölteléke*
3 evőkanál málnalekvár
kb 6 dl málna
1 dl cukor
A Málnás linzertorta (más gyümölccsel is jó) elkészítési módja:
1) A tészta hozzávalóit szobahőmérsékleten, és kézzel szoktam összedolgozni. A liszt mennyisége a tojás méretétől függően változhat. (Inkább kevesebbet.) Ne ragadjon, de maradjon a tészta lágy, akkor lesz finom omlós. 2) Begyújtom a sütőt. Egy hagyományos méretű tortaformát kikenek, kilisztezek, belenyomkodom a tészta 2/3-át, kis peremet is készítek neki, mert jó, ha a cukor/lekvár nem folyik ki. (Pie sütőformában is kiváló.) 3) A tésztát megkenem a lekvárral, rászórom a megmosott, megcukrozott gyümölcsöt. 4) A maradék tésztából rudakat sodorgatok és a tetejét rombuszformára berácsozom. 5) Előmelegített, közepesen meleg sütőben körülbelül 20 perc alatt megsül. Látszik a színén, amikor kész, és az illatát is lehet érezni.
Más gyümölccsel is elkészíthető, csak vigyázzunk, hogy összhang legyen a lekvár és a gyümölcs között (nem muszáj egyformának lenniük). Készítettem már meggyel, eperrel, fahéjas szilvával és ki fogom próbálni körtével is.
Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt előbb engedjük fel, csöpögtessük le, és a lekvárra szórjunk kis zsemlemorzsát vagy kekszmorzsát, így elkerülhető, hogy a tészta szétázzon.
Túrós töltelékkel is finom, ahhoz sárgabaracklekvárt, rá kb 30-40 dkg túrót, 1 dl cukrot, 2 tojást, ízlés szerint mazsolát, vaníliáscukrot, kis reszelt citromhéjat használok.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Cepheus, 2009. jún. 13. 01:11
A málnás linzertorta (más gyümölccsel is jó) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.