Mákos kifli (Diós) recept
50 perc
A Mákos kifli (Diós) hozzávalói:
50 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojás
2 dl tej
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
csipetnyi só
Töltelékhez:
10 dkg porcukor
1 dl tej
15 dkg darált mák (vagy dió)
reszelt citromhéj
A Mákos kifli (Diós) elkészítési módja:
A langyos tej felében a kristálycukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a margarinnal és a zsírral összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót és annyi tejet, amennyit felvesz még a tészta, hogy jól gyúrható legyen. Jól összegyúrjuk a tésztát, és 5 cipót formálunk belőle. Állni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket. A sütőt közepes hőmérsékletűre bemelegítjük. A töltelék elkészítése: A cukrot és a tejet felfőzzük, majd belekeverjük a mákot és a citromhéjat. Kerek lappá nyújtjuk a cipókat és nyolcrészre vágjuk. Mindegyik szélesebbik felére tesszük az egy mokkáskanálnyi tölteléket és kifli formára feltekerjük. Zsírral kikent tepsibe tesszük és a sütőben kb.15 perc alatt készre sütjük. Világos színű lesz. Porcukorral megszórjuk.
Mielőtt a töltelékbe belekevernénk a citromhéját egy kicsit várjunk vele, hogy hűljön, különben megsavanyíthatja a tejet.
Nagyon finom és kiadós, én dupla adagot is szoktam belőle készíteni, dupla mennyiségű hozzávalókkal. Garantáltan hamar elfogy.
Sok sikert kívánok hozzá!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: moncsicsi79, 2008. febr. 29. 17:40
A mákos kifli (diós) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.