Magyar egészségügy-ingyenes orvosi ellátás? (beszélgetés)
Nekem sem volt fogadott orvosom szülésnél,de meg kell,hogy mondjam jobb ellátásban részesültem mint a szobatársam,akinek a férje 9 hónapon átt tömött egy dokit.
Csak azért mert azt hallották hogy ő a legjobb.
Kérdés:
Ebben az esetben a doki szül helyette?
Mindig is kellett fizetni a gyógyszerért, egyéb eszközökért.
Az elszomorító most, hogy egy-egy vizsgálatra sokat kell várni, én is hiába fizetem a TB-t a munkáltatóm is fizeti, de a várólista az fix.
Csak ugyanoda más formátumban, ha kifizetem a vizsgálati díjat, pár napon belül már eredménnyel távozom... Következésképpen lenne időpont, de a tb nem finanszírozza, kérdem én, ha biztosított vagyok, akkor mért nem, azt elvárnák, hogy elmenjek szűrővizsgálatokra, de ha panaszom van, akkor hónapokat kell várni.
Most egy vizsgálatért nagyon sokat fizettem, de az életemre nagy hatással van az eredménye, mire elmehettem volna, akkor már lehet, hogy csak a listából töröltek volna, ezt senki nem számolta ki, hogy mennyivel többe kerül a később megkezdett kezelés, és a komplikációk kezelése, mint az időben elkezdett, helyesen diagnosztizált és még kis erőfeszítéssel kezelhető probléma,,,
A másik én soha nem adok az orvosnak hálapénzt, én sem kapok a munkámért, de nagyon nehéz helyzetben vannak. Gondoljunk bele, hogy hányórát kell tanulniuk, állandóan fejlődni, megismerni új eljárásokat, gyógyszereket stb. Ehez mind idő kell, és emellett hány órát töltenek bent a kórházban, ügyeletben stb. Ilyen fizikai és lelki megterhelés mellett nem csoda, ha esetleg tévednek, ők is emberek. Mi is sem vagyunk tévedhetetlenek.
A most életbelépett hálapénz törvény szerintem megalázó mind két fél számára. Az elvégzett munkájukat kellene megfizetni, a munkahelyükön megbecsülni, biztosítani a szakmai továbblépésüket
Nekünk betegeknek meg a bíztosításunk kötésekor keretellátásra lehetne jogosultságunk a befizetéseink alapján.... nyugati mintára.
addig is amíg ez nem kerül bevezetésre, én mindenkinek tanácsolom a magánegészségbiztosítási szerződéseket, kiegészítésként, korrekt, felhasználható gyógyszer, kezelés, vizsgálat stb. nem várt kiadásainak fedezetére.
Mellékesen még szja kedvezmény is érvényesíthető a befizetett összeg után, amit a számlán írnak jóvá. Ha okosan gazdálkodunk, akkor a váratlan eseményekre fedezetet biztosíthatunk...
A mankó és járókeret olcsóbb. A gipsz akkor kerül pénzbe, ha könnyítettet akarsz, a véralvadásgátlót meg gondolom felírták receptre és ki kellett váltani ezért kerül pénzbe.
Én a kórházban kaptam véralvadásgátlót 11 napig és ingyen.
Az ellátás ingyenes, a mankó a gyogyi meg az extra könnyített "gipsz" nem.
Mi a problémád? Nem értem.
így van a szülésnél :)
nem volt dokim, és az aznap dolgozó összes orvos jött, rámnézett, segített... végül az ügyeletes megműtött, és így volt jó :D
Ez találó kifejezés. Valóban sokan azt hiszik, hogy pénzért több kedvességet, törődést, figyelmességet lehet venni kilóra. Aki nem ismeri ezt a húsdaráló-lélekölő életet, az azt hiszi, pénzért bármit-bárkit. Ha mindenáron, akkor menjen magánklinikára. És fizethet, mint a katonatiszt.
Ilyenkor nem mondják, hogy "bezzeg Amerikában.... stb."
az ellátás ingyenes!
pont olyanok miatt kell fizetni, akik már a váróban körülkérdezik, hogy ugyan ki mennyit ad kinek és miért (mint anno tőlem klinikán a kedves szobatársak: a rezidensnek mennyit adok? kinek? a docensnek sem semennyit. a rezidensnek miért kéne?)
A 'szochó' az adó, a TB még TB volt.
Amúgy meg a fizetett eü. járulék után az alapellátás ingyenes.
Az extra dolgokat mindenhol meg kell fizetni.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy adónak nevezzük a befizetést. 10 éve is fizetni kellett a könnyű, kényelmes rögzítésért, és a patikában csak bizonyos támogatásban részesülő személyek kapnak bizonyos gyógyszereket.
Az ellátás egy tevékenység, nem azt jelenti, hogy ellátnak minden eszközzel, hanem azt, hogy jön az orvos meg a körülőtte döngicsélő többi e.ü. dolgozó, megvizsgál, és ellát.
További ajánlott fórumok:
- Mennyi hálapénzt illik (és kiknek) adni egy egészségügyi küretért, 1 napos kórházi ellátással?
- Mit tudtok arról hogy aki nem rendelkezik állandó lakcimmel, az nem jogosult, az egészségügyi ellátásokra?
- Munkanélküliség és az egészségügyi ellátás
- Ha csak 4 vagy 6 órára jelentenek be akkor is jogosult vagyok egészségügyi ellátásra?
- Külföldön is ingyen egészségügyi ellátásra érvényes biztosítást kötnék babára. Van valakinek tapasztalat erről?
- Milyen egészségügyi ellátás van ma Magyarországon az idős emberek számára?