Lilahagymás-borsikás pogácsa recept
A Lilahagymás-borsikás pogácsa hozzávalói:25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
15 dkg finomliszt
1 ek só
1 száritott élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg juhtúró
1 ek tejföl
1 db tojás
1 tk száritott borsikafű
1 db nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Kenéshez 1 tojás
Tetejére: reszelt sajt vagy szezámmag, napraforgó, miegymás
A Lilahagymás-borsikás pogácsa elkészítési módja:
Az egy deci tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a két fajta lisztet összekeverjük a sóval, hozzátesszük a felolvasztott vajat, a tojást, tejfölt, juhtúrót, végül pedig a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, hozzákeverjük a borsikát. Legalább öt percig dagasztjuk, hogy egységes, lágy tésztaalapot kapjunk. Ezt bátran rábihatjuk a kenyérsütőgépre is. Ha elkészült, nyújtsuk ki és hajtogassuk meg a tésztát (a két oldalát és az alsó- felső részét hajtsuk középre, egymásra), majd letakarva hagyjuk kelni. Mig kel, piritsuk meg olajon az apróra vágott lilahagymát. Ha már pirul, keverjk bele a reszelt fokhagymát is, majd sózzuk borsozzuk. Újra nyújtsuk ki a tésztát. Ezután halmozzuk, rá a hagymát, majd újra hajtsuk meg, s pihentessük fél órát. Hajtogassuk meg még egyszer, utoljára, nyújtsuk ujjnyi vastagra és szaggassunk belőle közepes méretű pogácsákat. A tetejét kenjük le a felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben süssük meg kb. 20 perc alatt.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: _kleo_, 2015. máj. 31. 21:17
A lilahagymás-borsikás pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.