Levonhat a bank a családi pótlékból? (tudásbázis)
A családi pótlékból nem vonható le semmi, még bankszámlán keresztül sem és ha ezt a bank megtette vissza kel fizetnie.
Miért?
A törvény egyszerűen fogalmaz:
1.) Levonás a gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatásokból
A családi pótlékból legfeljebb 33%-ot lehet levonni a jogalap nélkül felvett családi pótlék és anyasági támogatás fejében.
2,) Letiltás alól mentes juttatások
a nevelőszülő részére a gondozásába ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek,
utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőtt ellátását szolgáló nevelési díj, külön ellátmány és családi pótlék
3.) VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE
A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható,
kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket...
Tehát a 3. pont alapján a banknak meg kell vizsgálni, hogy milyen pénzhez nyúl hozzá, mert csak akkor derül ki,
hogy a bankszámlán van -e természetes személyt megillető pénzösszeg. Így látja, hogy az családi pótlék, amihez az 1. és 2. pont alapján nem nyúlhat hozzá.
Így ha a bank a kezelésre rábízott pénzösszeg felett rendelkezik és osztogatni kezdi, sikkasztás bűncselekményét követi el, amely két év szabadságvesztéssel büntethető.
Gondolom nem kell mondani, mit kell ilyenkor tenni...
Az általános magyarázat az szokott lenni, hogy bank nem köteles vizsgálni a számlára érkezett pénzösszeg címét.
Na, pontosan erre nincs semmilyen törvény vagy rendelkezés, hogy mitől ne lenne köteles.
mert mocskok...
Én nemrégen a könyvelőnél az apehosra: Rohadjon meg ott ahol van....
2 nap múlva mentünk a könyvelőhöz, vártuk az apehost :D
A könyvelőt hívja a fickó főnöke, hogy a fickó nem tud jönni, kórházban van valami nem stimmel a szívével :D
A barátnőm rámnéz, mondom : neménvótam :D
hát végül nekem lett igazam
rajtam követeltek, a végén kiderült, ők jönnek nekem...de míg vége nem lett, addig simán beadták behajtandóra...
2009-es törvényrendelet...valószínűleg azért.. :)
mákod volt :D
Ez úgy működik, hogy :
A. van egy munkám
B. bemegyek egy bankba hitelért
C. megadom a terhelendő (levonások) bankszámla adatait (AMIRE RENDSZERES JÖVEDELEM ÉRKEZIK)
D. erről vonják az összeget.
E. ha nincs rajta, akkor behajtják...........Illetve először a munkáltatót fogják elkezdeni cseszegetni.
a következő a jogszabály:
"A gyes összegéből legfeljebb 33 százalékot lehet levonni a
- jogalap nélkül felvett gyermekgondozási segély,
- gyermeknevelési támogatás és anyasági támogatás fejében.
-köztartozás fejében
-banki hiteltörlesztés fejében. A bank nem köteles a tranzakciót indokolni, amennyiben azonos bankszámlára érkezik a GYES, mint amiről a hitel törlesztése történik, a bank nem köteles a számlán szereplő összeg eredetét vizsgálni.
megtaláltam a jogtárban a vonatkozást, de csak a GYES-re. és abból bizony levonhat. A családi szerintem hasonló elbírálás alá esik, tehát: Igen, joga van levonni belőle
(költsék gyógyszerre)
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki a 2011-es Gyes és Családi pótlék postai, illetve a banki utalás időpontjait?
- Szerintetek jogos zárolni egy bankszámlát végrehajtás céljából? A számlára csak a gyes és a családi pótlék megy rá.
- Most derült ki, hogy zárolták a bankszámlám, emiatt nem kaptam meg a GYES-t ill. családi pótlékot
- Gyesből és családi pótlékból fizetési meghagyás után vonhatnak akármit is, ha csak ez a jövedelem van? Vagy védettnek számít?
- Önkormányzat levonhat építményadót bankszámláról?
- A végrehajtó tilthat a családi pótlékból?