Lecsós marhalábszár bográcsban recept
90 perc
A Lecsós marhalábszár bográcsban hozzávalói:
1 kg marha lábszár (személyenként kb 20-25 dkg társaság étvágyától függ))
3-4 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál piros paprika(paprikától függ)
kevés őrölt bors
só
száraz vörös bor
kb 0,5 kg paprika
2-3 paradicsom
A Lecsós marhalábszár bográcsban elkészítési módja:
A marhalábszárat le inazzuk. Apró kockára vágjuk. A bográcsba hozzá tesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a pirospaprika felét, kevés vizet öntünk alá és feltesszük főni közepes láng fölé.Kicsit a hús levet eresztett, akkor feltöltjük annyira, hogy a víz ellepje, és hagyjuk főni. A bográcsot néha megforgatjuk, ne tudjon odakapni az alja, időnként ellenőrizni kell a vizet ne hagyjuk elfőni. Másik edényben, de ha van másik bográcsunk még jobb, megcsináljuk a lecsót, de csak félig főzzük meg, aztán félretesszük. Ha a pörkölt már majdnem kész, hozzátöltjük a vörösbort és a maradék pirospaprikát. Ezt kóstolással ellenőrizzük, ízléstől, hústól függ, hogy mennyit, de általában 1-2 dl a borból elég szokott lenni. Mikor a hús már puha, hozzáadjuk a félig kész lecsót és összekeverve készre főzzük. Köret ehhez nem kell. Amikor a pörkölt már majdnem kész
Köret helyett finom, friss kenyeret javaslok, és persze vörösbort.
A főzéshez sose tegyetek olyan minőségű bort, amit egyébként nem innátok meg!
Ha a hús nem akar megpuhulni szoktam hozzá sört önteni, esetleg szódabikarbónát, de ez borral nem túl jó, mert savanyítja.
Jó étvágyat!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: hf0814, 2011. jan. 5. 10:07
A lecsós marhalábszár bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.