Közmondások kvíz (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Közmondások kvíz (Kvíz)
Kettő hiba.
Kettőt kikövetkeztettem főleg, hogy melyik nem lehet.
Van egy könyvünk, nagyon jó és hasznos. Ajánlom a használatát.
Bárdosi Vilmos: Magyar szólások, közmondások
Egy másik is van, ami már elég régi, de az is jó.
O.Nagy Gábor: Mi fán terem?
Én is azt hittem régebben, hogy ismerem a közmondásokat. Aztán amikor a gyerekkel elkezdtük nézegetni a korábbi magyar felvételi feladatsorokat, néha felszaladt a szemöldököm az ilyen feladatoknál, hogy mi van?!. Akkor ki is vettünk a könyvtárból két közmondásos könyvet és néha szabadidőnkben azzal szívattuk a családot, hogy azokból kérdezgettünk. Aztán mikor a második gyerek felvételizett, akkor már írtunk a kvízkérdéseket a Kvízlabirintusra, úgyhogy újra kivettem a könyveket a könyvtárból, de már nem csak szóban vizsgáztattuk egymást, hanem kérdések is születtek a játékba.
Nagyon sok van, amit a ma élők közül szerintem senki soha nem hallott élete során. :DDD
Ezt tényleg "szépen megcifráztátok kedves Hoxa! (Eredmény: 10-7) De én is megcifráztam ám! Hárman töltöttük ki! Én,... a Gyula,.... meg a Tóth Ottó! 😮😉
(És ha tényleg "sok van még a tarsolyotokban," űrítsétek azt a fránya tarsolyt minél gyakrabban!)
Bekeményítettél Hoxa!:D
Csak a fele lett jó, de lehet belőle tanulni, jöhet a következő:)
Sziasztok!
Az utolsó kettőt még sosem hallottam - nem is találtam el!
A fecskéhez akár a tavasz, akár az ősz jó lehetett volna logikailag, de én rosszat választottam...
Az utolsón meg elgondolkoztam, hogy a kormányos vagy a révész jelenhet e meg inkább egy népi mondásban?
De ha nem a mai értelemben vesszük a révész, a révész hajó jelentését, akkor alapból egy révész maximum zátonyra futhat...
Gondoltam én.... rosszul!
Nekem az utolsó 3 nem sikerült. Tényleg nehezek voltak, csak néhány volt, amit ismertem, a többit tippeltem.
Jöhet még, nagyon tetszett! 😉
Ó, bocsánat! Nem kellett volna leírnom a jó választ, mert aki azt olvassa előbb, utána nézi a kvízt, akkor már tudja.
Ha gondolod, kedves Hoxa, töröld a hsz-emet!
Nagyon jók, köszönjük!!!
Kettő nem sikerült. Révész helyett kapitányt jelöltem, és rosszul tippeltem az adjonistenest.
Azt hittem, hogy elszegényedett, de a berúgott volt a jó.
Annyira vártam már ezt az újabbat!
De ez most még rosszabb lett, mint a retrós. 60%-os siker, de most is nagyon tetszett.
Nem sikerült
- a megszedett szőlős
- a megverte a sok adjonisten
- a fecskés
- a hajótöréses
Ezek bizony mellémentek. De nagyon várom a következőt. Kérek még. 🙂
10-ből 7. Így jár az, aki még nem ébredt fel teljesen, úgy tölti ki a kvízt:)
Örülök ennek az újabb kvíznek. Nagyon remélem lesz, aki kedvet kap, és jön a Kvízlabirintus oldalára játszani.
Kitalálod melyikre gondoltam?
Neked mennyi sikerült?
Ugrás a teljes írásra: Közmondások kvíz
További ajánlott fórumok:
- Szólánc:szólások, közmondások állatokkal
- Szám a szóban/bármilyen műben, közmondásban, dalban/pl:101 kiskutya
- Növényekkel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat, szókapcsolatokat gyűjtsünk!
- Igével kezdett dalok, versek, közmondások, szóval akármik, pl.Gyere ülj kedves mellém, szállj, száll kismadár....
- Szólások és közmondások - elrontva
- Számos szám a dalban, versben, műben, közmondásban, bármiben /pl.:Három a kislány.../