Kisfiam esti lábfájdalma (beszélgetés)
Sziasztok! Szeretném megosztani a mi kálváriánkat, mert hasonlónak tünnek a panaszok.
A kisfiamnál tavaly kezdődtek az éjszakai lábfájdalmak. Neki térdhajlatban fájt, és pár órán keresztül tartott. Ilyenkor nem tudott ráállni sem. Majd egyszerűen elmúlt, de néhány naponta megismétlődött. Azt hitték ciszta, de szerencsére ezt kizárták.Kapott egy combgipszet, mert lehet, hogy mivel torna szakos megerőltette. Végig mentünk mindenféle góckutatáson, vérvételen, röntgen és ultrahag vizsgálaton. Semmi eredmény. Januárban kivették mind a két manduláját, mondván ez okozhat nála izületi fájdalmat. Kb egy hónapig nem is volt jájdalom, de utána kezdődtek előlről. Újabb vizsgálatok során derült ki, hogy bokasüllyedése van.
Nem a hétköznapi telitalp, hanem egyfajta sarokcsont ferdülés. Azóta betétet kell hordania, és évek kellenek a teljes gyógyuláshoz. Még mindig szokott fájni, de már nem olyan vészes.
Inkább legyen egy felesleges kivizsgálás, mint később komolyabb probléma.
Szép napot mindenkinek! :)
Nem akartam megijeszteni senkit, csak szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a tüneteket figyelni kell és nem szabad mindent a növésre fogni, meg hogy a gyerek túl érzékeny, stb. mert lehet, hogy valami komolyabb dolog áll a lábfájás mögött.
Érdemes gyermek ortopédiára vinni a gyerkőcöt ha túl erős, vagy túl sokszor fordul elő a lábfájás.
igen, köszi a figyelmeztetést, nekünk is volt szerencsénk hasonlóban...
de az ilyen jellegű gyulladás más és vannak tünetei. A bicegés és a csámpás járás ilyen lehet.. Catalflam cseppeket kaptunk rá és 1 hétig fel sem állhatott a gyerek... Ne ijeszd meg a szülőket, mert kétségbeesnek.:)) Abban viszont igazad van, h a fájás mellé más tünet is társul, azonnal háziorvoshoz, majd ortopéd szakorvoshoz kell fordulni!!!!
Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy lábfájást okozhat pl. egy korábbi vírusos megfázásból visszamaradt, majd valami miatt előbújó csípőízületi gyulladás, ami főként térdben és az alatti sugárzik ki. Ilyenkor a csípőízületben víz gyűlik össze és nyomja az idegeket, s ebben az esetben a tornáztatás és egyéb terhelés pl. napokig, a fájdalom elmúlásáig és újabb ultrahangos vizsgálatig TILOS!
Tehát csak annyit, hogy nem játék és nem minden gyerekkori lábfájás van a növéstől. Érdemes kivizsgáltatni ha a fájdalom akár bicegésig, terhelésnél sírásig fajul.
(Hírtelen növésben lévő gyerekeknek, főleg sportolóknak érdemes odafigyelni a táplálkozására, ill. természetes ásványi anyagból származó étrend-kiegészítőt adni!)
Az én fiamnak 3 évesen volt ilyen csípőízületi gyulladása, ami egyik napról a másikra, kora reggel tört rá. Először csak fájogatott, utána már sántikált és sírt, délben orvosnál kötöttünk ki.
Sziasztok!
Az én 5 éves kislányomnál is előfordul a lábfájás térdtől lefelé havonta kb 1x, éjjelente. Sima testápolóval szoktam neki nagyon gyengéden átmasszírozni és utána visszaalszik. Általában olyankor fordul elő amikor valamivel "erőltette" a lábát. (biciklizés, sok futkározás)
Az én kisebbik fiamnál is volt ilyen. Többször is fájlalta a lábát, sokszor alig tudott menni. Ő is volt kivizsgáláson. Az orvos szerint a növéstől van.
Érdekes, hogy a nagyfiamnál nem fordult ilyen elő, bár ő mindig rengeteget mozgott és erősebb is, mint a kicsi.
Az én lányom is rendszeresen küzdött ezzel a problémával ilyen idős korában, ugyanígy éjszaka.
Én annyit csináltam, hogy egy nyeletnyi Panadolt kapott, amitől aztán vissza is aludt egyből.