Ki ismeri a Kastély szelet nevű süteményt? (tudásbázis)
Szia kedves 'szti!
A Kastély szelet receptjét nem ismerem, de egyszer régebben a rákosszentmihályi Pálmai Cukrászdában ettünk Kastély tortát. Ez a XVI. kerületben, a Baross utcában van. Szerintem próbáld meg, hátha még csinálják!
Jó étvágyat hozzá! Üdv, Tibor
KASTÉLYTORTA
Alap: 8 tojás
16 dkg cukor , 14 dkg liszt,4 dkg kakaópor
Csokis piskóta:a to. sárgákat szétválasztjuk ,s a cukor 1/3-ad részével simára keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport.
a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a sárgájához.A liszthez keverünk egy kevés sütőport, s hozzáadjuk az előbbi masszához óvatosan.Kétféleképpen süthető, egyben,tortaformában, s akkor 4-5 részre szeleteljük, vagy a masszából tepsin kör alakot formázva lapokat sütünk.
KRÉM:
20 dkg cukor felolvasztva óvatosan, hozzáadunk 2 dl meleg tejszínt, és csomómentesre főzzük.
2 dkg zselatint kevés hideg vízbe áztatunk,amikor megduzzad, a cukros tejszínhez adjuk. Ezt a keveréket lazán 4-5 dl tejszínhabbal elkeverjük.Ha lágy lenne a krémünk, rövid időre hűtőbe tegyük.A tortalapokat megkenjük a krémmel, a tetejét is, az oldalát is.A tetejét habcsókokkal díszíthetjük tetszés szerint, csokoládéreszeléket szórhatunk rá, az oldalára pirított mandulát nyomkodunk.Hűtőben megdermesztjük.
A tejszínhabot legjobb a Hulala nevű, növényi alapú termékből készíteni, nagyon jól megtartja az állagát, nem esik össze, esetleg egy habfixálóval is érdemes megerősíteni,hogy a díszítés szép formás, és tartós maradjon.
köszi :-))))
és ez az egyszerűbb...atyavilág
Szia ,nekem ez a fajta van meg ,de van meg egy ami kicsit komplikaltabb- most leirnam az egyszerubbet:)))
Surenburgeri kastelytorta
Hozzávalók:
Biszkvit:
5 tojas
250gr cukor
5 evk forro viz
250gr liszt
1 teaskanal sutopor
Töltelék
5 tojas
100 gr cukor
12 lap feher zseletin
3 evk rum
3 evk cseresznyelikor
30 gr tört mandulás grillázs
30 gr csokoladeszirom(reszelek)
1 liter tejszin
ebbol 3/4 liter a masszaba a tobbi diszitesre(1/4lit)
100 gr nyers marcipan
16 darab fel dio
Az osszetevokbol egy biszkvitlapot keszitunk.A tojassargat nem kell a feherjetol szetvalasztani ,hanem egy mixerrel jol osszekeverni.A vizet es a cukrot lassan adagolva a tojasokhoz adni.Vegezetul hozzaadjuk a lisztet es a sutoport.Az egeszet egy forgos tortaformaba tenni(25 cm atmeruju)es 200 fokon 35 percig sutni.Hulni hagyjuk majd 2 vagy 2 lappa vagjuk.
Toltelek :
Az egesz tojasokat es a cukrot vizfurdo felett kremesre fuzzuk( kb 80 fokig),majd belekeverjuk az elozoleg hideg vizben leaztatott zselatinlapot.A jol lehutott tejszint tejszinfeszttel folverni .A kihult tojasos masszaba keverjuk bele az alkoholt , csokoladedarabkakat a krokantot,es ovatosan a folvert tejszin 1/3 at. Az elso lapot visszahelyezzuk a tortaformaba megkenjuk kremmel majd igy tovabb.Hutoszekrenybe tesszuk a tortaformaval egyutt 2-3 orara. Ha mar jol kihult egy forro kessel korulvagjuk a szélét hogy ne ragadjon a formahoz es leszedjuk a peremet.Tetejere rateritjuk a marcipant majd tejszinrozsakkal (16 db ) korbediszitjuk amelyek tetejere egy fekvo fel diot helyezunk.
További ajánlott fórumok:
- Mit szoktatok sütni karácsonyra? Hányféle süteményt csináltok?
- Ismeri valaki a Dénes tudja nevű süteményt/tortát? Van valami más neve? Valakinek esetleg recept hozzá?
- Béke szelet.Ki ismeri?
- Keresek egy horváth nemzeti süteményt ami spirál alakú. Ismeri valaki?
- Herbalife-ideális reggeli, Thermojetics HPLC protein szelet - Ismeri, használja valaki, van valami tapasztalatotok róla?
- Ismeri valaki a málnás -rizses szelet receptjét?