Készüljünk a szilveszterre!
A konyhában természetesen szilveszterkor sem tétlenkedhetünk, íme néhány tipp mit igyunk, mit együnk az újévet ünnepelvén.
A sok finomság -- a fácánhúsleves, a vadsült, a halételek, a pogácsa, a szárazsütemények és persze az elmaradhatatlan éjféli korhelyleves -- elkészítése bizony nem kis feladatot jelent a háziasszonyoknak. Az újesztendei malacpecsenyéről már nem is beszélve… Éppen ezért ne szégyelljük családtagjaink, gyermekeink vagy barátaink segítségét kérni. (Szilveszterkor is tilos a mártírkodás – még a konyhában is!)
Batyu-buli
Ha családi vagy baráti körben ünnepelünk, szervezzünk batyu-bulit. Így többféle konyha ízeit kóstolgathatjuk, és nem viseli meg annyira pénztárcánkat sem. A legegyszerűbb, ha szendvicseket, falatkákat, sós- és szárazsüteményt készítünk, de főzhetünk halászlét vagy korhelylevest egy hatalmas fazékban, és süthetünk finom töltött húst, vagy egybensültet.
Szilveszteri krampampuli
A szilveszteri krampampuli a kellemes és érdekes
dolgok közé tartozik. Különleges hangulatot áraszt, amikor az égő rum, az olvadó cukor, a sokféle fűszer illata betölti a szobát. A forduló év amúgy is felfokozott hangulatában, az asztal körül ülő társaság a jövő képét keresi az asztal közepén imbolygó lángban. Szilveszterkor illő helyet kell adnunk a puncsnak, mégpedig elsősorban a már említett égetettnek, azaz a krampampulinak. Amikor közeledik az éjfél, állítsunk egy hatalmas, öblös tálat az asztal közepére, és rakjunk az aljára vagdalt déligyümölcsöt: fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, cukrozott narancshéjat, esetleg tördeljünk darabokra szentjánoskenyeret, ezenkívül dióval bélelt aszalt szilvát, vagy másféle gyümölcsöt – fantáziánk szerint. A tál tetejére helyezzünk rostélyt, ezt rakjuk meg kockacukorral (ezt esetleg narancshéjjal végigdörzsölhetjük), majd locsoljuk meg fél liter finom rummal. Oltsuk el a lámpákat, s figyeljük türelemmel, amíg a lángoló szesz elég, s a felolvadt cukor a tálba csepeg.
Mikor ez az ünnepélyes folyamat befejeződött, öntsünk utána két liter felforralt, fahéjjal, citromhéjjal és szegfűszeggel fűszerezett forralt fehérbort, egy liter forró teát, két citrom és két narancs vagy ízlés szerinti gyümölcs levét. Néhány percig hagyjuk állni, és vigyázzunk, ne hagyjuk kihűlni! Jól keverjük meg, s kóstoljuk meg, nem hiányzik-e még belőle valami: elég édes-e, elég erős-e? Ha kell, ízesítsük tovább ízlésünknek megfelelően. Mindezek után szűrjük puncsos poharakba a kellemes nedűt, és ezzel kívánjunk egymásnak boldog újévet!
Másféle szilveszteri puncs
H.: 2 üveg vörösbor, 1 üveg rum, 1 l erős tea, 1 dl narancslé, 3 cl citromlé, 1 kg kristálycukor
A cukor és a rum kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és forrósítjuk (de nem forraljuk fel!), majd egy nagy puncsos tálba öntjük. A cukrot rumba áztatjuk (annyi rumot öntünk a cukorral, hogy a cukor összeálljon), melegítjük, meggyújtjuk, majd a tálban lévő italhoz keverjük. Végül hozzáadjuk a maradék rumot és megkeverjük. Karikákra szeletelünk egy vagy két megmosott narancsot, és a meleg puncsba tesszük.
Szilveszteri buli tarka szendvicstállal
Hozzávalók: előre szeletelt szendvicskenyér, margarin, mustár, gépsonka és/vagy szalámi, savanyú uborka, paradicsom, leveles saláta, füstölt sajt, lapsajt, tojás, majonéz, Pirosarany. (A hozzávalók mennyisége természetesen attól függ, hány vendégre számítunk.)
Első lépésként tegyünk fel főni tíz tojást, és terítsük szét a tálcákon az előre szeletelt kenyereket (puha tésztájú előnyben!), és nagyjából osszuk kétfelé. Az egyik fél adagot kenjük meg majonézzel, finom vékonyan, csak úgy két hajszálnyira. Ezután a margarint kanalazzuk ki egy üres edénybe, és ízlés szerint keverjünk hozzá sima mustárt. Figyelem! Maximum fele-fele arányban osszuk el, de ízletesebb lesz, ha a margarin van többségben. Ha ez kész, a másik fél adagot ezzel kenjük meg, szintén csak vékonyan.
Ezután a feltét következik. Ügyelnünk kell arra, hogy készítsünk egy adag húsmentes szendvicset is, hátha valaki vegetariánus, vagy egyéb okok miatt nem fogyaszthat hústerméket. Arra is vigyáznunk kell, hogy ne tegyünk a feltétre erős szagú hozzávalót -- hagymát használni egyenesen tilos! Most vegyük elő a gépsonkát és a szalámit, és a nem vegetariánus szendvicsekre tegyünk egy-egy szeletet. Maradjunk ízlésesek, ne pakoljuk tele egyiket sem sonkával! Az is jó ötlet, ha a szendvicsek egy részére sonkát és szalámit is rakunk, nyugodtan lehet kombinálni. A vegetariánus szendvicsekre a sonka és szalámi helyett rakjunk egy-egy vékony levél salátát. Érdemes szépen, késsel körülvágni a levelet, ne legyen túl nagy. Az első lépésnél tehát (a kenőt leszámítva) máris négyféle szendvicsünk van: vegetariánus, sonkás, szalámis és sonkás-szalámis.
Következzen a lapsajt, ezt természetesen mindegyik fajta szendvicsre ráhelyezhetjük. Minden egyes négyzetet vágjunk fel három csíkra, és egy kenyérre maximum két csíkot helyezzünk, egymástól viszonylag távol, hogy beterítsék az egész felületet, mégsem legyen túl sok belőlük.
(Tipp: ha adunk a látványra, érdemes ferdén elhelyezni a sajtcsíkokat!)
Ezután fogjunk pár fej paradicsomot, és vágjuk fel kis karikákra. A vegetariánus szendvicsekre mindenképp rakjunk egy-egy karikát, a húsosaknál ismét válogathatunk. Minden szendvicsre csak egy paradicsomkarikát helyezzünk, és azt se középre: hagyjunk szabad helyet a tojásnak is.
Ha keményre főtt a tíz tojás, ezeket is karikázzuk fel, és helyezzük el a paradicsom mellett. A variálás továbbra is adott, sőt, egyenesen követelmény, ha tarka és változatos tálakat szeretnénk a vendégek elé rakni. Természetesen lehet olyan szendvics, amelyen csak tojás van, lehetnek tojás-paradicsom párosításúak, és persze tojást sem kell mindegyikre tennünk. Következik a pirosarany: minden egyes tojás közepére nyomjunk egy finom kis pirosarany-golyócskát. Mivel ezt az ízesítőt nem mindenki kedveli, elég, ha csak a fél adagot ízesítjük és színezzük meg vele.
Az uborkákat hosszában vágjuk el, vékony csíkokra, és variálva, helyezzünk el egy-két csíkot a kenyereken. (Tipp: a felvágott lapsajthoz hasonlóan helyezzük el az uborkaszeleteket is, ellenkező irányban a sajtcsíkok dőlésszögével.)
Legvégül a füstölt sajt következik. Reszeljük le egy részét, és finoman szórjuk meg vele a kiválasztott szendvicseink tetejét. Vigyázzunk, ne legyen túl sok a reszeltsajt, hiszen épp csak egy kis ízt és kinézetet adjon az egésznek…
Szilveszter lévén, ne a sört vegyük elő a hűtőből! Inkább a gyengére kevert rumos kofolát (esetleg kólát) vagy egy-egy pohár, szobahőmérsékletű fröccsöt ajánlanám ízléses szendvicstálunkhoz. Sikerült meglepnünk barátainkat, gazdaságosan, mégis rendkívül gusztusosan. Biztos legközelebb is elfogadják a meghívást, ha másért nem, hát csak telerakni a hasukat!
Szerzők: Bíró Szabolcs, Póda Erzsébet
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
Írta: Hoxa, 2007. december 28. 06:03
Fórumozz a témáról: Készüljünk a szilveszterre! fórum (eddig 2 hozzászólás)