Keresztallergiák (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Keresztallergiák
Vigyázat, keresztallergia!
Nincs is jobb annál, mint a hőség elől árnyas kerti fák alá húzódva egy hatalmas, lehűtött görögdinnyeszeletet majszolni! Talán meglepő, de sajnos vannak olyan emberek, akik egyes nyári gyümölcsöket elfogyasztva heves rohamoktól szenvednek. Ha a családodban vannak például parlagfűre allergiások, sok élelmiszerrel kell vigyáznod, hogy az allergiás reakciókat ne erősítsd fel.
Diéta a parlagfű ellen >>>
Egyes allergiát kiváltó anyagokhoz nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek egyéb, velük rokonságban álló növények anyagai is. A hasonlóság miatt szervezetünk bárhol reagálhat, ahol a fehérjeszerkezettel találkozik: a pollennel az orr nyálkahártyáján, a görögdinnye allergénnel szemben a bélrendszerben. Ezt nevezzük keresztallergiának. Emiatt a parlagfűre allergiásnak nem javasolt fogyasztani görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, de banánt és kamillás italokat sem.
A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüld a gyümölcskészítményeket is, és ne feledkezz meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amelyek szintén kellemetlenséget okozhatnak!
Hőkezeléssel (főzés, sütés, párolás) csökkenthetjük a gyümölcsök allergizáló hatását, ugyanez azonban nem áll a földimogyoróra – amely sózva-pörkölve ugyanolyan erős allergén, mint nyersen – és a diófélékre sem.
Ha allergiás van a családban, azt ajánljuk, kerüljétek a magas hisztamin-tartalmú ételeket (vagy azokat, amelyek hisztamint képesek felszabadítani a szervezetben). Ilyenek például az alkoholos italok, az érett sajtok (camembert, ementáli, gouda, rokfort), a citrusfélék, az ananász, az eper, a mogyorókrém, az olajos magvak, a csokoládé, az érlelt húskészítmények (mint a kolbász, a szalámi, a füstölt hús, vagy a sonka), valamint a zöldségek közül a bab, a borsó, a paradicsom, a savanyú káposzta és a spenót.
„Nyomokban mogyorót tartalmazhat”
Aki nem allergiás az élelmiszerekben található összetevőkre, nem is tudja, hogy annak, aki viszont az, milyen nagy figyelmet kell fordítania vásárláskor a csomagolás tanulmányozására, hiszen olyan anyagok is kerülhetnek az ételekbe, amelyek alapvetően nem lennének odavalók. Egyik ilyen veszélyes összetevő lehet a mogyoró. Vizsgálatokból kiderül, hogy egy tábla csokoládéban 100 mikrogramm mogyoróból származó fehérjét mutattak ki, ami már elég az allergiás reakcióhoz.
Allergén tengeri gyümölcsök
Ha a tengerparton pihened ki az év fáradalmait, szinte természetes, hogy kipróbálod a helyi ízeket, s talán kedvet kapsz a tenger gyümölcseihez is. A halak – de kifejezetten a hering, a szardella, a szardínia, a tonhal, a makréla, a kagyló és a kaviár – magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint, és ez a tulajdonságuk többnyire a nyelvet égető, fájdalmas ízről ismerhető fel.
Google: Keresztallergia
Keresztreakció, keresztallergia
A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.
Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják neki a baromfi szárnyasok (lúd, kacsa) és a madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket.
Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. Például pollenszezonban a pollenallergiát erősítheti a magas hisztamintartalmú étel és ital. Magas hisztamintartalmú ételek és italok (a teljesség igénye nélkül) a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé.
Ismert keresztreakciók többek között:
-parlagfű-dinnye,
-nyírfa-alma,
-nyírfa-körte,
-nyírfa-paradicsom, sárgarépa, zeller
-parlagfű-uborka, cukkini
-parlagfű-gesztenye
-parlagfű-latex
-pázsitfüvek-rozs
-őszibarack-sárgabarack, banán, szilva, guava
-kesudió-kakaó, kávé
-fekete üröm-kapor
-kapor-zeller-üröm-banán
-hal-tenger gyümölcsei
-diófélék-szezámmag
-mogyoró-dió-mandula-magvak
-pázsitfű pollen-kukorica pollen
-poratka-rákfélék
-latex-citrusfélék
-alma-burgonya, sárgarépa, nyírpollen
-fokhagyma-vöröshagyma, spárga
-gabonafélék pollenjei-pázsitfüvek pollenjei
-zöldborsó-hüvelyesek
-sárgarépa-zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász
Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, a panaszokat okozó anyagok mellett miket kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből.
A parlagfűhöz még hozzátartozik a dinnye, kibővítve a tökféléket...
Én nagyon szeretem a dinnyét, de tavaly nyáron szembesültem azzal, hogy már dinnyét sem ehetek...
Csíkos, gyönyörű szép piros belülről, és finom édes volt, alig etem meg pár falatot, amikor bedagadt a szájüregem feldagadt a szám, és a háziorvosom szerint az mentett meg, hogy nem sokkal azelőtt kaptam heves allergiás tünetekre, és astmás rohamra szteroidot, és a napi bevitt Calcium mennyiség...
Az orvos szerint, ha ezt nem előzte vona meg a szteroidos kezelés, sokkal rosszab is lehetett volna a kimenetele az allergiás rohamnak...
Fekete üröm.
csilibors, paprika articsóka, kamilla, tátika,
paradicsom, sárgarépa, krizantém, kivi, ánizs,
petrezselyem,
burgonya, uborka zöld bors, fekete bors, mind a feket ürömre utal, mint keresztallergia.
Sziasztok!!
Az én fiacskák aki most 2,5 éves már 8 hónapos korától szenved burgonya allergiában. A gastroenterológusunk azt mondta, hogy ezzen nem kell annyire foglalkozni, mert ez csak valamilyen kereszt allergia.
Akkor mi a fő allergiája?
Szia Lullancs!
Én ismerem a gombát régen ittam, de aztán candida diétán voltam, és azt mondták nem ihatom. Ezek szerint neked bevált? Az allergiádra gyógyszert is szedtél? Én háziporallegiás vagyok,nagyon kegyetlen egész évben, mostmár én is nagyon meg akarok gyógyulni, unom az orssprayket, a gyógyszert! Sikerült vele fogynod is?
Szerintem igen, allergiás.
Dokihoz kellene menni ezekkel a tünetekkel. Ráadásul mogyoró szinte mindenben van.
Akkor a férjem allergiás?
Más tünete nincs,csak ha diót,mogyorót,barackot eszik,akkor ég a nyelve és a torka....
Köszi! Így nagyjából teljes lehet a kép.
Az allergia sajna sokféleképpen kijöhet. Ekcéma, asztma, stb. Brrr!
Kiegészítenélek még ha nem baj. Parlagfű allergia: paradicsom, mangó, tök és tökfélék válthatnak még ki allergiát. A lányom 4éve allergiás parlagfűre, de nem léguti reakciója van hanem ekcémája.
Remélem ez is segít 1 kicsit.
Szia!
Nagyon érdekes, és azt hiszem sok embernek hasznos lehet az, amit írtál. Sajnos a családunkban a párom és a fiam is allergiás. Mindketten gyógyszeres kezelésre szorulnak, hogy enyhüljenek a tünetek. A férjemnek már az allergia átment asztmába, így a pollenallergiás időszakban, nagyon sokat szenved, viszket a szeme és kapar a torka. Nem rég tudtuk meg mi is, hogy vannak gyümölcsök, zöldségek, amik az allergiát még fokozzák is. Ezért tartom fontosnak, hogy időben elmenjünk szakorvoshoz, aki megállapítja, hogy mire vagyunk allergiások, és azt mi okozhatja.
Pár éve a testvérem, aki szinte soha nem jár orvoshoz, észrevette, hogy az alsó karja kezd dagadni, vörösödni, és egyre jobban terjed felfelé a karján. Teljesen megijedt, azt hitte, hogy halálos beteg. A háziorvos előbb nem tudta mi okozhatta, arra gondoltak, hogy a macska megkarmolta, és az begyulladt. Mivel már halálfélelme volt, valahogy eljutott a megfelelő orvoshoz, aki megállapította, hogy allergia okozta, méghozzá egy méhcsípés. Az is kiderült, hogy nem ehet különböző dolgokat. Köztük volt a méz és a vanillia. Nagyon meglepődött, és elszomorodott, mert imádja a vanilliából készült ételeket.
Ugrás a teljes írásra: Keresztallergiák