Jön a tavasz, töltődjünk fel D vitaminnal!
A D vitamin, más néven kalciferol, zsírban oldódó vitamin.
Háromféle D-vitamin különböztetünk meg: a D1 (a napfénnyel besugárzott táplálékból kristály formájában előállított anyag), a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol) vitamint. A D2 vitamint inkább a növények, a D2 és D3 vitamint az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák.
Biológiailag a D3 vitamin a legaktívabb, ez a vitamin az ultraibolya sugárzás hatására képződhet a szervezetben a vitamin előanyagából.
A D vitamin szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, beépüléséhez, a csontképzéshez, a csontritkulás megelőzéséhez.
A legújabb kutatások szerint védelmet nyújthat még a vastagbél- és emlőrák, a perifériás artériás érbetegség, a gümőkór (TBC) ellen, csökkentheti a vérnyomást, befolyásolja a gyulladásokat, hatással van a szívizmokra (védhet a szívinfarktustól, a szélütéstől) vagy csökkenti a légúti fertőzéseket is télen.
A napi szükséglet 0-18 év között, terhesség illetve szoptatás alatt 10 mikrogramm, 19-30 év között 5 mikrogramm, 31 év felett a nők esetében 6 mikrogramm, a férfiak esetében 5 mikrogramm.
De ha a szervezetbe pl. ólom, kadmium, illetve egyes gyógyszerek kerülnek, ezek növelik a szervezet D-vitamin szükségletét.
Felszívódását az olajok és zsírok elősegítik, mivel ezekkel együtt szívódnak fel a vékonybélből. Viszont a kolesztiramin és a hashajtóként alkalmazott ásványi olajak gátolják a vitamin felszívódását.
D vitamin hiány áll fent, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: a csontok deformálódnak, könnyen eltörnek, nehezen gyógyulnak. Gyermekeknél angolkór is kialakulhat a D vitamin hiánya miatt.
De a szerveztünk nemcsak a vitamin hiányát, hanem a túladagolást is jelzi, mégpedig mérgezési tünetek formájában: hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás (amelyek következtében károsodhat a vesék működése, vesekő is kialakulhat), idegesség, némely esetben bőrviszketés, mivel a hipervitaminózis hatására megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok kerül be a csontokba, az érfalakba növelve az érelmeszesedés kockázatát.
A D vitamin rengeteg élelmiszerben előfordul, pl. tojás, margarin, tej és tejtermékek (pl. a cheddar sajt), halmájolajok, hering, makréla, lazac, máj.
Meg ugye a bőrben is képződik, ha azt napfény éri.
Sajnos az emberek D-vitamin szintje messze alulmúlja az általános egészséghez szükséges mennyiséget, így ha meg szeretnénk akadályozni, hogy fennálljanak a D vitaminhiányának tünetei, javaslom, hogy jó idő esetén napozzunk, rossz idő esetén szolizzunk.
Az előbb felsorolt élelmiszerekből minél többet fogyasszunk, és bizonyos időközönként látogassunk el a háziorvosunkhoz, végeztessünk el egy vérvizsgálatot, és ha D-vitamin szintünk alacsony, szedjünk étrendkiegészítő vitamint.
Írta: tinendo, 2009. április 5. 21:03
Fórumozz a témáról: Jön a tavasz, töltődjünk fel D vitaminnal! fórum (eddig 2 hozzászólás)