Járjunk piacra, támogassuk a helyi termelőket! (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Járjunk piacra, támogassuk a helyi termelőket!
Akkor had rágjon, nagyon helyes. a joghurtba finom lesz a püré. Ma is forraltam tejet. Az üvegből kiöntöttem egy pohárba a joghurtot, úgy ittam meg. Hagytam egy keveset az alján, és ráöntöttem megint a friss forralt, éppen langyosra hűlt tejet. Csak reggelre " alszik meg ".
Nem teszek félre kis edénybe, szerintem így jobb ha kicsit hagyok az üveg alján.... Nem " pancsolunk ", spórolni kell. Szerintem finomabb, mint a kefír.
Azt is ugyan így csináltam.
Alexa! Mennyire higítod a tejet?, 1 l hez mennyi az a némi víz?
Én nagyon keveset, 1,5 l hez kb 1 dl víz. És forralás után befőtes üvegbe teszem. Rendesen van rajta tejszín utána. Belekanalazom a reggeli kávémra..
Natúr joghurtot vettem 1,5 dl. Felét bekanalaztam, fele üveg aljára, és a langyosra hűlt felforralt tejet ráöntöttem. Közel egy nap után besürüsödött, a tetején a tejszínt elkevertem műanyag kanállal ( az akadt a kezembe ). nagyon finom lett.
Az import áru attól lehet olcsóbb, hogy vám már nincs (legalább is az unión belül), ráadásul sok környező országban komolyan támogatják a mezőgazdaságot, tehát olcsóbban tudja adni a paraszt az áruját.
Én nagy híve lennék a magyar termékeknek, DE: a magyar, 1,5%-os zacskós tej forraláskor csak bugyog a lábosban, mint a víz, eszében sincs kifutni, pedig minden "normális" tej ezt tenné. Aztán megveszem fele annyiért az import tartós tejet(az is 1,5%), ami úgy fut ki a lábosból, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Néha meg eljutok piacra, ahol én is megveszem a friss házi tejet olcsón, amiből még túrót is lehet csinálni! :)))
Bennem azért felmerül a kérdés: hogyan lehet olcsóbb az import áru, mint a hazai? Pláne a multiban vett előrecsomagolt dolgok... Elvileg a csomagolási- és szállítási költségnek, na meg a vámnak köszönhetően drágább kellene legyen... Inkább bele se gondolok, miből lehet az a "tej", amit olcsón veszek (vagyis vesznek mások, mert én nem) mondjuk a tecsóban.
Felénk is kapható 110 Ft körül a termelői tej, ami ráadásul garantáltan a tehéntől származik. Ja és pl. nekem az elég zsíros, így 1 literből nem 1 liter lesz, miután némi vízzel hígítva felforralom. És finom! Na meg leszedem az igazi tejszínt....
Mifelénk a termelők a tejet 100-110ft-ért adják.
Van aki házhoz is viszi. Ha a boltba vesszük jóval drágább, mert mindenki keresni akar rajta, csak a termelőnek nem marad semmi.
Majd ha lesz annyi a jövedelmünk, hogy megengedhessük magunknak a drágább őstermelői árut, akkor azt fogjuk vásárolni. De amíg minden fillér számít, addig engem nem érdekel, kinek a zsebébe megy a pénz, az olcsóbbat veszem meg.
Aki persze anyagilag megengedheti magának, az támogassa a helyi termelőket!
Én nem merek piacon vásárolni néniktől, bácsiktól,
mert gyakran hallom tőlük, hogy hogyan spórolnak.
pl vödörbe kakilnak ezt vízzel össze keverik és ezzel locsolják a piacra szántat.
Mifelénk a zöldségféle a piacon olcsóbb mint a multiknál, egy-két akciótól eltekintve, mégis szinte lehetetlen eladni. Az emberek többsége nem megy piacra mert ha már úgyis bement a bevásárlóközpontba, megveszi ott a zöldséget is.
Nagyon kevés embert érdekel az, hogy ki zsebébe megy a pénze.
Sziasztok!
Nekem a nagymamám már évek óta őstermelő, és rendszeresen árul a szombathelyi piacon. Ő főleg epret termel, barackot, de zöldségeket - krumplit, céklát, hagymát ....- is, és rengeteg virágot.
Ő és nagypapám reggeltől - estig kint vannak azért a kertben, hogy a piacra tudjanak termelni. És hallomásból tudom, hogy nagymamámat nagyon szeretik az emberek, rengeteg visszajáró vásárlója van, mert ő silány terméket nem visz ki a piacra.
Én a hurka kivételével hust nem veszek piacon.Nem megbizhatoak! Meg van a hentesem ahol szuper hust adnak,udvarias kiszolgálás van,readásul teljesen friss.Multiba tisztitoszereket veszek,no meg sajtos kiflit.Isteni.Vagy ha müszaki cikket akarok venni karácsonyra akkor azt is a multiba veszem meg.Piacon csak a savanyuságot,zöldséget,tojást és gyümölcsöt.
A hurkát csak is kizárolag azért vettem mert nem volt a hentesnél,gondoltam kiprobálom.Soha többet!
Én most vásároltam be előszor ugy igazan piacon , és ha belegondolok sokkal többet fizettem mint egy multiban (pl. fél kiló sült kolbinak valot vettem 1000 Ft-ért), és pl. tejtermékeket nem is vettem. Tehát nem igaz az amit sokan irnak, mondanak, hogy a piac olcsóbb. Viszont ez a kolbász....jáhúúúúúúúúú, hát, azt hiszem a hurkát is náluk veszem. Ez legalabb HÚSBÓL volt, nem mócsingos trutyibol készult. Tehát igaz, az éremnek két oldala van. A zöldségnél sokszor jártam ugy, )idonként ezeket itt szerzem be), hogy a rohadásnak indulo darabokat kaptam, oda nem is mentem tobbet. A tojást viszont csak a piacrol szerzem be. A péksutik, sutik pedig isteniek!! Nem felfujt zsemléket veszek, minta multikban.. A kenyér pedig ha nem fogy el szinte azonnal :))) akkor mér a 3. nap is ehető..Tehát hajlando vagyok kicsit tobbet fizetni, de tényleg ebben a hormonos E-betűs, tartósitoszeres világban oruljunk, hogy piac még kétezik...
És örülök, hogy kedvesen szolnak hozzám, nem pedig azt kérdezik a foguk alatt morogva, ez is minek állt be a pultba...Tisztelet a kivételnek persze..
Házi tej, gyümölcs, zöldség, húsárút, a piacon. Húsboltok is vannak néha oda megyek, melyik hogy van nyitva. Piacon d.e 11 körül pakolnak.
Multinál azt ami ott olcsóbb. Mosószerek, papírárű stb.
Nálunk a férjem jár heti rendszerességgel piacra.
Sokkkal drágábban vásárol,mint a multiban-de legalább "magyar zsebben"marad a pénz-és valóban, a csomagolóanyagot itthonról viszi.Van úgy,hogy küldöm a felesleges reklámszatyrot,tojástartót,mert az ottani eladók-ha valóban őstermelők-tovább tudják adni benne áruikat.
Én is szeretem a piacot,de épp 1 hete vertek át jo alaposan.Kedvesem kedvenc ételét szerettem volna késziteni.Zsemléshurkát kértem.Mikor a párom ette,akkor derült ki,hogy zsemle helyett gyöngyárpa volt bele téve!Másnapra a hütöbe meg is romlott.Ennyit az östermelökröl.Budapesti piacon kevés az igazi östermelö.De ezek után a piacon inkább máshoz fogok menni.
A husboltba ilyen soha nem fordulna elö!
Nálunk még őstermelő nénik és bácsik is tevékenykednek, meg vagyok elégedve. A cucc sokkal ízletesebb náluk és jobb.
Természetesen csak szezonárut szabad venni, mert a januári piaci paradicsom biztos nem hazai.
más a tapasztalatom, sajnos.
bár multiba sem járok gyakran.
:)
Azért gondold át, -nem tudom, hogy te hogy vagy vele- de a tecsós argentin hangár-hormonbomba-csirkének se íze se bűze.. másrészt én nem egyszer szagoltam tecsós romlott húst.
Sietnem kell, nem tudom most végigolvasni a cikket, de nagyon érdekel a téma! :)
Tippek hulladékcsökkentésre és ötletek a környezetbarát otthonhoz a KukaDiéta zöld háztartás verseny keretében - 6.
Ugrás a teljes írásra: Járjunk piacra, támogassuk a helyi termelőket!
További ajánlott fórumok:
- Szenvedek az utolsó kilóimmal!Érezted ezt TE is?Ha igen, kérlek csatlakozz hozzám és támogassuk egymást!
- Fogyjunk együtt! Aki úgy érzi szüksége van arra, hogy kibeszélje magából! Támogassuk egymást!
- Fogyjunk együtt, támogassuk egymást minden nap!
- Életmódváltás diétával, mozgással! Gyertek támogassuk egymást, hogy ne adjuk fel pár nap után!
- 3 gyermek után hogy vegyük igénybe az adókedvezményt, hogy a lehető legjobban járjunk?
- Segítesz? Támogassuk a Tatabányai állatmenhelyet egy doboz kutyatáppal!