Jácint virágzás után (beszélgetés)
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy elvirágzott anyukám jácintja és most csak a hagyma van a földben. Mi a teendő, hogy újra szép virágokat hozzon? (cserépben van, mert lakásban tartjuk, nem tudjuk kiültetni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Ha van lehetőséged akkor inkább kertbe ültesd el a hagymákat. Ha nem figyeltél virágzás után a szár és a levelek visszaszáradásakor akkor valószínű, hogy most nem fognak virágot hozni. Időnként a hagymák különben is "pihennek" és akkor abban a ciklusban nem hoznak virágot.
A vízzel ilyenkor csak nagyon módjával bánj!
Ha cserépbe ülteted mégis, akkor rakd olyan helyre, ahol még kb. 2 hónapig hűvös van. A legjobb az, ha hajtatás előtt fagy éri a hagymákat. Azt követően kell kb. 15-18 ○C-on kezdeni az öntözést, majd a levelek megjelenése után világos helyre tenni. A vízzel ezután is takarékoskodni kell!
Sziasztok!
Kérdezek, bár nem tudom, mennyi esélyem lesz, hogy választ kapok rá. Van pár db jácinthagymám, viszont elvirágzás után nem locsoltam. Leszáradt róla a levél is, a szár is, csak a hagyma maradt a földben. Viszont ma át szerettem volna ültetni, de észrevettem, hogy teljesen ki lehet venni földestül a cserépből, illetve, hogy jön le róla a héja, és teljesen száraz mindene. Szerintetek érdemes még foglalkozni vele, vagy vegyek másik hagymákat, és azt ültessem el?
A válaszokat előre is köszi!
ne hülyülj örülök hogy egy hozzáértő ember ír!
köszönöm szépen!!!!!
A sarj hagymát (azt a kicsit mellette) akkor kell leválasztani mikor a levelei is már visszaszáradtak.
Egyébként a kerti hagymások felszedése is többnyire erről szól, hogy a sarj hagymákat leválasztják a nagyról.
Ha valami fertőzés éri a növényt és a többi hagyma szorosan mellette van, akkor a többi is könnyebben megfertőződik.
Lehet magról is. Az előző hozzászólában írtam, hogy ha beporzódott akkor le kell vágni a virágot még mielőtt kifejlődnek a magok mert sok energiát fektet a növény a magok érlelésébe és a következő évben kissebb valószínűséggel virágzik.
Amennyiben meghagyjátok a magokat (feltéve, hogy beporzódott) úgy meg kell várni, hogy beérjenek és el kell vetni. Nagy reményeket ne szőjetek, elég macerás magról virágzó növényt nevelni.
Bocs, hogy megint én írtam.
Hát igaziból nem mindig tápos a víz, a télen semmit se locsoltam azzal, csak azokat a növényeket amiket kaptam és eléggé le voltak rongyolódva...
szóval nálam kb 1-2hónapig tart amikor minden alkalommal kapnak tápot...aztán nyaranta csak havonta egyszer...
Télen meg nem is locsolok sűrűn...
Virágzásnál szoktam még tuningolni kicsit őket, de ennyi...
Köszönöm szépen a tanácsokat, mindig jól jönnek!
Hetente nem szabad "tápos" vízzel semmit se locsolni. Esetleg a nyári balkonnövényeket, de azt is csak az igazi nagy szárazság idején.
A jácintot - mint már többen is írták - elvirágzás után tovább kell ápolni.
Először elszárad a virág, majd a levelei. Ez alatt az idő alatt is kell öntözni csak egyre ritkábban. Ha esetleg beporzódott - nekem már többször volt ilyen - akkor jobb levágni a virágszárat, mert úgy a következő évben nagyobb az esélye a virágzásnak. Azt, hogy beporzódott-e onnan tudod meg, hogy a virág szára nem szárad el, hanem kicsi zöld bogyók fejlődnek rajta. Virágzás után lehetőség szerin napos helyre kell tenni, a következő évre így erősödik meg a hagyma. A teljesen visszaszáradt növény hagymáját száraz hűvös helyen (akár a cserepében is maradhat) kell tárolni. A hagymásokat legjobb júniusban kivenni a talajból. (Ez a kertiekre is vonatkozik) Szeptemberig (száraz, sötét,hűvös helyen) tárolni, majd szeptemberben elültetni úgy, hogy a hagyma magasságának kb. kétszerese vastagságú talaj fedje. Nekem úgy tanította a nagypapám, hogy a hagymás növényeket iskola kezdéskor (szeptember) kell kiültetni és iskola végén (június) felszedni.
no ezt idén megpróbálom,
Tényleg,... milyen a jó jácinthagyma?
én hetente locsoltam tápos vízzel elvileg szereti a vizes talajt
de azért ne rohaszd ki
engem tegnap megdöbbenés ért..
az erkélyen pakolászva megláttam egy cipősdobozt...kinyitottam, és 4 gyönyörű cserepes kihajtott jácint volt benne... tavaly vettem őket, és azt hittem véletlen kidobta valaki....
behoztam őket, és a konyhaablakban vannak...kb 5 centis hajtások vannak kint a hagymából....
azt viszont nem tudom, mennyire kell locsolni:((
További ajánlott fórumok:
- A tisza virágzása:) Láttad már?
- Hogyan lehet virágzásra bírni a fokföldi ibolyát? Másoknál folyamatosan virágzik, nálam nem akar.
- Miért van az, hogy a lepkeorchideáról virágzás előtt a bimbók leszáradnak?
- Mivel bírjam virágzásra az orchideám? Valami jó trükk?
- Kaptam egy kicsi leandert. Amikor elvirágzik le kell-e vágni, segíti-e a virágzást vagy a növekedését?
- Elvirágzás után az orchideákkal mi a teendő?j