Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Itt a jó idő, menjünk skanzenbe! fórum

Itt a jó idő, menjünk skanzenbe! (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Itt a jó idő, menjünk skanzenbe! (Jó tudni!)

2. papája (válaszként erre: 1. - Pi)
ápr. 13. 13:52

Nagyon szeretem a skanzeneket. Sok belföldit és külföldit láttam eddig.

Hasznos az összefoglaló, amit leírtál, köszönöm.

1. pi
ápr. 13. 09:35
Magyarországon ha valakinek megemlítjük, hogy skanzenlátogatásra indulunk, szinte biztos, hogy az illetőnek elsőre a szentendrei vagy az őrségi skanzen jut eszébe.
És bár tényleg ez a kettő a legjelentősebb hazánkban, számos skanzen működik még ezeken kívül is. Jöjjön hát egy kis ízelítő azokból, ahol már én is jártam.

A skanzen, olyan szabadtéri néprajzi múzeum, amely hitelesen mutat be egy-egy korszakot az adott terület, településrész életéből.
A világ első szabadtéri néprajzi múzeuma a stockholmi Skansen, amit a Djurgården nevű stockholmi szigeten nyitottak meg 1891-ben. Itthon az első már szabadtéri múzeumnak nevezhető formáció 1896-ban nyílt a budapesti Városligetben, amit a millenniumi ünnepségek tiszteletére építettek. Ez volt a Néprajzi Falu. Már ekkor körvonalazódott a néprajzkutatók és építészek fejében, hogy mit is várnak el hosszú távon egy ilyen múzeum alapításánál.
Ha valaki szeretné sorban meglátogatni ezeket a hazai skanzeneket, akkor ez az írás egy jó iránymutatás lehet, hogy merre is kell elindulnia.

Ugrás a teljes írásra: Itt a jó idő, menjünk skanzenbe!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook