Iskolakezdés külföldön (beszélgetés)
Mindenesetre én azért szeretném megpróbálni... végülis a semminél csak többre mehetünk... Bár nem tervezzük hogy hazajönnénk.
A másik lehetőség, hogy nem eröltetjük a magyar bizonyítványt, aztán ha mégis hazajövünk, akkor különbözeti vizsgával folytatja... csak akkor meg úgy érzem, még kevesebbet tanulna meg.
Tanítónő nem vagyok, de talán nem lehetetlen legalább az alsós anyag...
Köszönöm a privit :) nagyon hasznos.
Annyit már kiderítettem, hogy vagy szüneteltetjük itthon a tanulói jogviszonyt, és akkor kint kap értékelést, vagy lehet itthon magántanuló, és akkor itt is lesz bizonyítványa... de ehhez engedély kell, olvastam olyan történetet, ahol negyedikig engedték, le is vizsgázott minden évben a gyerek, aztán ötödiktől nem engedték...
szerintem nem kell beiratnod, ha jelzed, hogy külföldön fog oviba-suliba járni.
A gyermeked kb 3 hónap után folyékonyan fog norvégul beszélni, tehát azt gondolom, simán mehet suliba akár 6 akár 7 éves. Küldök privátba valamit, olvass ott utána a norvég helyzetnek, ott kérdezhetsz is.
A magyar írás-olvasás tanítást nyugodtan csinálhatod a norvág 1 osztállyal párhuzamosan, hidd el, nem fogja egy cseppet sem megerőltetni, sőt, ha csak azokat a szavakat írjátok le, ami a suliban volt, akkor még játék is lehet belőle :)
Szia trapiti,
bár a fiam nem 5-6-7 éves, de talán segít a döntésedben, ha írok Róla.
Most végezte el a 7. osztályt. Mivel a német nyelvet nem beszéli ( mi Németországba kültözünk hamarosan), így szeptembertől kint ismét 7. osztályos lesz, így lesz egy éve nyelvet tanulni és beilleszkedni.
Utánajártam a dolgoknak, és semmi értelme, hogy itthon magántanuló legyen. Számára ez azt jelentené, hogy egy év alatt mindkét ország tananyagát meg kellene tanulnia, ez pedig nem csak Őt, de bennünket szülőket ( hiszen nekünk kell segíteni) is megterhel.
Ha bármikor hazajönnénk, - mivel nem a magyar tananyagot tanulta - egy különbözeti vizsgával bármikor folytatni tudja a tanulmányait Magyarországon.
Teendőd csak annyi, hogy mielőtt indulnátok a férjed után, jelezd az óvodában és az Önkormányzat jegyzőjénél ,hogy "tanulmányait "külföldön folytatja.
További ajánlott fórumok:
- Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi?
- Munkavállalás külföldön, külföldi munkák, munkalehetőségek
- Aki külföldön él miért ment ki?
- Új élet kezdése külföldön: sikertörténet vagy teljes kudarc?
- Apa külföldön a család meg itt...gyertek beszéljük ki, mi fáj...
- Segítség, a férjem külföldön akar dolgozni!