Ingatlanosok (beszélgetés)
Szia Murva!
Hát nem egyszerű a dolog. Tehát a Te házad a pótfedezet a fiad ingatlanvásárlási hitelénél.
Létezik olyan, hogy kötelemből kivétel, vagyis, ha a fiad ingatlanának értéke időközben annyira nőtt, vagy olyan jelentős összeget fizettek már vissza, hogy elbírja önmaga a rajta lévő terhet , akkor a pótfedezetet, jelen esetben a Te házadat kilehet vonni a kötelemből. Ez lenne a legegyszerűbb, mert banki és közjegyzőői intézkedés után, néhány tízezer forint leszurkolása mellett, a Te házad tehermentes lesz. Ennek azonban jelen gazdasági helyzetben nem nagy a valószínűsége mivel a felvett hitelek zöme svájci frankban lett folyósítva, és az árfolyam ingadozás miatt ezek a hitelek jóval magasabb összegűek jelenleg, mint a felvételükkor voltak, az ingatlanok értéke meg alacsonyabb. Ennek ellenére lehet fedezetcserét kérni, ahogy előttem már említették, de nyaralót, hétvégi házat nem minden bank fogad el, továbbá BAR-osokat sem minden bank vesz be adósnak, adóstársnak. Itt is kérdés ugye, hogy passzív vagy aktiv státuszban vagy-e BAR-os. Ha aktív, vagyis amiért felkerültél, nincs kifizetve még, vagy ha ki is van fizetve, de nem telt el még fél év a kifizetés óta, akkor esélytelen a dolog.Ha passzív, mert már régebben kivan fizetve mint fél év, akkor attól függ melyik bankról van szó.
A fedezetcserének költsége is van.Értékbecslés mindkét ingatlanra, és közjegyzői okirat elkészítése, ez a minimum. De van ahol egyéb banki díjakat is felszámolnak.
Tehát kérdés, akár priviben is:
- Melyik banknál van a hitel
- Mennyi hitelről van szó
- Hol vannak az ingatlanok, és mi a JELENLEGI forgalmi értékűk
- Aktiv vagy passziv státuszban vagy BAR-on
Ezek ismeretében talán többet tudok mondani. Üdv.M
Én nem ingatlanos vagyok, de szerintem ez inkább banki kérdés, igy válaszolok:)
A jelzálogot át lehet vinni másik ingatlanra. Fedezet csere. A lényeg, hogy a másik ingatlannak is kell annyit érnie, mint a mostaninak, azaz a hitel összegnek bele kell férnie abban az összegben, ahogy a hitel felvétekor.
Tehát érdemes a hitelt nyújtó banknál kezdeni. Ha belemennek ,akkor értékbecslés, stb.
További ajánlott fórumok:
- Tud nekem valaki ajánlani jó ingatlanost?
- Hogyan tudám kiírattatni a volt férjemet az ingatlanomból?
- Ingatlaniroda, ingatlanos probléma
- Ki tudja, hogy Budapesten milyen a 18. kerület? Itt az ingatlanok olcsóbbak mint máshol, miért van ez? Köszönöm a válaszokat!
- Hogyan lehetek haszonélvező a gyermekem nevén lévő ingatlanon!?
- A férjemen, ingatlanon és néhány műtárgyon kívül még sosem...