Ingatlan vásárláskor mi a szokás? (tudásbázis kérdés)
Na, az a jutalék sem volt kevés, amit rajtunk keresett, az Otthon Centrumnak 4,5% volt a jutaléka, úgy hogy kedvezményt kaptunk.
Egyszer eljön az idő, amikor majd az eladók is rájönnek, hogy öngólt rúgnak, ha fűvel-fával szerződnek.
Óh, bocsánat, ha megsértettem az érzékeny lelketeket a saját kifejezésemmel, de azt
hiszem ebben semmi bántó nem volt!!
Amikor a házunkat eladtuk, egyetlen irodával kötöttük kizárólagos szerződést, október volt. Karácsony előtt egy nappal megkötöttük az adásvételit, az egyetlen vevővel, akit elhoztak.
A lakást, amit megvettünk, szintén ők mutatták, azt az egyet néztük meg.
Igazi profik, pontosan felmérték az igényeinket, a lehetőségeinket, nem csináltak tatárjárást a házból, bennünket sem húztak végig egy csomó ingatlanon.
Meghívtuk őket ebédre, a lány kapott egy üveg parfümöt, a kollégája egy üveg jó bort. És azóta ők lettek a család és baráti kör ingatlanosai. Vérprofik ;)
ne aggódj, a vevőről semmit nem gombol le!
miért is tenné
és nem "legombol", hanem egyszerűen megkapja a sikeres munkájának a díját
az ingatlanosnak az eladó fizet (ha eladó vagy akkor annyit fizetsz, amennyi a szerződésetekben van)
egyébként az ingatlanos pedig szokott adni a vevőjének/eladójának ajándékot
ha mindenképpen meg akarod "ajándékozni", akkor ajánld őt az ismerőseidnek
Egyébként a telekkönyv -azaz a tulajdoni lap - kikérése az eladó feladata, neki kell ugyanis igazolni, hogy az ingatlannak ő a tulajdonosa. Neked majd a tulajdonojog bejegyzésért kell fizetned.
Az ingatlanost az eladó, az ügyvldet a vevő fizeti. Az illeték pedig minden vagyonszerzés után dukáló állami sarc...:-(
Még azt is hozzátenném, hogy aki megteheti, van ideje szétnézni érdemesebb tulajdonostól vásárolni.
Van amelyik ingatlant több millióval drágábban tud közvetítőn keresztül megvásárolni a vevő.
Arra ügyelj, ha társasházban nézel lakást, menj el többször a kiszemelt házhoz, nincs-e valami olyan zaj, ami később zavarhat. Ügyelj arra a társasház ne legyen eladósodva, Nézz utána a kémények rendben vannak-e, béleltek-e? A villany-víz vezetékek milyen állapotban vannak. Lehet csili-vilinek néz ki a lakás, de vérzik a tapéta és burkolat alatt a torka.
Az ingatlanközvetítő jutalékát az eladó, az ügyvédi költséget a vevő fizeti (általában).
Ajándékot nem szokás adni, persze gondolom nem sértődne meg ha kapna, de nem is várja el, hisz nem jellemző, hogy adnának.
Nagyon tapasztalatlan vagyok ebben a témában, most veszek először lakást, így nem tudom, mi a módi!!!
Valóban az illetéket kifizetve is szép kis pénzt vasalnak le rólam!
Nagyon sokat segítettetek a hozzászólásokkal, nem aggódom az égés miatt, ha oda kerülök alá írni a papírokat! :)
Mindenki megkapja a pénzét, nem kell ide semmi egyéb bónusz..
Mi tavaly vásároltunk, mi fizettük az ügyvédet, 100 ezer forint volt, az ingatlanos meg az eladótól tett zsebre x százalékot.
Köszönöm a hozzászólásokat! Mi vásárlók vagyunk.
A jutalékot nem az eladó fizeti???
Mert rákérdeztem és az ingatlanos annyit mondott: illetéket, ügyvédi költséget és telekkönyv kikérését kell fizetni. Ő jutalékról nem beszélt!
Én csak vásároltam, de sehol sem hallottam, hogy a megszabott %on felül adott volna vki vmit (az egyik kolléganőm két ingatlant is eladott és ők is a 3-4%ot fizették, mást nem).
Ha a bankba bemész ügyet intézni, ott sem adsz pluszban az ügyintézőnek semmit, hiszen ez a dolga, ezért kapja a fizetést (ami tudtommal fix+jutalékos rendszerben működik vagy vállalkozásként ingatlanos esetén).
Moziba nem szeretnéd elvinni?..:o)
Jutalékot kap..
Jjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaa, bocs, az ügyvédre gondltam.
Az ingatlanost nálunk az eladó fizette, de úgy tudom mást nem kapott.
Megkapja a vételár 1%-át, nálunk 85 ezret, az nem épp elég?????
minek még itt is "hálapénz"?
....mi a "szokás"?
Szoktak-e az ingatlanközvetítőnek venni valamit/csomagot csináltatni? Vagy fizetni?
Mindent intéz: ügyvéd, találkozó, adás-vétel.
Nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni, de én sem akarok égni!
Mit tanácsoltok?
További ajánlott fórumok:
- Milyen a jó iskolatáska, mire kell figyelni a vásárláskor, mennyibe kerül átlagosan egy jó iskolatáska?
- Szobabicikli vásárláskor mire kell odafigyelni? Melyiket érdemes megvenni?
- Kisfiam 9 hónapos, és kinőtte a bébihordót. Milyen autós ülést javasoltok? Mire kell a vásárláskor figyelnem?
- OTP folyószámlámról vásárláskor háromszor húzták le az összeget, mit lehet ilyenkor tenni?
- Kipróbáljátok a körömlakkot vásárláskor?
- Kontaklencse vásárláskor gyengébb a dioptria mint a szemüvegé?