Időskori jog a megválasztott halálra (beszélgetés)
Nem mindegy, hogy hány éves vagyok?
Fülemüledal feltett egy egyértelmű kérdést. Válaszoltam rá. Határozottan. A kornak semmi köze ahhoz, hogy ki hogyan vélekedik erről a kérdésről.
Lehetnék én akár 25, 40, 80 vagy akárhány éves. A véleményem egyszerűen ennyi.
Kifejtést senki sem kért. Én sem fejtem ki, hogy miért válaszoltam igennel.
Remélem, kielégítő a válaszom.
Én mindenképp támogatnám az AKTÍV EUTANÁZIÁT külföldi példák alapján nagy körül tekintéssel.
71 éves vagyok , /nem vagyok rákos/ vagy csak nem tudok róla, de így is állandó fájdalommal élek.
Nagy családom van.
DE talán pont miattuk nem szeretnék kiszolgáltatott állandó ápolásra szorulni, mert az szerintem senkinek nem jó.
Tönkre megy a család is bele.
Szerintem nem életkortól, hanem állapottól kellene függővé tenni ezt.
Az aktív eutanázia kissé necces, a visszaélések miatt, és amiatt is, hogy kívülről nehéz eldönteni objektívan, hogy valakinek számára már megváltás volna-e a halál. Ezzel együtt vannak esetek, amikor valóban ez volna az emberséges megoldás, kiváltképp, ha a beteg már maga szeretné ezt.
A passzív eutanázia - "kérem, ne élesszenek újra, illetve szíveskedjenek kihúzni a dugót, ha agyhalottként már csak vegetálok" - még elfogadható.
Szerintem nagyon szomorú, hogy mióta a világ világ, voltak időskori öngyilkosságok. A Familysearch-en nézegettem az archivált halotti anyakönyveket, és találtam már az 1960-as években is olyat, hogy idős özvegyember valahol nagyon vidéken, öngyilkos lett, mert egyszerűen már nem volt miért élnie :(
Nem. Nekem 36 évesen voltak olyan fájdalmaim, ha az orvos örökre elaltat, kezetcsókoltam volna neki. 1/2 évig kórházban , otthon 2 gyerek. Mégis megakartam halni.
Kutisztult tudattal teljesen másképpen látom az életet és halált. Még a rákból is ki lehet gyógyulni.
Másik az idősek helyzete, lehet csak belekényszerítenék őket a vagyonért. Tehát, nem támogatom.
Igen. Gyógyithatatlan, szenvedéssel és kiszolgáltatottsággal járó súlyos betegség esetén, kilátástalan helyzetben. Tiszta, ép elmével meghozott döntésként.
A kutyáknak is já az altatás,ha már csak kinlódás az életük... az ember miért ne tarthatná meg a méltóságát?
Más kérdés, hogy én megtenném-e.
Azzal nem ertek egyet, hogy valaki közli, hogy meg akár halni és akkor kap egy injekciót.
Azzal igen, hogy kimondhassa, hogy nem akarja, hogy gépekkel biztosítsák a vegetálását.
További ajánlott fórumok:
- A gyerek megválasztja leendő szüleit?
- Szükségem van mások segítségére, meglátására, véleményére, mert egyedül vagyok a megválaszolatlan kérdésekkel
- Mit szólsz ahhoz, hogy megválaszthatod gyermeked nemét?
- Az időskori demencia tényleg csak idősebb korban fordul elő? Fiatalabb (55 éves korban) nem?
- Budapesten mely kórházakban lehet a szülési helyzeted szabadon megválasztani?
- Mit köteles átadni egy leváltott közös képviselő az újonnan megválasztottnak?