Húsvétra várva
A negyven napos böjt a VII. századtól vált szokássá, megünneplését 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe: hamvazószerdától húsvét vasárnapig tart, az utolsó előtti hétvége a virágvasárnap, amelyet a húsvét vasárnapig tartó nagyhét követ.
Vidéken a nagy ünnepekhez meghatározott étrend is tartozott. Böjti időszakban a hívő katolikusok nem ettek húst, zsíros ételeket, még az édességet is olajjal, vajjal főzték. Ebben az időszakban naponta kétszer étkeztek; valamilyen savanyú leves (cibere, káposzta), zsír nélküli kalács, vagy túrós-mákos csikmák (házi, gyúrt tészta, amelyet kinyújtás után csíkokra vágnak, frissen, forrásban levő vízben kifőznek, majd cukrozott, darált mákkal megszórva fogyasztják) és kukorica volt az egész napi táplálékuk. 1920. óta az egyház enyhítette a tilalmat és a szigorú böjtöt hamvazószerdára, a pénteki napokra és a nagypéntektől nagyszombatig terjedő időszakra írta elő.
A X. század óta a húsvét szertartásához tartozott az ételszentelés: ilyenkor sonkát, bárányt, kalácsot, tojást visznek a templomba, a nagyszombat délután a Feltámadás örömére rendezett misére. A megszentelt ételek az első húsfélék, amelyekkel megtörhető a böjt.
A sonka a falusi élet hagyományaiban jellegzetes húsvéti étellé vált, a húsvéti bárány fogyasztása már inkább újabb eredetű szokás. A megmaradt megszentelt ételeknek mágikus erőt tulajdonítottak: a sonkát kiakasztották a gyümölcsfára, hogy bő termést hozzon, a kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak, de az is előfordult, hogy a húsvéti étel maradékait a tűzbe vetették, hogy jusson egy kevés belőle azoknak, akik már a túlvilágon vannak.
SONKÁS KALÁCS:
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 1 zacskó szárított élesztő
• 1 csipet só
• 1 ek. cukor
• 1 natúr joghurt
• 2-3 ek. olaj
• kb. 10 dkg apróra vágott sonka vagy tarja
• 1 tojás
• szezám- vagy napraforgómag
Elkészítése:
Egy nagy tálba szórd bele az 50 dkg lisztet, és keverd el egy zacskó instant (szárított) élesztővel, egy csipet sóval, egy evőkanál cukorral, majd a közepébe önts egy pohár natúr joghurtot, és adj hozzá 2-3 evőkanál olajat. Robotgéppel dolgozd el. Takard le, és langyos helyen keleszd a duplájára. Lisztezett gyúródeszkára téve, tetejét szórd meg apróra vágott sonkával, vagy tarjahússal (kb. 10 dkg.), ököllel nyomkodd a tésztába, majd ráhajtva a tészta felét még egyszer gyúrd át.
Ezután a tésztát oszd három részre, formázz belőle egyenként kb. 30 centis rudakat és copf-fonással fond össze, tetejét kend be egy tojás sárgájával és szórd meg szezám, vagy napraforgó maggal. Előmelegített sütőben, kb. 30 percig süsd készre.
HÓJAI KALÁCS:
Hozzávalók:
• 4 ek. langyos méz
• 25 dkg cukor
• 5 tojás
• 1-1 kk. őrölt fahéj, szegfűszeg
• csipetnyi só
• reszelt citromhéj
• 2 ek. szódabikarbóna kevés tejben feloldva
• 45 dkg liszt
• apróra vágott dió
Elkészítése:
Keverj el 4 evőkanál langyos mézet, 25 dkg cukrot, 5 tojássárgáját, egy-egy kiskanál őrölt fahéjat, szegfűszeget, egy csipet sót, reszelt citromhéjat, 2 evőkanál tejben feloldott kiskanálnyi szódabikarbónát. Adj hozzá 45 dkg lisztet, és a tojásfehérjék keménnyé felvert habját, fakanállal forgasd át és kivajazott, kilisztezett tepsibe öntsd. A tetejét szórd meg apróra vágott dióval és nem túl magas hőmérsékleten, süsd meg. Hosszúkás szeleteket vágva tálald.
FONOTT KALÁCS:
Hozzávalók:
• 1,5 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj
Elkészítése:
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.
Írta: Shephard, 2006. március 28. 15:47
Fórumozz a témáról: Húsvétra várva fórum (eddig 7 hozzászólás)