Húsvéti (karácsonyi) kakaós kalács recept
180 perc
A Húsvéti (karácsonyi) kakaós kalács hozzávalói:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 3 evőkanál étolaj
- 4 evőkanál cukor
- csipet só
A krémhez:
- 25 dkg Rama margarin
- 30 dkg porcukor
- 4 púpozott evőkanál kakaópor
- 3 tojás fehérje, kemény habbá verve
A Húsvéti (karácsonyi) kakaós kalács elkészítési módja:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Ezt követően összedolgozzuk a tésztához való anyaggal (kissé lágy legyen). A tésztát hat egyforma cipóra osztjuk és legalább félórát szobahőmérsékleten pihentetjük. 2. A krémhez való anyagot összedolgozzuk, simára (csomómentesre) keverjük. 3. Egy 36x26 cm-es tepsit margarinnal (esetleg zsírral) kikenünk (helyette sütőpapírt is használhatunk), majd a sütőt előmelegítjük. 4. A tésztacipókat téglalap alakúra és egyforma vékonyságúra nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd hosszanti irányban feltekerjük. A három-három tekercset összefonjuk (így kettő fonatot kapunk). 5. A tekercseket az előkészített tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük tojással. Az előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 25–30 percig sütjük. Szép barna színt és ropogós kérget kap, ha elkészült.
Figyelem: a tepsi mérete fontos, különben a kalács szétterül, lapos lesz!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: KGyula, 2011. dec. 25. 11:03
A húsvéti (karácsonyi) kakaós kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.