Vigyázni kell, mert a komposztra nagyon jönnek a bogarak. Legrosszabb, amikor legyek telepednek a komposztba. Ahol van kisgyerek, nem tanácsolom a komposztálást.
Örülök, hogy mások is foglalkoznak ezzel a témával, nemcsak én!
Társasházban lakunk, van kiskert is. A kert sarkában van egy nagy műanyag tartály, oda viszem a szerves anyagokat, amelyeket lehet. Aki ezt beszerezte és tavasszal átszitálja, azt mondta, hogy ne tegyek bele citrusféléket (narancs, citrom héja), de banánhéjat lehet, mert ez jó, de a citrusok nem (talán sok vegyszer van bennük, nem tudom). Nagyon lelkesen gyűjtök, még a szomszéd házból is áthoztam a borsó héját és fogom is hozni!
Szia! A neten rengeteg képet találsz róla, de a legegyszerűbb falécekből mondjuk egy négyszögletes tartót emelni. Csak egymásra kell pakolni a léceket az élüknél fogva. Lehet kapni műanyagot is barkácsáruházakban, ott tényleg arra kell figyelni, hogy jó legyen a szellőzése, vagy utólag kicsit meglyuggatni. :) Az előbbi való a vegyes hulladéknak, tehát a konyhai és kerti maradékoknak (fűnyesedék stb.), az avarnak pedig lehet külön csinálni egyet, mert az nagyobb térfogatú és a kicsit lassabban bomlik. Ezt mezei dróthálóból csinálhatod, mert ennek még szellősebbnek kell lennie.
Ha otthon házilag készitunk egy ilyen komposzt tartályt akkor mire kell oda figyelni.Ne legyen teljesen zárt ugye vagy hogy müködik ez. Hogy kell kinéznie a komposztálonak.
Mi szintén....:)) A kismenyem dolgozik ott, ő említette, hogy van ilyen. Nem is tudtam róla. Most nagyon örülök neki, hogy kulturáltan lehet a szerves hulladékot tárolni.
Mi egy ilyen "zöld" alapítványtól kaptuk. Keményfa lécekből mi állítottuk össze. 1 m3-nyi hulladék fér bele. Pár hete van meg, de még alig-alig látszik, hogy pakoltam bele mindenféle szerves hulladékot:) De szorgalmasan különítem el az ide valókat:)
Évente fejenként 450 kg hulladékot termelünk, amit nem tudunk már hová tenni. Ennyi megvásárolt holmit dobunk ki a szemetesbe, hogy utána még egyszer fizessünk az elszállításért. Pedig rengeteg olyan apró trükk van a mindennapokban, amelyek kis odafigyeléssel nagyságrendekkel csökkenthetik a hulladékunk mennyiségét.
Tippek hulladékcsökkentésre és ötletek a környezetbarát otthonhoz a KukaDiéta zöld háztartás verseny keretében - 3.