Hogyan tudnám megtanítani a balkezes kisfiamnak a betűk írását? (tudásbázis kérdés)
Tanító néni vagyok. Ne tanítsd írni semmiképp a kisfiadat! Ahogy Zebracsíkó írta a kezecskék csontosodási folyamata 7 év körülre tehető, főleg a fiúknál. Nem szabad feleslegesen terhelni. A finommotorikája is alkalmatlan még az íráshoz. Több kár lenne belőle, mint haszon.
Az iskolában a tanító azért van, hogy megtanítsa írni, olvasni, számolni a gyerekeket. Én 10 éve vagyok a pályán, kb. 120 gyereket tanítottam magyarból, és mind megtanult írni. Pedig nem kevés volt köztük a balkezes. Volt diszlexiás, diszgráfiás, beszédhibás, és mind tud írni, olvasni.
Amiket írtál a b-d betűkről, meg a tükörképes írásról, az lehet a későbbiekben diszlexiára utaló jel. Mondom, csak lehet! Hisz 4 évesen még semmit nem kell tudniuk a betűkről. De ha ne adj Isten mégis az lenne, a a korai írástanítással még több későbbi nehézséget okozol neki.
Gyurmázzatok, hajtogassatok, tépjetek, vágjatok, ragasszatok, fűzzetek gyöngyöt, vegyél neki formakereső játékot, puzzle-t, színezzetek, fessetek, figyeljetek a minél szebb és pontosabb kidolgozásra. Ezek mind fejlesztik a finommotorikát és a gondolkodási műveletekben is ügyesedik, ami elengedhetetlen lesz később az iskolában.
A nagymozgásokat is gyakorolhatjátok, ugyanis az is hatással van a finommotorikára. Csináljatok sok keresztirányú, ellentétes oldali mozdulatot (pl. könyök-térd érintés, indiánszökdelés)
És ami még nagyon fontos, ne szoktasd át a jobb kezére akarata ellenére.
És a lényeg: Ne izgulj! Meg fog tanulni mindent, amit a többiek, és nem is biztos, hogy lassabban, csúnyábban. Még van 2 vagy 3 év. Az alatt rengeteget fog fejlődni.
Végül, volt egy bal kezes kislány tanítványom, aki az 5 osztályos évfolyamon megnyerte a szép-és helyesíró versenyt.
Minden rendben lesz. :) Adj időt neki és játssz vele sokat. Az iskola meg a tanító néni majd megtanítja.
4 évesen már nagyon okosak (az unokaöcsémből kiindulva)
Mondd neki, hogy azzal a kezével rajzoljon, amelyikkel kényelmes neki. Az "ügyesebbikkel", és nem baj ha nem ugyan az a keze ügyes, mint neked.
Szerintem ő maga meg fogja találni a helyes tartást.
Mint irtam mind a ket fiam balkezes.A lanyaim jobb kezesek.A fiatalabbik lanyom,amikor elsobe ment,mar az egyik kisfiu osztalytarsa tudott irni.
De szegeny hiaba tudott,ott egesz maskepp rajzoljak a betuket.Szegenynek megkellett tanulni,ahogy a tanito neni megkovetelte toluk.
En nem eroltettem egyiket sem.Ugy nez ki,hogy a 3 eves kisfiu unokam is balkezes lesz.
ami még nem hangzott el:
a kéztő csontocskái 7 éves korig vándorolnak, majd letapadnak a végleges helyükre.
Ezért nem ngyon szabad kényszeríteni a szépírást, mert nem minden gyerek képes rá eleinte anatómiailag.
aranyos vagy! köszi.
Most jövök rá, hogy én nagy hangsúlyt fektettem az írás szóra, miközben megfogalmaztam, de hozzá kell tennem, a rajzolásra és színezésre is gondoltam ezzel, mivel ezeket én mind jobb kézzel csinálom. Igazából azért kértem a tanácsokat :)
köszi-köszi mindenkinek a segítséget
:))
dehogyis. Tudom, hogy amelyikkel jobb neki, azzal kell írnia! :)
szerintem hagyd a saját útján járni.
Az enyém 1,5 éves de a kanalat mindíg balkézben fogja, habár lehet hogy azért, mert szemben van velem és ugye ő még utánoz.
A párom viszont bal kezes volt, csak átszoktatták, és nagyon sok problémát okoztak neki ezzel.(tanulási nehézség, diszlexia, diszgráfia ) Szóval szerintem nagyon vigyázz ezzel, majd saját maga ki fogja tapasztalni hogy kényelmes a ceruzát fogni, hogy nem maszatol a keze alatt. A betük írását meg legkésőbb 7 évesen megtanítja neki a tanító néni, ő biztosan tanulta hogyan kell bánni egy balkezes gyerekkel. (legalább is remélem hogy tanulta... :S )
Feleslegesen stresszeled a gyereket. Nekik magától értetődő a balkezesség, majd szépen megtanul írni, mint bárki más. Nem fogja minden jobbkezenek se anyuka a kezét, mégis megtanulnak írni.
Nekem a második fiam balkezes, előtte senki nem volt az a családban. Én mondjuk sok dolgot csinálok a bal kezemmel, de írni, enni a jobbal tudok csak. A balkezes fiamnak meg néhány dologban ügyesebb a jobb keze. Ja, és tíz éves, és tud írni. :-)
onnan lehet megtudni, hogy milyen kezű lesz egy gyerek, hogy középre elébe kell tartani valami kedvenc játékot és amelyik kezével többet nyúl érte, az olyan lesz :)
az enyém folyamatosan a ballal nyúlt érte :)
enni viszont rendesen, ahogy mi eszünk, úgy szokott, meg ollóval vágni is :)
például én tudok jól bal kézzel több mindent.
Hát 4 évesen még jó, hogy suta :)
Ahogy itt mondták alattam, gyurmázzatok, krétával lehet rajzolgatni az aszfaltra (ha nincs rajta hó), lehet ragasztgatni színes papírokat, meg hasonló dolgok. Ezzel jobban fejleszted, mintha belé akarnád "súlykolni" a betűket, amihez még nem elég érett.
Egyetértek veled. Kényszernek fogja majd fel, nem pedig játéknak. Ezzel lehet, hogy többet ártasz neki, mert elveheted a kedvét az egésztöl.
Egyébként, ne aggódj, nagyon sok bal kezes embert ismerek és mindegyik ügyes, söt néha kreatívabbak is. :-) Hagyd, hogy fejlödjön a maga módján.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet?
- Hová tudok fordulni, hogy a kisfiamnak ne kelljen ismét első osztályban maradnia?
- 11 éves kislányt korrepetálok. De az olvasással nagy gondok vannak. Hogy tudnám gyorsan és jól megtanítani olvasni?
- Hogy tudnám az ötéves fiamat arra megtanítani, hogy ne hagyja magát, ha piszkálják?
- 9 hónapos kisfiamnak torokgyulladása van, már két éjjel nem aludt. Milyen házi gyógymóddal tudnám enyhíteni a tüneteket?
- Hogyan tudnám megtanítani 2év 10hónapos gyermekemet a folyamatos kortyolásra? Csak kortyonként nyeli le a folyadékokat