Hogyan szoktassam le a ciciről másfél éves gyermekem? (tudásbázis)
amikor még nem volt gyerekem, én is úgy gondoltam, hogy elég, ha másfél-2 éves koráig szopizik.
de már elmúlt két éves (igaz,csak 12 nappal :)) és még igényli. és most már úgy gondolom, hadd kapja, ameddig kéri, inkább megvárom, míg magától leszokik, az sokkal stresszmentesebb mindkettőnknek. (úgyis minden gyerek elhagyja egyszer csak a szopizást, ki előbb, ki később, ez a világ rendje. akkor meg minek bajlódni a leszoktatással, nem?)
Szia! Teljesen igazad van, nem szabad magára hagyni a leszoktatás miatt a babádat. A WHO 2 éves korig ajánlja a szoptatást, de nem ritka, ha ennél tovább tart, hisz mind az anyára, mind a babára nézve dózisfüggő a jótékony hatása, tehát minél tovább szoptatsz, annál jobban érvényesül. De ha úgy döntesz, hogy leszoktatod, azt csak fokozatosan szabad, így a tejtermelés is alkalmazkodik, és a babádat sem viseli meg annyira. De ez több hétig eltarthat. Különböző tippek vannak:nem kínáld fel a szopit, de ne utasítsd el, ha kéri(fogzási fájdalomkor jobb nekik szopizni, mint a szilárd étel). Változtasd meg a napi rutint: kerüld a szopizós helyeket, a szoptatási idő lerövidítése szükséges, a szoptatás elhalasztása, egészséges ételek, italok felkínálása. Nagyon fontos, hogy csak a szopit vond meg, ne az anya közelségét. Ha viszont a viselkedésében változás lépne fel, egy kicsit újra vissza kell térned a szoptatáshoz.
9 hónapos kisfiú anyukája és szoptatási szaktanácsadó hallgató vagyok
Sóvágó!
Én is gondoltam a cicibekenésre, a lányom 2 éves.De olyan drasztikusnak látom ezt a fajta elválasztást.Illetve attól félek,milyen éjszakáknak nézünk elébe, mivel tudom majd megnyugtatni?Mi van,ha nem fogadja el olyan könnyen az új rendet...Szóval félek az elválasztástól...
Nekem is másfél éves a lányom,szintén még szopizik,és egyelôre nem is szeretném leszoktatni.Ha magától hagyná el,akkor oké,viszont erre egyelôre nincs kilátás.:DDDD
Van,hogy csak elalváskor,meg éjszaka kéri,de olyan napok is vannak,hogy napjában többször is mellém bújik és kéri a cicit.
Nem tudom,hogy kimondottan a szopizásnak tudható-e a dolog,de beteg még soha nem volt,úgyhogy már csak ezért is megéri!
Szia!
Az én lányom most 1 éves, és most szoktatjuk le. Örülök, hogy szoptathattam, jó volt, szép volt, de elég volt nekem. Ő sem nagyon hiányolja már, talán az éjszaka húzósabb, de az 1 éve az nálunk. A hasfájásból mentünk a fogzásba. Hogy miért sír fel többször éjjel??A foga miatt szerintem. Eddig cicizett, most apa ringatja. Így legalább kicsit pihizhetek. Persze hallomén, hogy nyüszizik, de ha bekeni az ínyét, akkor oké. Elfáradtam a szopival...bevallom őszintén. Napközben azt mondom neki, hogy elfogyott, és megérti, játszik tovább. Amúgy pedig este mézes tejet kap a szopi helyett. Elfogadta, és utána elalszik.
Szia!
Szerintem sem kell elsietned, olyan pici még. A lányom most volt egy éves de még tök cicifüggő, 4x szopizik egy nap, de engem nem zavar. Persze a sógornőm nekem is károg, hogy nem szabad egy éves koránál tovább mert nagyon kötődik majd hozzám de engem nem érdekel. A La Leche Liga szerint két éves korig ajánlott a szoptatás. Leszoktatni szerintem a leghatékonyabban úgy tudod majd, hogy pl elutazol 3-4 napra és a pároddal vagy nagymamival marad. Kicsit brutálnak tűnik de még mindig jobb mint a minden esti nyafi és küszködés heteken át. Esetleg még pl. úgy hogy egy hétig minden este az apuci viszi aludni, bár ennek a sikere kétséges, ha tudja hogy a közelben vagy.
Olyan nagy? :)) Dehogy!
Szoptasd csak nyugodtan, ha mindkettőtöknek úgy jó, mások véleményét meg hagyd figyelmen kívül! Meglásd, egyszer magától is le fog szokni! ;) Persze addig még lehet egy év is vagy több. És akkormi van? A kettőtök döntése legyen, ne másoké!
Én nem tudok tanácsot adni, a nagylányomat sajnos csak 8 hónapos koráig szoptattam, de most a kicsi mindjárt 8 hónapos lesz, de még egy jó ideig szoptatni fogom :)
A neten olyan tippeket láttam, hogy ha csak megszokásból szopizna, akkor el kell terelni a figyelmét, ha pedig tényleg éhes/szomjas, akkor mással kell kínálni.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan szoktassam vissza gyermekemet a saját ágyában való alvásra?
- 1, 5 éves gyermekemet, hogyan szoktassam le a ciciről??
- Hogy szoktassam a 20 hónapos gyermekemet a bilihez, mert fél töle?
- Hogyan szoktassam rá a 2 éves gyermekem, hogy éjjel is a bilit használja?
- Hogyan szoktassam le a gyermekemet az éjszakai szoptatásról?
- Hogyan szoktassam le gyermekemet az orrpiszkálásról?