Hogyan lehet tisztítani a toll paplant? (beszélgetés)
Az én anyukám is készített nekem valamikor tollpárnát, a szétszedett dunyháiból. De nem volt rá anyagi keret, hogy patyolatba, (szerintem akkor még nem is volt ilyen lehetőség)
Aztán az évek múltával egyre csak azt éreztem a párnákon, hogy poros szagúak, jön át belőlük a toll stb.
Aztán túl adtam rajta, mert nem bírtam elviselni. Soha többé nem vettem és nem veszek tollpárnát.
Volt még a palláson elfekvő" párna, azokat is el akartam adni az árusoknak. NEM VETTÉK ÁT!! Megbontották a párnát és a tollak tövében, szabadszemmel láthato valamik" voltak. Na azonnal kuka!!
A mostani párnák pedig (NEM TOLL-ra gondoltam!!!!) úgy vannak legyártva, hogy sok évet nem bírnak ki.
Ezért írtam, hogy 4-5 évente muszály lecserélni őket, mert azok MÁR NEM PÁRNÁK (még a paplanok hagyjám....)
Szia!
Ha a paplanban lévő toll finom minőségű valódi pehely, azaz nem "csutkás" kemény toll, akkor van remény. Nagymama korabeli tollat is felfrissítenek tisztító szalonokban. Láttam ezt a gépet munka közben: beleöntik, szabályosan megmossák, és levegő keringeti addig, míg teljesen meg nem szárad, közben a bele nem való, idegen anyagokat is kiválogatja. Az eredmény csodaszép, hófehér paplan-párnatöltet. A megrendeléskor ki kell választani az anyagot, amibe belerakják, mert a régit eldobják. Ekkor el lehet dönteni, hogy lazára kéred-e, vagy inkább tömöttre, cellásan steppeltre. Mivel a valódi pehely iszonyúan drága, a tisztítás mindenképpen megéri.
Az általam ismert helyen a felesleges tollat meg is vásárolják, amelyet tisztítás után betöltve árusítanak ki.
A toll paplant csak telen hasznalom..nyaron mndeg kimosom egyszeruen beteszem a mosogepbe igaz volt hogy 3 hetig szaradt a napon,ha esos idot fogtam ki ,kikell szaradnia maskepp bepeneszedik es dobhatod el.
Nekem eddig mukodott,de telen is tobbszor teszem ki szellozni.
Ez is csak a fogyasztói társadalom vásárlásra önsztönzésének egy fogása.
Aki meg a toll ágyneműt 4-5 évente le tudja cserélni...jó neki.Enyhén szólva drága a toll ágynemű.
Én ha jó kis fagy van,jól kirázom-kipüffölöm,kiteszem és kint hagyom száraz helyen 1-2 napig.Az atka a minusz 10-20 fokot nem igazán éli túl.
Illata is felfrissül tőle,főként ha a nap is rásüt kicsit.Újra jól kirázom és mehet a helyére.
Nagyanyám is így csinálta,és sose volt gondja vele.
Ha komolyabb a tisztítók némelyike vállal tollat is.
úgy tudom a mosógépben lehet mosni,úgy,hogy teniszladbákat teszel mellé,így az szétveri a tollakat mosás közben,és nem esik össze.
nekem tollkabátom van,aztmondták azt így lehet mosni.
Vannak helyek,ahol megtisztítják és felfrissítik a tollat. Pl.patyolat. Próbáld meg.
Nekem régi tollból így készítettek új párnákat,tökéletes lett.
Én símán kidobnám... pláne ha padláson is volt. Tele van atkákkal ami nem egészséges. Egyébként is egy idő után 4-5 évente célszerű lecserélni paplant,párnát.
De hátha valakinak jobb ötlete" van?
További ajánlott fórumok:
- Algás vizű medencét mivel lehet tisztítani a viz leengedése nélkül?
- Hogyan és mivel lehet a legszebben ablakot tisztítani?
- Mivel lehet az ezüstöt tisztítani?
- Ajánlanátok jó általános felület lemosót nagytakarításhoz? Amivel könnyen lehet az ajtókat, konyhát, szanitert tisztítani.
- Érintőképernyőt mivel lehet tisztítani?
- Pataki natúrtálat, mivel lehet ki tisztítani?