Hogyan készül az estike? (tudásbázis)
Estike
3 egész tojás, 22 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 22 dkg
liszt, 5 dkg mazsola.
•Az egész tojást a cukorral 50-60°C-ra melegítsük és verjük fel,
majd addig keverjük, amíg teljesen kihûlt. Ezután hozzáadjuk a lisztet.
A felvertbõl vékonyan zsírozott, lisztezett sütõlapra félgömb és
piskótaformákat alakítunk, tetejére mazsolát rakunk. A süteményeket
szárítóba tesszük, amíg felületük megszárad. 180-190°C-os gõzmentes
sütõben világossárgára sütjük.
(nem próltam)
Hozzávalók:
4 tojás, 29 dkg porcukor, 27 dkg rétesliszt; a tepsi kikenéséhez vaj vagy zsír; a tetejére tört ánizs vagy mazsola, esetleg birsalmasajt-darabka.
Fél óráig keverjük (nem verjük!) a cukrot az egész tojásokkal, majd tovább verjük fehéredésig a liszttel. Kivajazunk vagy kizsírozunk egy nagy tepsit, és egymástól jó távol kis lapos csókokat csurgatunk a tésztából rá, ügyeljünk, nehogy a tésztakorongok összefolyjanak Mindegyikre csipetnyi durvára tört ánizst, esetleg jól megmosott, megszikkasztott mazsolaszemeket vagy apró birsalmakockákat rakunk, és legalább négy óráig állni hagyjuk; hogy a tetejükön hártya: képződjék. Legjobb este kikeverni, és reggel sütni, nevét is ettől kapta. Forró sütőbe toljuk, de a tüzet azonnal mérsékeljük, mert nem szabad megpirulnia: akkor szép, ha szép sárga marad a sütemény. Sokáig eláll.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan készül a Tisza család szakácskönyvében szereplő piskótakuglóf?
- Hogyan készülsz az adventi ünnepekre?
- Hogyan reagálnál, ha senki nem köszöntene fel a neved napján, pedig te készültél ünnepi ebéddel?
- Hogyan készül a tökéletes hóember?
- Piskótatitok, hogyan készül a tökéletes tortapiskóta?
- Hogyan készül a tökéletes sárgaborsófőzelék?