Hogyan készül a fatörzs torta tésztája? (tudásbázis)
A kihűlt piskótát megfordítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt. A fényesebb felét lefelé fordítva (belocsolhatjuk egy kis rummal vagy konyakkal) megkenjük a párizsi krémmel. Lehet beletenni rumos mazsolát, konyakban eltett meggyet vagy cukrozott narancshéjat. Összetekerjük, és a sütőpapírral szorosan becsomagoljuk.
Másnap a maradék párizsi krémet felmelegítjük, kihabosítjuk és beborítjuk vele a tekercset.
Szia.ez tuti..))
Karácsonyi fatörzs
CSOKOLÁDÉKRÉM MÁSKÉPPEN
15 dkg barna nádcukor
5 dkg folyékony tejszín
10 dkg tojássárgája (5 tojás)
50 dkg jó minőségű csokoládé (60-70%-os)
60 dkg tejszínhab
ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot kis vízzel habzásig forraljuk. A folyékony tejszínt felmelegítjük, hozzáöntjük a cukorsziruphoz és belekeverjük a tojássárgáját. A három anyagot 80 °C fokig melegítjük, majd az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Úgynevezett ganázst kapunk. (Ganache: csokoládéból és tejszínből készült krém. párizsi krémnek hívták. Lazítjuk tetszés szerint tejszínhabbal.
CSOKOLÁDÉS PISKÓTAMASSZA
9 dkg tojásfehérje (3 tojás)
4 dkg cukor
6 dkg tojássárgája (3 tojás)
2 dkg cukor
5 dkg olvasztott csokoládé
4 dkg liszt
1 csipet sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásfehérjét felverjük a 4 dkg cukorral, a tojássárgáját a 2 dkg cukorral. A felvert sárgájába beleöntjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert fehérjét a csokoládés sárgájához keverjük. Lehet habverővel, de fakanállal kíméletesebb. A felverés során belejutott levegőbuborékokat ne keverjük ki belőle, mert akkor lapos és lángosszerű lesz a piskóta.
Tehát: kevés lassú, széles mozdulattal forgatjuk össze a két anyagot. Ezután beleszórjuk a lisztet a csipet sütőporral. A végén belecsurgathatunk egy kis olívaolajat, akkor rugalmasabb lesz, nem törik a piskóta a tekerésnél. Sütőpapírra kenjük kb.1 cm vastagságban. Előmelegített sütőben, 160 °C-on, 20-25 percig sütjük.