Hogyan kell a következő mondatot elemezni? (tudásbázis)
Bocs elírtam.
De a lényeg akkor is az: nem tárgy.
nálad a pont:
Az állanó határozó kérdései: Mihez?pl. Ért valamihez(zenéhez),Miben?pl.Hisz valamiben.(az igazságban),Mire? pl. Emlékszik valakire,valamire (nagyszüleire)
Ha a szó helyhatározó ragos ,de nem helyhatározó ak az is állandó határozó pl. Az üzem dolgozói lelkesen csatlakoztak a felvonuláshoz. az hogy (felvonuláshoz)-az állandó határozó!:)
Mit állítunk --> nem törődik
Ki? ---> Az orvos
Mivel?---> véleményével.. Ez soha az életben nem lesz tárgy szerintem.
Kinek a véleményével? A betegével. Ez a birtokosa
állítmány: nem törődik
alany: a beteg
eszközhatározó: véleményével
birtokos jelző: orvos
Állandó határozó.
(Onnan lehet megismerni, hogy az adott igével alkott kifejezésben csak egyféle - "állandó" - raggal szerepel. Jelen példában: törődik valamiVEL, tehát kizárólag a -val/-vel rag állhat a valami után, nincs olyan, hogy "törődik valamiért", "törődik valamit" stb.)
állítmány: nem törődik
mivel nem törődik: véleményével (eszközlő határozó)
kinek a véleményével: orvos (birtokos jelző)
mi? vélemény
ki-orvos alany
mit állítunk? nem torődik
mivel? véleményével
A lányom házi feladatában ezt a mondatot kell elemezni:
A beteg nem törődik az orvos véleményével.
A véleményével szó milyen mondatrész?
A jelentése alapján szerintem nem lehet se eszköz se társhatározó. Akkor mi ez?
További ajánlott fórumok:
- Angol szólánc: az előző szó utolsó 2.vagy 3.betűjével kell a következő szónak kezdődnie
- Nehezített szólánc híres emberek neveivel, az utolsó két betűvel kell írni a következő nevet
- Hogy kell helyesen elválasztani, illetve szótagolni a következő szavakat?
- Gobelin hímzésnél végigöltök egy sort, de sok cérnám marad, nem szeretném elvarrni, hanem a következő sorra szeretnék áttérni, hogyan kell?
- A következő szavakból minél több értelmes mondatot kell alkotni, a mondatokban többször is szerepelhet névelő
- A következő mondatot lefordítaná nekem valaki?