Hízott libamájhoz melyik a legjobb (mégis egyszerű) recept? (tudásbázis)
Néhányszor leírtam már, de összefoglalom :o))
Én kisütöm a hájat és abba rakom bele a májat, úgy, hogy ellepje. Aztán nagy lángon tartom, amíg felforr a zsír, ekkor lekapcsolom takarékra és kb. 20-25 perc alatt elkészül. Nagyon fontos, hogy teljesen belepje a zsír. A gyümölcsöket az elején rakom bele és együtt veszem ki.
Én tejbe áztatni és hártyázni és csak akkor szoktam, ha libamáj terrine-t készítek, a sima sülthöz soha.
Igen, a két kiló hájnak elégnek kell lennie. A lényeg, hogy miután kisütötted, el kell lepnie a májat teljesen.
Köszönöm mindenkinek a segìtségeket!
Most ott tart a dolog, hogy az 1 kg libamájhoz 2 kg libaháj van, remélem ez jó arány. Már ázik a tejben a máj, de most jutott eszembe hogy fokhagymát is kéne a tejbe tenni (1,5 liter), csak nem tudom hogy egészben vagy szétnyomva, és hogy mennyit...
A zsírt kiforralom, úgy ahogy korábban leírtam, aztán bedobozolom és be a hűtőbe, később jó lesz főzéshez, sütni benne. De azt már megtapasztaltam, hogy libamájat még egyszer nem tudok már benne sütni.
A kalácsot - most karácsonyra véletlenül olyat vettem, amiben apró asztalt gyümölcs darabok is voltak, leszeletelem, ugyanúgy mint a kenyeret berakom a pirítóba. A libamájat egyben, a vele együtt sült gyümölcsökkel együtt tálalom felszeletelve.
Milyen alkalomra csinálod?
Én hájat szoktam kisütni.
Ha kivetted a sült májat, hagyd még a zsírt a tűzön, amíg "kiforr" belőle a víz. Utána kristály tisztává válik a zsír és akkor elrakhatod főzéshez. Enélkül nekem mindig megromlott.
És ha tudnád, milyen finom az a hagymalekvár :)
Ebben a receptben biztosan nem fogsz csalódni, csak vigyázz, lassú tűzön süsd, különben kireped és ronda.
:)))
Iggggggggggen. A libazsír kifejezetten javallott, a gyümölcsök nem tiltottak. Nos, a kalács, az nem igazán, de majd levezekelem ;)
A kedvencem - ez volt most karácsonykor is - egyszerűen elronthatatlan ;)
Annyi libazsírban, ami ellepi a májat, felrakod egy lábasban, amikor felforr a zsír, vedd le alatta a tüzet takarékra és kb. 20 perc alatt elkészül.
Én még aszalt szilvát, aszalt sárgabarackot, almát és körtét - mindent egészben, héjastól szoktam a máj mellé tenni, ezekkel együtt sütöm meg.
Amikor elkészül, szépen szeletelhető, pirítóssal, hozzá tokai aszú, a legfinomabb vacsora :)
Most karácsonykor kipróbáltuk, hogy a kenyér helyett kalácsot pirítottunk hozzá, még finomabb volt.
További ajánlott fórumok:
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Kibeszélnéd a problémáid, társaságra vágysz vagy egyszerűen csak unatkozol? Gyere, beszélgessünk. :)
- "Aludik", "fürödik", "szihlógia", "a autó" stb. - az egyik fél primitívsége, megöli a kapcsolatot? Egyszerűen nem tudom megszokni....
- Tud valaki jó saláta receptet? Egyszerű dolgokból, most csinálnám és csak átlagos dolgok vannak itthon...
- Miért fontos, hogy foglalkozzunk a babánkkal, nem egyszerűbb csak hagyni?
- Velem egyszerű az élet, mindenből beérem a legjobbal. 😛