Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Házikenyér recepteknél olvastam, hogy sikért és aszkorbinsavat (c-vitamin?) tesznek bele. Hol lehet ezeket kapni? fórum

Házikenyér recepteknél olvastam, hogy sikért és aszkorbinsavat (c-vitamin?) tesznek bele. Hol lehet ezeket kapni? (tudásbázis)


2009. márc. 17. 22:05
Köszönöm a tippeket.Van robotgépem,ami dagaszt,van gyorskelesztőm,megpróbálok kenyeret sütni.:))
20. _kleo_
2009. márc. 17. 20:27

A kenyérsütő inkább a dagasztáshoz, kelesztéshez kell. Sütni a sütőben is ugyanolyan jól lehet.


Ha fehérkenyeret sütsz, nyugodtan hagyd el a sikért, a fehér búzaliszteknek elég a sikértaltalma. Ha teljes kiörlésű, vagy pl. zabpehelyliszttel dolgozol, akkor fontos a sikér.

2009. márc. 17. 15:54
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek.Kenyérsütőgépem nincs,nem tudom érdemes venni vagy ugyanolyan lesz a kenyér ha a sütőben sütöm? Még nem sütöttem,most akartam, de a sikér meglepett.Nem tudtam,hogy azt külön lehet kapni.
2009. márc. 17. 14:58
Nem sikér kell, hanem BL-80-as liszt, ez az igazi kenyérliszt, magasabb a sikértartalma, ebből lehet jó kenyeret sütni. Aszkorbinsav: jó a sima DM-es C-vitamin tabletta, ez felgyorsítja az élesztőgomba anyagcseréjét, gyorsabban megkel.
17. Katinkaboszi (válaszként erre: 16. - Ildiko0914)
2009. márc. 17. 14:10

Ha nagy a család, bizony nem mindegy hányszor sütsz a gépben, de kb ebből kijön egy 75 dk-s kenyér.

Nekünk ezelőtt pár évvel elment egy kilós két napra, most ez két napra, uyge hogy lehet enélkül is, és próbálhatod rendes élesztővel is, bár ezzel kényelmesebb.

Ha egyelőre másért nem veszel, csak dagasztáshoz, az is elég.

16. ildiko0914 (válaszként erre: 15. - Katinkaboszi)
2009. márc. 17. 13:59
Köszönöm szépen, igaz nekem nincs kenyérsütő gépem, gondolkoztam rajta, hogy veszek, de amilyeneket láttam úgy ítéltem meg, hogy kis kenyér sül benne,én 1,5kg körül szoktam sütni, de ezt az adagot megpróbálom elkésziteni, ahogy én szoktam, ugyanis a mennyiségekre voltam kiváncsi, lehet h még jó is lesz
15. Katinkaboszi (válaszként erre: 13. - Ildiko0914)
2009. márc. 17. 13:55

természetesen, akár ide is, akár a receptekhez.

Lehet mások is írnak még ide és válogathatsz akkor.

Keress rá, sok hasonló gépsütős kenyérsütős fórum van még, ott is vannak receptek.


Ahogy készítem, olyan folyamatban írom ide.


3 ek olajjal, olivánál elég 2 is, leöntöm a dagasztó karokat, majd egy mokkáskanál ecetet is beleöntök az edénybe, a mérőkanál kisebbik részével veszek egy kis cukrot, tele, de nem púposan, ugyanakkor két kis mérőnyi sót is, a nagy mérőpohárból 200 ml-nyi langyos vizet, utána még 100 ml-t, mert nincs akkora, ezután magára hagyom.

Kimérek 10 dkg félbarna lisztet, hozzá 40 dkg-t a fehérkenyér lisztből, leveszem, kavarok bele még egy ek búzakorpát és búzacsirát, ezeket jól összekeverem, hogy egyforma legyen, majd a már eddigre megolvadt vizes-olajos-cukros-sós keverékre ráöntöm, a tetejébe kis hosszú bemélyedést teszek, oda szórom a száraz élesztőt.

ide elég 7 gr-os is.

Így beteszem a gépbe és elindítom, nekem 3 óra 20 perc mulva kész, kicsit még hagyom 2x10 percig állni benne, majd kiveszem, kifordítom és kész.

2009. márc. 17. 13:49
Én citromlevet szoktam bele rakni. Sikért nem használok, de szép magas szokott lenni a kenyerem anélkül is. a fehér liszt mellé én grahamlisztet, kukoricalisztet, vagy teljes kiőrlésű rozslisztet használok.
13. ildiko0914 (válaszként erre: 11. - Katinkaboszi)
2009. márc. 17. 13:43
megosztanád a bevált receptedet, akár privibe is, én is sütök kenyeret, de nem mindig jön fel rendesen, szeretnék végre egy jó bevált recepttel dolgozni, köszi
12. Katinkaboszi (válaszként erre: 9. - _kleo_)
2009. márc. 17. 13:40

az idén lesz 3 éve, hogy kaptam egy gépet, én is nagyon szeretek benne mindent csinálni, csodásan megkel benne ahogy mondod az összes kelttétszta recept.

És milyen finom, még a kalácsot is rájöttem, ott sütöm, nem lesz fonott, de kit érdekel.:DD

11. Katinkaboszi (válaszként erre: 8. - Szanád)
2009. márc. 17. 13:39

köszi, Neked elhiszem, és akkor jól gondoltam, a lisztnek van sikértartalma, vagy nincs. :))

Én fehérkenyérlisztből és félbarna lisztből, meg graham lisztből, búzakorpa, búzacsira, tönkölyúuza korpa, stb, ezekkel csinálom, mikor milyen arányban, de van egy jól bevállt receptem, az mindig feljön.


Ascorbint én vízkő ellen használok, teafőző, vízforraló, kv-főző, szép fényes edények, stb.

Pont jó rá.

10. aaaok
2009. márc. 17. 13:29
Sikért a malom mintaboltjában lehet kapni, aszkorbinsavat meg a patikában, vagy vegyszerboltban.
2009. márc. 17. 13:29

Az aszkorbin én úgy tudom, hogy azért kell, hogy tovább friss maradjon a kenyér. A sikértől jön fel szép magasra. A teljes kiörlésű, ill. a tönkölylisztnek, rozslisztnek sokkal kevesebb a sikértartalma, mint a hagyományos búza fehérlisztnek, ezért szokták pótolni, hogy szebben megkeljen.


Én 1.5 éve itthon sütök mindent a kenyértől az aranygaluskán át a pizzás csigáig. A kenyérbe szoktam tenni citromlevet ill. sikért, az egyéb péksütikbe nem. A kenyeret viszont fele teljes kiörlésű, fele teljes tönkölylisztből sütöm. De ha nincs itthon sikér akkor is szépen megkel.

8. szanád (válaszként erre: 6. - Katinkaboszi)
2009. márc. 17. 13:28

nem lewsz magasabb...

a sikér tulajdonképpen az amit a lisztből kivonnak, hogy utána drágán vedd meg ha a kenyérbe akarod rakni... )))

7. correct (válaszként erre: 3. - Dencsikné)
2009. márc. 17. 13:26
Igen, vagy ha rendes a háziorvos akkor fel is írhatja, úgy olcsóbb.
2009. márc. 17. 13:20

Az ascorbin csak azért kell, hogy könnyebben jöjjjön fel a kenyér, másra nem való, én ecetet, igaz tárkonyt használok, de pár cseppet csak, a sikér nem tudom mire kell, az élesztő helyett, vagy mellé?

Tudom azt jelenti, hogy magasabb a sikértartalma, vagyis a liszt táplálóbb. De ettől a kenyér is magasabb?

2009. márc. 17. 13:16
A sikért szerintem ne a gyógyszertárban keresd. :) Azt herbáriában, bioboltokban lehet beszerezni. Aszkorbinsav helyett sima citromlé is jó bele, én azzal sütök, nekem egyszerűbb. A sikér sem létszükséglet bele, próbáld ki nyugodtan a receptet nélküle, legrosszabb esetben nem fog extra magasra feljönni a kenyered, de ízre, állagra jó lesz.
2009. márc. 17. 13:12
Herbáriába is van elvileg, de gyógyszertárba tuti.
2009. márc. 17. 13:11
gyógyszertárban szoktam kérni 10 dkg.
2009. márc. 17. 13:10
Én herba boltokban veszem.
2009. márc. 17. 13:09
Házikenyér recepteknél olvastam, hogy sikért és aszkorbinsavat(c-vitamin?!) tesznek bele.Hol lehet ezeket kapni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook