Házikenyér recepteknél olvastam, hogy sikért és aszkorbinsavat (c-vitamin?) tesznek bele. Hol lehet ezeket kapni? (tudásbázis)
A kenyérsütő inkább a dagasztáshoz, kelesztéshez kell. Sütni a sütőben is ugyanolyan jól lehet.
Ha fehérkenyeret sütsz, nyugodtan hagyd el a sikért, a fehér búzaliszteknek elég a sikértaltalma. Ha teljes kiörlésű, vagy pl. zabpehelyliszttel dolgozol, akkor fontos a sikér.
Ha nagy a család, bizony nem mindegy hányszor sütsz a gépben, de kb ebből kijön egy 75 dk-s kenyér.
Nekünk ezelőtt pár évvel elment egy kilós két napra, most ez két napra, uyge hogy lehet enélkül is, és próbálhatod rendes élesztővel is, bár ezzel kényelmesebb.
Ha egyelőre másért nem veszel, csak dagasztáshoz, az is elég.
természetesen, akár ide is, akár a receptekhez.
Lehet mások is írnak még ide és válogathatsz akkor.
Keress rá, sok hasonló gépsütős kenyérsütős fórum van még, ott is vannak receptek.
Ahogy készítem, olyan folyamatban írom ide.
3 ek olajjal, olivánál elég 2 is, leöntöm a dagasztó karokat, majd egy mokkáskanál ecetet is beleöntök az edénybe, a mérőkanál kisebbik részével veszek egy kis cukrot, tele, de nem púposan, ugyanakkor két kis mérőnyi sót is, a nagy mérőpohárból 200 ml-nyi langyos vizet, utána még 100 ml-t, mert nincs akkora, ezután magára hagyom.
Kimérek 10 dkg félbarna lisztet, hozzá 40 dkg-t a fehérkenyér lisztből, leveszem, kavarok bele még egy ek búzakorpát és búzacsirát, ezeket jól összekeverem, hogy egyforma legyen, majd a már eddigre megolvadt vizes-olajos-cukros-sós keverékre ráöntöm, a tetejébe kis hosszú bemélyedést teszek, oda szórom a száraz élesztőt.
ide elég 7 gr-os is.
Így beteszem a gépbe és elindítom, nekem 3 óra 20 perc mulva kész, kicsit még hagyom 2x10 percig állni benne, majd kiveszem, kifordítom és kész.
az idén lesz 3 éve, hogy kaptam egy gépet, én is nagyon szeretek benne mindent csinálni, csodásan megkel benne ahogy mondod az összes kelttétszta recept.
És milyen finom, még a kalácsot is rájöttem, ott sütöm, nem lesz fonott, de kit érdekel.:DD
köszi, Neked elhiszem, és akkor jól gondoltam, a lisztnek van sikértartalma, vagy nincs. :))
Én fehérkenyérlisztből és félbarna lisztből, meg graham lisztből, búzakorpa, búzacsira, tönkölyúuza korpa, stb, ezekkel csinálom, mikor milyen arányban, de van egy jól bevállt receptem, az mindig feljön.
Ascorbint én vízkő ellen használok, teafőző, vízforraló, kv-főző, szép fényes edények, stb.
Pont jó rá.
Az aszkorbin én úgy tudom, hogy azért kell, hogy tovább friss maradjon a kenyér. A sikértől jön fel szép magasra. A teljes kiörlésű, ill. a tönkölylisztnek, rozslisztnek sokkal kevesebb a sikértartalma, mint a hagyományos búza fehérlisztnek, ezért szokták pótolni, hogy szebben megkeljen.
Én 1.5 éve itthon sütök mindent a kenyértől az aranygaluskán át a pizzás csigáig. A kenyérbe szoktam tenni citromlevet ill. sikért, az egyéb péksütikbe nem. A kenyeret viszont fele teljes kiörlésű, fele teljes tönkölylisztből sütöm. De ha nincs itthon sikér akkor is szépen megkel.
nem lewsz magasabb...
a sikér tulajdonképpen az amit a lisztből kivonnak, hogy utána drágán vedd meg ha a kenyérbe akarod rakni... )))
Az ascorbin csak azért kell, hogy könnyebben jöjjjön fel a kenyér, másra nem való, én ecetet, igaz tárkonyt használok, de pár cseppet csak, a sikér nem tudom mire kell, az élesztő helyett, vagy mellé?
Tudom azt jelenti, hogy magasabb a sikértartalma, vagyis a liszt táplálóbb. De ettől a kenyér is magasabb?
További ajánlott fórumok:
- Van különbség aszkorbinsav és aszkorbinsav között?
- A paleolit recepteknél feltüntetett egyes lisztek (kókusz, gesztenye, stb.) helyettesíthetők-e vagy csak az használható ami le van írva?
- 1, 5 éves gyereknek C-vitamin?
- Használ a leveles C-vitamin?
- Az uj recepteknél olvasom, remoskában sütés. Mi az a REMOSKA?
- Hasznosság szempontjából mindegy, hogy aszkorbinsavat vagy C-vitamint szedek?