Az uj recepteknél olvasom, remoskában sütés. Mi az a REMOSKA? (tudásbázis)
itt egy recept pl.
Amúgy szerintem mindent el lehet benne készíteni, amit tepsiben csinálnál. Különféle sült húsok,stb
Én sem. Azért néztem utána, mert 30 év alatt eléggé lehasználtam szegényt, de ennyire még nem!
Nem akarom elkiabálni, de a következő 30 évet is meg fogja érni. Én, persze nem.
Hát azért ez már pofátlanság ennyiért adni ezt az egyszerű szerkezetet. Nekem is van kb. 30 éve, anyukámnak is vettem annak idején. Szintén a csehektől.
Tényleg nagyon jó, de ennyit nem adnék érte, az biztos.
Bocsi "rozsazsa"! Nem ide gondoltam a recepeket, mert ezt a fórumot Te nyitottad, gondoltam (de csak gondoltam, nem írtam ki), hogy privát üzenetben kapok.
De így legalább mindenki el tudta olvasni. Köszi.
Köszönöm a gyors válaszokat. Nem ismertem ezt az edényt ha szabad igy neveznem. Már csak arra lennék kiváncsi mennyi áramot fogyaszt, ha kb 3 órán át is sütök benne?
Az átalánydijas gázhoz kéápest nem lehet nagyon gazdaságos és nagyon drága amint olvasom.
Mégegyszer köszönöm....
Nekem a nagymamám hozott Komárnóból kb 20 éve ilyet. Azóta megörököltem tőle, én már 15 éve használom. Egyszerűen utolérhetetlen. Soha semmiben nem sült még olyan szaftosra, ízletesre a sülthús mint abban. De a kedvenc receptem a következő:
Burgonyát felkarikázunk, kb félig rakjuk a Remuskát vele. Sózzuk, majd a tetejére ráteszünk csirkefelsőcombot, és annak a tetejére egy réteg savanyúkáposztát. Kevés olajat öntünk rá. Vizet nem, mert a mosott burgonyában és a savanyúkáposztában van elég. Kb. 1,5 órát sütjük, úgy a jó, ha legalább 1 órán keresztül a tetejét le sem vesszük. Legvégén teszünk rá tejfölt, de ezzel már csak 5-10 percig sütjül.
Ezt a receptet próbáltam már sütőben is, de meg sem közelítette az íze a Remuskában készültét.
Most írtam le a 3. sz. hozzászólásomban. A mennyiségek nem mértékadóak, mivel más az edény mérete esetleg, de mindent ugyanúgy lehet készíteni benne, mint a tepsiben.
De eddig sült húsnak volt a legszuperebb! 2-3 órát rá sem kell nézni! A húst jól - ahogy szoktad - befűszerezed, beleteszed kb. 10-15 dkg sertészsírba (hogy legyen pecsenyezsírod is), felöntöd kb. 2 dl vizzel, körberakod negyedhagymákkal, egész gerezd fokikkal, fél paprikákkal, fél paradicsomokkal - zutty! Bekapcsolod és 2-3 óra múlva ránézel. Esetleg közben még felöntöd egy kis vizzel. Ne felejtsd a zöldségeket is megsózni, borsozni!
Bevallom, nekem az őse van meg, tipikus orosz kivitel, és tortát sütök benne, illetve ha van kedvem, abban sütök, főzök bármit kirándulásokon.
Szeretem. :DD
Nem olcsó, ezért ajánlottam komoly ajándékként. De az biztos, hogy nem fog a szekrény tetején csücsülni, mert aki egyszer is kipróbálta, az folyamatosan fogja használni.
Mivel elektromos árammal működik, vettünk egy időzítő-kapcsolót, amit úgy szoktam beállítani, hogy mire hazaérünk, kész legyen az ebéd, vagy a vacsora.
Egy grill csirke háromnegyed óra alatt van kész, ezért az időzítőt úgy állítom be, hogy negyed óra legyen a kikapcsolástól addig, míg hazaérünk. Tehát abban a negyed órában is pirul tovább a csirke. Nem lesz száraz, mert fedő alatt készül. Ropogós lesz, mert visszacsepeg a fedő tetejéről a pára, és saját magát "locsolja".
Tortát is lehet sütni benne. Az eredeti mennyiséget kikavarom, és annak a felét rakom bele (zsírozom és lisztezem az edényt és a hozzá tartozó kiegészítőt, a kuglóf formát). A torta olyan lesz, hogy középen lyukas, de oda szoktam a pudingos gyümölcsöket belehalmozni (pld.), vagy csak felszeletelem és kör alakban tálalom.
A rakott dolgoknak kb. 30 perc kell, hogy a tejfelke jól rásüljön, de ez látszik is a fedőn át.
Szívesen fogadnék ötleteket, hogy ki-mit főz-süt benne.
A Remoska az egy nagyszerű csehszlovák találmány! Én az enyémet 1972-ben vettem Brno-ban 160.-KCS.-ért, ami akkor kb. 4-500.-Ft. volt. Ez egy nagy (több méretben volt, én a legnagyobbat vettem) aluminium lábas, aminek a fedője süt. De jól. Az enyém most 36 éves és még mindig használom minden másnap legalább. Egyszerűen nem tud elromlani. Csak el ne kiabáljam. Lehet, hogy még most is kapni Szlovákiában, de az biztos, hogy már nagyon drága.
Én leginkább rakottkrumplinek, rakott tésztának, fesírtnak, sűlt húsnak (egyben!), pizzának, piskótának(!!!), sült krumplinak és minden másnak, amit sütni kell/ene sütőben. Nyáron nem kell begyújtani a sütőt, nagy dolog ám! És az egybensült hús (tarja vagy comb) nagyon-nagyon finom benne. Az viszont igaz, hogy tovább tart, mint a sütőben, mert csak egy fokozata van. Ja, és könnyebb tisztítani, mint egy nagy tepsit, de nem teflonos! (Akkor nem is tartott volna eddig!)
További ajánlott fórumok:
- Fájó szívvel olvasom, hogy a portálon szinte mindenkinek...
- Hoxa kizárólag női oldal? Most olvasom bakker...
- 1 éves kisfiamnak szeretnék cipőt venni, szerintetek milyent vegyek? Eddig Siesta szandija volt, de most olvasom, hogy a Siesta nem jó?
- Szomorú, mély érzés, amikor olvasom, hogy kedves Hoxa...
- A paleolit recepteknél feltüntetett egyes lisztek (kókusz, gesztenye, stb.) helyettesíthetők-e vagy csak az használható ami le van írva?
- Házikenyér recepteknél olvastam, hogy sikért és aszkorbinsavat (c-vitamin?) tesznek bele. Hol lehet ezeket kapni?