Hány évig termékeny egy nő? (tudásbázis kérdés)
Szerintem önmagában is, mert egyre több nő veszi igénybe ezt a fajta eljárást, nem mindig lehet összeegyeztetni a karriert az anyasággal. És sok a fiatal lányok között is a szegényebb országokból, aki eladja a petesejtjeit. Azt mondod, ez mind megtermékenyített petesejt lenne? Mert szerintem nem, a legtöbb helyen a petesejt szó szerepel és nem az embrió (igaz, van fagyasztott embrió is, szóval biztos van mindkét fajtából).
Gondolom, mire a lányaim felnőnek, a születésszabályozás addigra olyan méreteket ölt majd, hogy ez rutin lesz sokaknál.
Biztos ez? Mert én úgy tudom,h a petesejt önmagában nem fagyasztható,csak a hímivarsejttel "összeengedve".
(Lehet,rosszul tudom,de nekem ez az utolsó infóm.)
Én úgy tudom, hogy minél korábban kezdtél el menstruálni, annál tovább leszel termékeny, ha az egészséged rendben van, tehát már az is jó jel, hogy 11 évesen érett voltál. A késői első menzesz pedig korábbi menopauzát hozhat maga után. Tehát nem attól függ, hogy kinek jön meg később, akkor annak "több idő" áll rendelkezésre. Mivel többszázezer petesejted van, nem fog megérni az összes, persze, de nem is tudsz belőle "kifogyni", ha gyakrabban menstruálsz.
A gyakori menzesz igaz, hogy azt jelzi, hogy ideje teherbe esned (vagyis a szervezeted turbósítva ovulál és menstruál, hogy essél már teherbe, minél nagyobb legyen az esély, egyszóval kiabál a terhességért), de nem jelenti azt, hogy na, most azonnal be is következik a menopauza, még ettől a gyakoribb menzesztől eltelik legalább 10-15 év, hogy aztán elkezdjen ritkulni és még azalatt is lesznek ovulációid, míg végül már az sem és menzesz sem.
Pl. Egy barátnőmnél 32 évesen kezdődött a sűrűbb, 21 napos ciklus, azóta eltelt majdnem 10 év és még mindig ez van nála, és védekeznie kell, mert ovulál rendesen, duplákat is. Nekem most 28 napos és olyan 5 évvel ezelőtt 32-35 napos ciklusaim voltak. A doki szerint ha így haladok, még 50 évesen is lesz ovulációm, ha nem jön közbe valami más tényező az egészségemet illetően, a nagyim 46 volt, mikor az utolsó babáját szülte. Egy másik barátnőmnek 17 évesen jött meg először, most 39 és már most nem lehet gyereke.
ja hat még van pár év a harmincig csak se férj se apa jelölt nincs :S mármint vaan csak ő még nem akar gyereket , meg bla bla szal 6 évem van még harmincig de na nem csak egyet
akarok , meg nem is most csak nem tudom mi lesz később
De itt a kérdés a termékenységre vonatkozott.
Az más kategória, amikor valaki meddő és mégis van ilyen-olyan-amolyan úton-módon gyereke.
Szóval amúgy a fiamat 21 évesen szültem.
Most vagyok 38,nyolc éve meddő.
A lányom 4 éves. (Donorpetesejttel....)
hát meddő nem lehetett, ha gyereke van...
Korai menopauzás annál inkább, de a kettő nem ugyanaz.
létezik az ún. korai menopauza, a petefészek kimerülése
ezt vizsgálják is az ún, AMH vizsgálattal, ez egy hormon (Anti-Müllerian hormon)
Már hogyne lenne? Még bőven van akkor.
Egyik dédnagymamám ötvenvalahány évesen még szült, kábé a 11. gyerekét.
További ajánlott fórumok:
- Miért a termékenyek tehetnek arról, ha másnak nem sikerül?
- PG/53 - termékenységi teszt - (törpemikroszkóp)
- A termékenység titkai
- Természetes módszerek a termékenység növelésre
- Lombik (kinek mennyi petesejt lett és mennyi termékenyült meg)?
- Ismeri, szedi valaki a Pro Creation termékenységet segítő kapszulát?