Habkarika, habcsók recept
A Habkarika, habcsók hozzávalói:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
(pár csepp céklalé)
Már loptak a gyerekek, mire fotózni tudtam.
A Habkarika, habcsók elkészítési módja:
A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva. A habot csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle kis karikákat vagy csókokat. 90 fokos sütőben – a csókok méretétől függően – legalább 1 órát szárítjuk, ha nagyobbak lettek, akár 1,5 órát is tart, míg kiszáradnak.
A habkarika hófehéren gyönyörű, de pár csepp ételfestékkel meg is színezhetjük a legvégén. Ha rózsaszín habcsókot szeretnénk, akkor van természetes színezőanyag is: pár csepp céklalé elég, hogy megszínezze, más színnél nehéz olyan természetes anyagot találni, amiből pár csepp elég lenne, ha pedig ennél többet tennénk bele, akkor változna a hab állaga. Egy kis kurkumával és matchatea-porral ki lehet próbálni a pasztellsárga és halványzöld színeket, ezek ízben is izgalmassá teszik.
A habcsókot fűszerezhetjük is: csipetnyi tört kardamommag, mézeskalács-fűszerkeverék, őrölt szegfűszeg nem látszik meg a habban, de az ízét ugyancsak gazdagítja.
Ha szeretnénk, apró cukorgyöngyökkel megszórhatjuk a sütés előtt, ettől is nagyon mutatós lesz a habkarikánk.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: cirmesitompika, 2020. dec. 21. 16:04
A habkarika, habcsók elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.